• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrija: Par interneta tehnoloģiju attīstību Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2011., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231306

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par alkohola patēriņa mazināšanu un alkoholisma ierobežošanu

Vēl šajā numurā

07.06.2011., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrija: Par interneta tehnoloģiju attīstību Latvijā

Lai pārrunātu nākamās paaudzes un platjoslas tīklu attīstību Latvijā, 1.jūnijā ar satiksmes ministru Uldi Auguli tikās Eiropas Konkurējošo telekomunikāciju asociācijas (ECTA) direktore regulēšanas jautājumos Erzebete Fitori.

Sarunās piedalījās arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārā sekretāre Dana Reizniece un vairāku sakaru nozares uzņēmumu pārstāvji, tostarp Latvijas Telekomunikāciju asociācijas prezidents un kompānijas “Baltkom” valdes loceklis Pēteris Šmidre, kā arī Latvijas Valsts radio un televīzijas centra un Elektronisko sakaru direkcijas pārstāvji.

Asociācija bija informēta par Latvijas uzņēmēju bažām, ka ātra un īpaši ātra interneta tehnoloģiju ieviešana Latvijā kavējas valsts nenoteiktības platjoslas frekvenču turpmākās plānošanas jomā dēļ. Uz to SM vadība norādīja, ka atbildīgajām iestādēm ir skaidra nostāja par iespējamo frekvenču resursa izmantošanu bezvadu platjoslas attīstībai, taču katram frekvenču diapazonam ir atbilstošs tā pieejamības termiņš un iespējamais sadalījuma modelis.

Uzņēmēju bažas tiek pamatotas ar esošajiem ierobežojumiem, kas saistīti ar platjoslas internetam paredzēto frekvenču lietošanu. Taču SM norādīja, ka bezvadu 4G tehnoloģiju attīstīšanai piemērotās 2,5–2,6 GHz frekvences būs pieejamas no 2014.gada 1.janvāra. Par to izmantošanu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) organizēs izsoli. Savukārt 800 MHz frekvence jeb “digitālā dividende” tiks izsolīta, tiklīdz tiks panākta vienošanās ar kaimiņvalstīm par frekvenču koordināciju. Mobilo sakaru operatoriem jau šobrīd ir iespēja attīstīt Long Term Evolution (LTE) tehnoloģijas 1800 MHz diapazonā.

Digitālajā programmā Eiropai, kas ir viena no Stratēģijas gudrai, ilgtspējīgai un integrējošai izaugsmei “Eiropa 2020” parauginiciatīvām, izvirzītais mērķis ir līdz 2020.gadam visiem Eiropas iedzīvotājiem nodrošināt tādu piekļuvi internetam, kuras ātrums pārsniedz 30 megabitus sekundē (Mbit/s), un panākt, ka 50% Eiropas mājsaimniecību abonētu pieslēgumu, kas nodrošina ātrumu virs 100 Mbit/s.

SM informēja, ka Latvijas īpatnība ir nevienmērīgā valsts teritorijas apdzīvotība – liels iedzīvotāju īpatsvars koncentrējas Rīgā, atsevišķās valsts lielākajās pilsētās un ap tām, līdz ar to šajās teritorijās ir labāk nodrošināta piekļuve internetam un citām jaunākajām tehnoloģijām. Lai to padarītu pieejamu iedzīvotājiem arī valsts attālākajās apdzīvotajās vietās, SM virza no Eiropas Savienības fondiem pieejamos līdzekļus tieši šim mērķim.

EK ir paziņojusi, ka finansiāli atbalstīs tikai jaunākās paaudzes tehnoloģiju attīstību un ieviešanu. Tāpēc arī Latvijā ir jānodrošina stratēģiska datu pārraides tirgus pāreja nākamajā paaudzē, rūpējoties par līdzsvarotu konkurenci starp tagadējām un jaunākajām tehnoloģijām, kā arī starp elektronisko sakaru komersantiem.

ECTA cieši sadarbojas ar Eiropas Komisiju un Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādi (BEREC) likumdošanas izstrādes un ieviešanas jomā. Tā pārstāv jauno telekomunikāciju operatoru, interneta piekļuves pakalpojumu sniedzēju un komunikāciju nozarei produktus un pakalpojumus sniedzošo uzņēmumu intereses.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!