• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārvalstu investoru padome Latvijā: Par rekomendācijām kapitāla tirgus attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2011., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231381

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konstitucionālo tiesību komisija: Par iespējamo ministra noteikumu satversmību

Vēl šajā numurā

08.06.2011., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārvalstu investoru padome Latvijā: Par rekomendācijām kapitāla tirgus attīstībai

Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) izstrādājusi un iesniegusi valdībai ziņojumu un rekomendācijas kapitāla tirgus attīstībai. Šis ĀIPL ziņojums izvērtē Latviju tieši no finanšu investoru skatpunkta un uzskaita galvenos uzdevumus, kuru īstenošana veicinās investīciju ieplūšanu Latvijas uzņēmumos no ārvalstu pensiju un ieguldījumu fondiem, līdzekļu pārvaldes kompānijām. Rekomendācijas iesniegtas un prezentētas Ministru kabinetā 20.maijā. ĀIPL secina, ka Latvijā ir augsta līmeņa biržas infrastruktūra, ko nodrošina NASDAQ OMX biržu grupa, taču kapitāla tirgus attīstībai un biržas potenciāla izmantošanai ir nepieciešami konkrēti uzlabojumi Latvijas investīciju vidē. Publiskā vērtspapīru tirgus attīstībai ĀIPL aicina ņemt pieredzi no citām valstīm, piemēram, Polijas: tur kapitāla tirgus attīstība bijusi valdības mērķtiecīgi īstenota politika, kas vainagojusies ar valsts konkurētspējas, starptautiskā prestiža pieaugumu un stabilu investīciju plūsmu no investoriem.

Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētāja vietnieks Džerijs Virts atzīmē: “Rekomendāciju īstenošana valstij nerada izmaksas, bet ļauj gūt plašus finansiālos un ekonomiskos ieguvumus. Analīze liecina, ka, attīstot kapitāla tirgu Latvijā līdz Igaunijas līmenim, valdība nodrošinātu Latvijas IKP pieaugumu par vidēji 1,8 procentiem gadā un gūtu papildu ieņēmumus no nodokļu nomaksas vidēji 120 miljonu eiro apmērā ik gadu.” Viņš uzsver, ka svarīgākais uzdevums ir nodrošināt, lai dažādu ministriju un Ministru kabineta kompetencē esošu lēmumu pieņemšanā tiek ņemtas vērā ne tikai īstermiņa intereses, bet arī iespēja attīstīt kapitāla tirgu un potenciālie ieguvumi valsts ekonomikai. Piemēram, ja valdība ir nolēmusi pārdot kādu no valsts īpašumā esošajiem uzņēmumiem, tai ir iespēja izvēlēties pieņemt lēmumu par uzņēmuma akciju pakāpenisku kotēšanu biržā un īstenot starptautiskiem standartiem atbilstošu akciju publisku piedāvājumu. Piedāvājums, kurā nav ierobežojumu un akcijas ir tiesīgs iegādāties ikviens investors, piesaistīs vairāku simtu ieguldījumu fondu interesi no visas pasaules un dos iespēju par uzņēmuma akcionāriem kļūt ikvienam uzņēmuma darbiniekam un Latvijas iedzīvotājam.

ĀIPL vadītājs Ģirts Greiškalns uzsver, ka ziņojums parāda valdībai neizmantotās iespējas un redz iespēju atsevišķu rekomendāciju īstenošanai jau tuvākajā laikā: “Valsts kapitālsabiedrību pārvaldi ir iespējams būtiski pilnveidot, tas ļautu uzņēmumiem sasniegt daudzkārt labākus un pārdomātākus darbības rezultātus. Tapēc ar nepacietību tiek gaidīta Ekonomikas ministrijas izstrādātā Publisko personu komercdarbības koncepcija un Publisko personu īpašumā esošu kapitāla daļu pārvaldības koncepcija. Korporatīvā pārvaldība ir viens no galvenajiem elementiem, ko ārvalstu investori izvērtē, pirms pieņem lēmumu par investīcijām kādā konkrētā valstī. Korporatīvās pārvaldības attīstība vai nepietiekama attīstība ir cieši saistīta ar investīciju risku. Laba korporatīvā pārvaldība būtiski ietekmē akcionāru tiesības, bet tās savukārt ir viena no jebkura investora pamatprasībām.”

