• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas valsts arhīvu 1998.gads. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.1999., Nr. 98/99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23182

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par brīvajām ostām un zonām Latvijā

Vēl šajā numurā

26.03.1999., Nr. 98/99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas valsts arhīvu 1998.gads

Turpinājums.

Sākums "LV"

24.03.1999., nr. 92/95

Nacionālā arhīva fonda dokumentu uzkrāšana

Valsts arhīvi prognozēja 1998. gadā pieņemt glabāšanā 833,8 tūkst. lietu un glabājamo vienību, praktiski glabāšanā tika pieņemts 1 milj. 67 tūkst., kas ir 127% no plānotā. Pieņemot šo lietu apjomu, valsts arhīvi ir sasnieguši attīstības koncepcijā 2000. gadā plānoto lietu apjomu. Prioritārais uzdevums šajā gadā bija privatizējamo un likvidējamo uzņēmumu dokumentu pieņemšana valsts arhīvu glabāšanā, kā arī ar to saistīto dokumentu sakārtošanas un saglabāšanas problēmu risināšana, lai nodrošinātu to pieejamību un izmantošanu valsts un sabiedrības interesēs. 1998. gadā no 1195 privatizējamiem un likvidējamiem uzņēmumiem ir pieņemts - 933,6 tūkst. lietu un glabājamo vienību, kas par 222,4 tūkst. pārsniedza prognozēto. Līdz 01.01.1999. Privatizācijas aģentūra nav veikusi samaksu par valsts arhīvu darbu 1998. gadā dokumentu pārņemšanā un sakārtošanā 123,9 tūkst. latu apmērā. Lielākos lietu apjomus ir pieņēmuši LVA, Rīgas un Jūrmalas pilsētu personālsastāva dokumentu arhīvs (RJPPDA), Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs (LVKFFDA) un Daugavpils ZVA.

Kopumā kopš privatizācijas procesa sākuma valsts arhīvi ir pieņēmuši glabāšanā 3,9 milj. lietu no 3632 privatizējamiem un likvidējamiem uzņēmumiem, nodrošinājuši pieņemto dokumentu sakārtošanu un uzskaitīšanu par Privatizācijas aģentūras piešķirtajiem līdzekļiem. Uz 01.01.1999. valsts arhīvi nav pieņēmuši tikai to privatizējamo uzņēmumu pēdējo gadu dokumentus, kuros privatizācijas process vēl nav beidzies un dokumenti nepieciešami uzņēmumu darbam.

Veicot ikgadējo dokumentu pieņemšanu no valsts arhīvu uzskaitē esošajām valsts un pašvaldību institūcijām, 1998. gadā pieņemts 127,0 tūkst. lietu un glabājamo vienību. Pieņemot dokumentus valsts glabāšanā, konstatēts 6769 lietu zudums, kas ir 1% no kopējā pieņemto lietu skaita. 220 (12,5%) no 1749 juridiskām personām nebija nodrošinājušas savu vai pārņemto arhīvu fondu dokumentu saglabāšanu. Lielākie dokumentu zudumi atklājās LVA, Daugavpils, Jēkabpils, Rēzeknes un Alūksnes ZVA dokumentu uzkrāšanas avotos, kuros amatpersonas nebija nodrošinājušas pārņemto arhīvu fondu saglabāšanu.

Izpildot Ministru kabineta uzdevumu, papildus plānotajam LVVA kopā ar Ārlietu ministriju organizēja Latvijas vēstniecības Vašingtonā arhīvu fonda dokumentu par 1920.-1990. g. pārvešanu uz Rīgu, sakārtošanu un pieņemšanu valsts glabāšanā.

LVA turpināja iesākto trimdas arhīvu pieņemšanu.

Lai saglabātu mūsu valsts vēsturi LVKFFDA 1998. gadā pašu spēkiem ir izveidojis 2354 fotodokumentu.

Sakarā ar to, ka katru gadu palielinās uzkrājamās informācijas apjomi jaunos informācijas nesējos, to datu bāzēs, LVA turpināja uzsākto darbu mašīnlasāmo dokumentu izpētē valsts institūcijās, kuru veiks arī 1999. gadā.

1999. gadā valsts arhīviem jāpieņem valsts glabāšanā dokumenti, kas vēl glabājas valsts un pašvaldību institūcijās par laiku līdz 1991. gadam.

