• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Krievijas robežas demarkāciju dabā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2011., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231426

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Pasaules ekonomikas forumā Vīnē

Vēl šajā numurā

09.06.2011., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Krievijas robežas demarkāciju dabā

Šodien tiek sākta Latvijas un Krievijas robežas demarkācija dabā. Šo darbu sāk abu valstu robežas demarkācijas robežzīmju uzstādīšanas darba grupas un eksperti, tiekoties Latvijas Republikas, Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas valstu robežu krustpunktā – Zilupes novada Pasienes pagastā.

Vienošanās par lauku darbu sākšanu robežas demarkācijai tika panākta Latvijas un Krievijas kopīgās demarkācijas komisijas 8.sēdē Pleskavā 24.–26.maijā, kad abu valstu speciālisti izstrādāja Robežzīmju izvietošanas plānu. Plāns tika izstrādāts saskaņā ar Instrukciju par Latvijas un Krievijas valsts robežas iezīmēšanu dabā.

Saskaņā ar abiem šiem dokumentiem valsts robežas līnija sākotnēji tiks iezīmēta dabā ar pagaidu stigmietiem. Ir plānots, ka uz Latvijas un Krievijas valsts robežas būs 558 robežzīmju vietas, tomēr darbu gaitā šo vietu skaits var tikt precizēts atbilstoši vides reljefam tā, lai tiktu nodrošināta robežzīmju redzamība.

Šobrīd jau ir pabeigta pierobežas joslas aerofotografēšana, kas tika veikta no aprīļa beigām līdz maija vidum. Tagad notiek aerofotografēšanas gaitā iegūto materiālu apstrāde, kuru plānots pabeigt līdz jūlijam. Apstrādes rezultāti būs pamats valsts robežas demarkācijas kartes izstrādei.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsver: “Šis ir vēsturisks un nozīmīgs solis Latvijas un Krievijas attiecībās, uzsākot valstu robežu iezīmēšanu ne tikai kartēs, bet dabā. Lai veiktu visus nepieciešamos sagatavošanās darbus, kopējā valsts robežas demarkācijas komisija ir veikusi intensīvu, profesionālu un atbildīgu darbu. Es ticu un ceru, ka šīs zīmes noteiks skaidru robežu starp mūsu valstīm un tās mums vairs nekad nebūs jāpārceļ.”

Latvijas un Krievijas kopīgā demarkācijas komisija tika izveidota saskaņā ar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma par Latvijas un Krievijas valsts robežu 5.pantu, kurš paredz, ka puses pēc paritātes principa izveido kopīgu demarkācijas komisiju. Komisijas uzdevums ir iezīmēt dabā Latvijas un Krievijas valsts robežu. Pirmā Latvijas un Krievijas kopīgās demarkācijas komisijas sēde notika 2009.gada 23.septembrī Daugavpilī.

Pagaidu robežzīmju izvietošana iezīmēs jaunu posmu 2007.gada noslēgtā līguma “Par Latvijas un Krievijas valsts robežu” izpildē – valstu robeža tiks reāli iezīmēta dabā. Lai starpvalstu līguma izpilde nonāktu līdz šim posmam, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras speciālisti, sadarbojoties ar citu valsts institūciju un ārvalstu speciālistiem, izstrādāja robežas demarkācijas darba karti, apsekoja ģeodēziskā atbalsta punktus pierobežas joslā, organizēja robežas un tās apkārtnes aerofotografēšanas darbus, kā arī intensīvi darbojās robežas kopējā demarkācijas komisijā.

Saskaņā ar kopējā demarkācijas komisijā panākto vienošanos – abu valstu speciālistiem valsts robežas iezīmēšanu dabā ar pagaidu robežzīmēm jāpabeidz līdz šā gada beigām, lai nākamajos gados varētu sākt robežas un robežjoslas izbūves darbus, nostiprinot robežas atrašanās vietu ar robežzīmēm (robežstabiem) un citiem robežas nostiprinājuma elementiem vai būvēm. Latvijas un Krievijas robežas demarkāciju plānots pabeigt līdz 2015.gadam.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments;

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!