• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniešu priekšlikumiem tautsaimniecības uzlabošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2011., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231287

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kazahstānas vēstnieka vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

07.06.2011., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniešu priekšlikumiem tautsaimniecības uzlabošanai

Viena no valsts tautsaimniecības prob-lēmām ir izglītības sistēmas neatbilstība darba tirgus prasībām, kas kavē jauniešu pilnvērtīgu iesaistīšanos. To 3.jūnijā Jauniešu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē uzsvēra tajā strādājošie Jauniešu Saeimas deputāti.

Tautsaimniecības komisijā strādājošie jaunieši sadalījās četros politiskos spēkos, kuri formulēja savu viedokli gan par situāciju Latvijas ekonomikā kopumā, gan izstrādāja konkrētus priekšlikumus Jauniešu Saeimas deklarācijas “Par bērnu un jauniešu ieguldījumu modernas Latvijas tautsaimniecības attīstībā” pilnveidošanai. Iejusties deputātu lomās jauniešiem palīdzēja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Arvils Ašeradens un komisijas darbinieki.

Gluži kā Saeimas komisiju sēdēs par priekšlikumiem bija diskusijas, bet strīdīgie jautājumi tika izšķirti balsojumā.

Kā būtisku problēmu komisijā strādājošie minēja jauniešu bezdarbu, uzsverot, ka būtu jāveic pasākumi, lai skolu absolventi sekmīgāk integrētos darba tirgū. Prob-lēmas sakne slēpjoties jau izglītības sistēmā, kas ir pārāk “izplūdusi” un nepiedāvā pietiekami dziļu specializāciju. Tas sagādā grūtības jauniešiem, kuri vēlas turpināt studijas ārvalstu augstskolās, kas prasa specializāciju jau vidusskolas posmā.

Komisijas sēdē arī izskanēja, ka jauniešiem ir daudz ideju, kas varētu nest reālu labumu Latvijas tautsaimniecībai, taču ir vajadzīgs kāds, kas uzklausa un palīdz tās īstenot. Vērtējot Latvijas izredzes starptautiskajā ekonomikā, izskanēja viedoklis, ka mēs nevarēsim sacensties ar kvantitāti, tādēļ jākoncentrējas uz kvalitāti, piedāvājot preces un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību.

Deklarācijā iekļautas arī jauniešu idejas attiecībā uz nodokļu politiku, izglītības sistēmas pilnveidošanu un pašmāju izgudrojumu veicināšanu. Komisijas sēdē sagatavoto deklarācijas tekstu sēdē vērtēja visi Jauniešu Saeimas deputāti.

Nākotnes politiķa tituls par aktīvo darbu komisijas sēdē tika piešķirts Reinim Tenim un Martai Mednei.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!