• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tautsaimniecības padome: Par efektīvāku valsts kapitālsabiedrību pārvaldi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2011., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231382

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

08.06.2011., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tautsaimniecības padome: Par efektīvāku valsts kapitālsabiedrību pārvaldi

“Tautsaimniecības padome ir pirmā ekspertu grupa, kuras vērtējumam Ekonomikas ministrija šodien ir piedāvājusi savu vīziju par to, kā efektīvāk un mērķtiecīgāk pārvaldīt nozares un kapitālsabiedrības, kas pilnībā vai daļēji ir valsts īpašumā. Tā ir viena no būtiskākām strukturālajām reformām, kuras koncepcijai par pamatu esam ņēmuši Skandināvijas valstu pieredzi. Reformas veicamas pārdomāti, diskutējot ar ekspertiem, un es esmu gandarīts, ka esam sākuši dokumenta apspriešanu, Tautsaimniecības padomē gūstot tam konceptuālu piekrišanu,” 6.jūnijā padomes sēdē norādīja ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Darbs pie Publisko personu īpašumā esošu kapitāla daļu pārvaldības koncepcijas izstrādes ir tikko sākts, plašākas diskusijas plānotas rudenī, lai līdz gada beigām to varētu izskatīt Ministru kabinetā. Ja MK pieņems lēmumu par turpmāko valsts kapitālsabiedrību pārvaldības modeli līdz gada beigām, 2012.gads būtu laiks, kad veikt nepieciešamās pārmaiņas, lai 2013.gadā valsts kapitālsabiedrību pārvalde jau notiktu pēc jaunā modeļa.

“Valsts kapitālsabiedrību pārvalde Latvijā pašlaik ir decentralizēta, ar zemu kapitāla atdevi, neskaidri definētiem uzdevumiem, kuru nosaka sadrumstalots un nepilnīgs pārvaldības regulējums. Veiktā kapitālsabiedrību pārvaldības analīze rāda, ka ir gadījumi, kad tiek konstatēts valsts interešu konflikts (klienta, īpašnieka un nozares politikas veidotāja lomas) un lēmumu politizācija. Ekonomikas ministrija uzskata, ka valsts kapitālsabiedrību pārvaldi var padarīt efektīvāku, izstrādājot vienotu regulējumu un pakāpeniski virzoties centralizēta modeļa virzienā, kad visu kapitālsabiedrību pārvaldi veic viena pārvaldības institūcija,” uzsvēra Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, 6.jūnijā Tautsaimniecības padomē prezentējot ministrijas priekšlikumus efektīvākai un daļēji centralizētai valsts kapitāla daļu pārvaldībai.

Ekonomikas ministrija rosina sākotnēji Latvijā ieviest daļēji centralizētu valsts kapitālsabiedrību pārvaldību, izveidojot vienu pārvaldības institūciju (jaunu juridisku personu vai uz kādas esošas institūcijas bāzes). Ministrijas piedāvātajā duālajā modelī nozaru ministriju pienākums būtu pārraudzīt nozares attīstību, izstrādāt ilgtermiņa politikas plānošanas stratēģijas, savukārt pārvaldības institūcijas uzdevums būtu pārraudzīt kapitālsabiedrību finanšu rezultātus, nodrošināt darbības caurskatāmību, labas pārvaldības principu ieviešanu u.tml.

Tautsaimniecības padomes locekļi atzinīgi novērtēja EM sākto darbu kapitālsabiedrību darbības optimizācijai un atzina, ka ir jāpārskata un jāizanalizē esošā situācija, lai atrastu labāko pārvaldības modeli efektīvākai kapitālsabiedrību darbības nodrošināšanai. Tautsaimniecības padomes locekļi apņēmās izvērtēt un tālāko diskusiju laikā sniegt detalizētāku viedokli par to, vai atbalstīt daļēji centralizētu modeli, vai tomēr uzreiz virzīties centralizētas pārvaldības virzienā, tādējādi nodrošinot vienotu regulējumu un sistēmisku pieeju visām kapitālsabiedrībām.

Ekonomikas ministrija šobrīd strādā pie divu koncepciju izstrādes:

• Publisko personu komercdarbības koncepcijas, lai pārvērtētu publiskās personas nepieciešamību turpmāk darboties kā komersantam, deformējot tirgu jomās, kur pastāv konkurence. Koncepcijas projekts tika skatīts Ministru kabineta komitejas sēdē 6.jūnijā;

• Publisko personu īpašumā esošu kapitāla daļu pārvaldības koncepcijas, kas tiek izstrādāta sadarbībā ar Valsts kanceleju un Satiksmes ministriju. Tās mērķis ir izveidot Latvijā centralizētu un pilnveidotu kapitālsabiedrību pārvaldi, kas tiktu balstīta uz komercdarbības principiem. Plašākas diskusijas par šo koncepciju plānotas rudenī.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!