• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu sadarbību izglītībā un zinātnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2011., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231296

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES budžeta un finanšu plānošanas komisāra vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

07.06.2011., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu sadarbību izglītībā un zinātnē

3.jūnijā ar plenārsēdi, kurā tika pārrunāti darba grupu secinājumi, noslēdzās 17.Baltijas valstu izglītības un zinātnes ministru un starptautiskās sadarbības koordinācijas grupas tikšanās, kas notika no 1. līdz 3.jūnijam Ventspilī. Tikšanās laikā trīs darba grupās tika pārrunāti profesionālās un vispārējās izglītības, augstākās izglītības un starptautiskās sadarbības jautājumi.

Tikšanās laikā tika apspriests NordPlus programmas jaunais līguma projekts par studentu, pētnieku un mācībspēku apmaiņu 2012.–2016.gadam un visās trīs Baltijas valstīs šobrīd notiekošais augstākās izglītības programmu izvērtēšanas process, kā arī finansēšanas modelis “nauda seko studentam”. Zināšanu kvalitātes un Baltijas valstu izglītības sistēmas reputācijas veicināšanai starptautiskā mērogā tika apspriests jautājums par jauna Baltijas līmeņa profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkursa izveidi un citiem iespējamās sadarbības kopprojektiem izglītības un zinātnes jomā. Īpašu interesi kaimiņvalstu ministri izrādīja par Ventspils starptautisko radioastronomijas centru un Ventspils augstskolas tehnisko nodrošinājumu.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks atzīmēja, ka Baltijas valstu nozares ministru pieredzes apmaiņai ir būtiska loma ne tikai starpvalstu sadarbības attīstībā, bet arī izglītības, zinātnes un organizatorisko procesu kvalitatīvu rezultātu veicināšanā.

Vienā no darba grupām tika apspriesti Ziemeļvalstu ministru padomes sagatavotie priekšlikumi NordPlus programmas struktūrā un administrēšanā jaunajam programmas periodam no 2012.gada janvāra. Galvenās izmaiņas plānotas programmas administrēšanā, apakšprogrammu komiteju vietā veidojot vienu komiteju ar diviem pārstāvjiem no katras dalībvalsts. NordPlus valodu apakšprogrammu plānots iekļaut Juniorprogrammā, un visu Baltijas valstu kopīga interese ir kļūt par pilntiesīgām dalībniecēm arī šajā apakšprogrammā.

Augstākās izglītības jomā tika apskatīti ar augstākās izglītības internacionalizācijas stratēģijām saistīti jautājumi visās trīs Baltijas valstīs. Tika pārrunāts, kā tiek risināti augstskolas iekšējās pārvaldības jautājumi, kā arī augstākās izglītības finansēšanas sistēmas, īpaši iepazīstoties ar Lietuvas modeli “nauda seko studentam uz viņa izvēlēto augstskolu”. Tika aktualizēts jautājums par nepieciešamību veidot kopīgas studiju programmas augstākajā izglītībā, kā arī izstrādāt vienotu stratēģiju, lai nodrošinātu kopīgu triju Baltijas valstu dalību lielos Eiropas Savienības infrastruktūras projektos, īpaši zinātnē, kuru nosacījumi atsevišķos projektos ir izpildāmi, tikai piedaloties kopīgi.

Darba grupā par vispārējo un profesionālo izglītību tika uzsvērta nepieciešamība turpināt iesākto sadarbību, ieviešot Eiropas Savienības ieteikumus – instrumentus: 1) nacionālās kvalifikāciju ietvarstruktūras izveidi un saskaņošanu ar Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūru, kredītpunktu sistēmas izveidi, 2) ārpus formālās izglītības sistēmas apgūto kompetenču atzīšanu, 3) sociālā dialoga stiprināšanu.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!