• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pieteikšanos uz Zaļās galvaspilsētas goda nosaukumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2011., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231722

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par siltumnīcefekta gāzu emisiju

Vēl šajā numurā

16.06.2011., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pieteikšanos uz Zaļās galvaspilsētas goda nosaukumu

Kura pilsēta būs nākamā Eiropas Zaļā galvaspilsēta? Sākot no 14.jūnija pilsētas var pieteikties uz prestižo goda nosaukumu 2014.gadā. Līdz šim no 2010. līdz 2013.gadam šis nosaukums piešķirts četrām pilsētām – Stokholmai, Hamburgai, Vitorijai un Nantei. Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukumu saņem pilsētas, kas piedāvā ekoloģiskāko dzīvesvidi un kas var kalpot par paraugu un iedvesmas avotu citām pilsētām. Uz vienu gadu piešķirtā nosaukuma uzdevums ir veicināt Eiropas pilsētu pievilcību un veselīgumu, uzlabot pilsētas dzīves kvalitāti.

Komisārs Janežs Potočniks sacīja: “Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukums ir ietekmīgs līdzeklis, kas palīdz pārliecināt pašvaldības par ilgtspējīgas pilsētu attīstības nozīmi sekmīgas nākotnes veidošanā. Ceru, ka mēs saņemsim jaunus pieteikumus no visas Eiropas, kuros būs redzams, kā investīcijas vides aizsardzībā var apvienot ar ekonomikas izaugsmi un augstu dzīves kvalitāti.”

No 14.jūnija visas Eiropas pilsētas, kurās dzīvo vairāk nekā 200 000 iedzīvotāju, var pieteikties Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukumam 2014.gadā. Konkursā var piedalīties ES dalībvalstis, kandidātvalstis (Turcija, bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika, Horvātija, Melnkalne un Īslande) un Eiropas Ekonomikas zonas valstis (Īslande, Norvēģija un Lihtenšteina). Ja valstī nav nevienas pilsētas, kuras iedzīvotāju skaits pārsniegtu 200 000, konkursam var pieteikties valsts lielākā pilsēta.

Goda nosaukumam ir trīs mērķi, proti,

• izteikt atzinību pilsētām, kas ilgākā termiņā ar taustāmiem rezultātiem cenšas sasniegt vērienīgus vides mērķus,

• rosināt pilsētas noteikt prasīgus mērķus turpmākajiem pilnveidojumiem vides jomā un ilgtspējīgai attīstībai un

• popularizēt sekmīgus paraugus, kas var iedvesmot citas pilsētas un izplatīt paraugpraksi un pieredzi citās Eiropas pilsētās.

Pieteikumi tiks vērtēti pēc 12 rādītājiem: vietējā mēroga ieguldījums cīņā pret klimata pārmaiņām pasaulē, transports, pilsētas zaļās zonas, troksnis, atkritumu rašanās un apsaimniekošana, daba un bioloģiskā daudzveidība, gaiss, ūdens patēriņš, notekūdeņu apsaimniekošana, ekoinovācijas un ilgtspējīga nodarbinātība, pašvaldības pārvaldes iestāžu vides vadība un energopatēriņa rādītāji.

Pilsētas tiek aicinātas iesniegt pieteikumus, izmantojot tiešsaistes veidlapu www.europeangreencapital.eu. Pieteikšanās 2014.gada goda nosaukumam beigsies 2011.gada 14.oktobrī. Par nosaukuma piešķiršanu lems starptautiska žūrija, kurai palīdzēs atzīti eksperti dažādās vides jomās. Uzvarētājs tiks paziņots 2012.gada jūnijā.

Pamatinformācija

Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukums radies no iniciatīvas, kuru izveidoja pilsētas ar “zaļu redzējumu”. Ideja sākotnēji radās 2006.gada 15.maijā sanāksmē Tallinā, Igaunijā, pēc bijušā Tallinas mēra Jiri Ratasa iniciatīvas. Šajā sanāksmē 15 Eiropas pilsētas un Igaunijas Pilsētu asociācija parakstīja kopīgu saprašanās memorandu par minētā goda nosaukuma izveidi.

Apdzīvotība Eiropā galvenokārt koncentrējas pilsētās – tajās dzīvo četri no pieciem eiropiešiem. Vairums vides problēmu, ar ko mēs saskaramies, rodas pilsētu teritorijās, bet tieši pilsētas ir arī tās, kas piedāvā vajadzīgo gribu un inovācijas šo problēmu risināšanai. Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukums tika iecerēts kā iniciatīva, kas ļauj veicināt un atalgot ieguldīto darbu, motivēt pilsētas turpināt uzsākto ceļu, iedvesmot ar sekmīgu priekšzīmi un vairot paraugprakses apmaiņu starp Eiropas pilsētām.

Piešķirtais nosaukums ne vien iedvesmos citas pilsētas, bet arī palielinās pilsētas atpazīstamību un pievilcīgumu tūristu, potenciālo darbinieku un iedzīvotāju acīs.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!