ĀIPL uzsver, ka publiskā vērtspapīru tirgus attīstība un citu rekomendācijās iekļauto uzdevumu īstenošana palielinās investīciju pieejamību situācijā, kad tādi tradicionālie finansējuma veidi kā banku aizdevumi ir ierobežoti, ļaus radīt jaunas darba vietas, ļaus gūt papildu ieņēmumus no nodokļiem un uzlabos korporatīvās pārvaldības līmeni uzņēmējdarbības vidē, mazinot tiešas politiskās iejaukšanās riskus un palielinot uzņēmumu savstarpējo konkurenci.

ĀIPL aicina valdību piedāvāt investoriem plašākas investīciju iespējas valsts uzņēmumos, vienlaikus nodrošinot procesa caurskatāmību un godīgas konkurences iespējas visplašākajam investoru lokam, tostarp pensiju un ieguldījumu fondiem, līdzekļu pārvaldes kompānijām, brokersabiedrībām un citu veidu investoriem. Šā mērķa sasniegšanai investori rekomendē kvalitatīvi un laikus sagatavot un publiskot detalizētu informāciju par investīciju iespējām, investoru piesaistes procesā iesaistīt starptautiskas investīciju bankas, īstenot pasaulē atzītas investoru piesaistes metodes – tādas kā biržā kotējamu akciju atklāts starptautisks piedāvājums (IPO) un citas.

Lai piesaistītu ilgtermiņa finanšu investorus no pensiju un ieguldījumu fondu vides un lai paaugstinātu Latvijas konkurētspēju ar Lietuvu un Igauniju, ĀIPL atbalsta biržas izstrādāto priekšlikumu īstenot pāreju uz eiro valūtu kā pamatvalūtu norēķiniem par akciju darījumiem biržā.

Drošas investīciju vides veicināšanai ĀIPL rekomendē uzlabot tiesisko vidi un paātrināt komerciālu strīdu izskatīšanas kārtību tiesās. Investori iesaka paaugstināt arī privātu, biržā neiekļautu akciju sabiedrību akcionāru īpašumtiesību drošību, paredzot, ka akcionāru reģistri tiek uzturēti depozitārijā vai līdzīgās neatkarīgās institūcijās.

Ņemot vērā lielo valsts uzņēmumu īpatsvaru ekonomikā un to ietekmi uz vispārējo investīciju klimatu Latvijā, ĀIPL iesaka paaugstināt valsts uzņēmumu pārvaldības kvalitāti, samazinot uzņēmumu politizāciju, izveidojot profesionālu pārraudzību institūciju valsts līmenī un katra individuālā uzņēmu pārvaldību stiprinot ar profesionālas padomes palīdzību. ĀIPL uzsver nepieciešamību uzlabot valsts uzņēmumu caurskatāmību, rosinot attiecināt uz tiem tādas pašas finanšu un saimnieciskās darbības informācijas atklāšanas prasības, kādas pastāv biržā kotētiem uzņēmumiem.

Sabalansētai kapitāla tirgus attīstībai ir nepieciešama arī aktīvāka vietējo investoru līdzdalība, tāpēc ĀIPL rekomendē atvieglot nodokļu deklarāciju pildīšanas kārtību iedzīvotājiem, kas investē vērtspapīros. Valstij īstenojot vidēju un lielu uzņēmumu privatizāciju un kotējot akcijas biržā, ir ieteicams iedzīvotājiem dot iespēju par naudu iegādāties 10–25% no pārdodamajām akcijām. Līdzīgi tiek ieteikts apmēram 10% no privatizācijai nododamo vai pārdodamo valsts un pašvaldības uzņēmumu akcijām ļaut iegūt attiecīgo uzņēmumu darbiniekiem – izmantot tās kā papildu atalgojuma motivatoru.

Publiskās un privātās partnerības (PPP) attīstībai ĀIPL rekomendē dažādu PPP projektu organizāciju uzticēt kompetentai institūcijai un partnerus piesaistīt ar starptautisku izsoļu palīdzību, savukārt uzņēmējdarbības atbalstam paredzētos līdzekļus administrācijai plašāk izmantot riska kapitāla fondus.

Ārvalstu investoru padome Latvijā (www.ficil.lv) ir sabiedriska organizācija, kas apvieno 26 dažādas valstis un nozares pārstāvošos uzņēmumus, kuri Latvijā ieguldījuši nozīmīgas investīcijas, kā arī desmit valstu tirdzniecības palātas Latvijā. ĀIPL sadarbojas ar valdību, lai risinātu kopīgās uzņēmējdarbības vides problēmas, ko ĀIPL identificējusi. ĀIPL aktīvi meklē un iesaka risinājumus, lai sakārtotu un uzlabotu investīciju vidi valstī kopumā.

Ģirts Greiškalns, ĀIPL izpilddirektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!