Turpināsies darbs pie dokumentu izvērtēšanas un glabāšanas termiņu noteikšanas, kā arī tiks veikta valsts arhīvu uzskaitē esošo juridisko personu sarakstu analīze un izvērtēšana, un sagatavota valsts arhīvu dokumentu uzkrāšanas koncepcija 2000.-2005. gadam.

Lai nodrošinātu Nacionālā arhīvu fonda uzkrāšanu un uzkrājamās informācijas izvērtēšanu, Ģenerāldirekcija un valsts arhīvi izstrādāja normatīvos un metodiskos dokumentus šī darba reglamentēšanai valsts arhīvos, kā arī sniedza metodisko un praktisko palīdzību valsts pārvaldes institūcijām dokumentu glabāšanas termiņu un lietu paraugnomenklatūru izstrādāšanā (3. pielikums).

 

Latvijas nacionālā arhīva fonda uzraudzība juridisko personu arhīvos

Valsts arhīvu uzraudzībā 1998. gadā bija 4389 juridisko personu arhīvi, no tiem kā pastāvīgi dokumentu uzkrāšanas avoti bija 2257, un 2043 valsts arhīvi veica personālsastāva dokumentu aprakstīšanas un saglabāšanas uzraudzību, 89 juridisko personu arhīvu uzraudzību veica LVKFFDA. Salīdzinājumā ar 1997. gadu pastāvīgo dokumentu uzkrāšanas avotu skaits palielinājies par 93 no jaunizveidotām valsts un pašvaldību institūcijām un arī no bijušajiem Zinātņu Akadēmijas institūtiem, kuru apzināšanas darbu veica LVA.

Izpildot likuma "Par arhīviem" 4. panta prasības, valsts arhīvi veica juridisko personu arhīvu uzraudzības un kontroles darbu, pārbaudot arhīvu fonda veidošanu, uzskaiti, saglabāšanu un izmantošanu 1120 valsts un pašvaldību institūcijās, tajā skaitā, Valsts zemes dienesta nodaļās, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts statistikas komitejas sistēmu iestādēs.

Pārbaužu rezultāti liecina, ka Nacionālā arhīva fonda saglabāšanas, nodrošināšanai valsts un pašvaldību institūcijās ir nepietiekošs štata darbinieku skaits arhīvā, kā arī esošajiem nav vēlamā profesionālā kvalifikācija. Glabājamo dokumentu uzturēšanai nav paredzēts nepieciešamais finansējums - Ls 0,20 par lietu. Ne visas institūcijas ir nodrošinājušas atbilstošas telpas arhīva dokumentu glabāšanai un noteiktās kārtības ievērošanu arhīva fonda uzskaitē, saglabāšanā un izmantošanā.

Saskaņā ar likuma "Par arhīviem" amatpersonas un citas personas saucamas pie atbildības par likuma un arhīvu valsts uzraudzības iestāžu prasību neievērošanu. Pamatojoties uz APK 236.2 pantu, praktiski šos pienākumus veica zonālo valsts arhīvu vecākie inspektori un Arhīvu inspekcijas daļa.

1998. gadā uzlikti 69 administratīvie sodi: 26 naudas sodi (kopsummā Ls 560,00) un 43 brīdinājumi. Lielākais administratīvo sodu skaits - 47 sodi (68%) no visiem uzliktajiem sodiem, ir par dokumentu zudumiem.

No administratīvi sodītajām amatpersonām un citām personām 54% ir pašvaldību, skolu valžu un pašvaldību uzņēmumu darbinieki, 13% - dažādu valsts iestāžu un uzņēmumu (statistikas nodaļu, pasta, šķirņu salīdzināšanas stacijas, sēklu inspekcijas u. c. iestāžu) vadītāji vai darbinieki, 30% paju sabiedrību priekšsēdētāji vai par arhīvu atbildīgie darbinieki, 3% SIA vadītāji par pārņemto valsts arhīva fonda dokumentu saglabāšanas nenodrošināšanu, kas liecina, ka zonālie valsts arhīvi ir pratuši ierosināt administratīvo lietvedību un sodīt privātās juridiskās personas par valsts arhīva fonda dokumentu nesaglabāšanu.

Visvairāk sodus juridiskām personām uzlikuši Daugavpils, Cēsu, Tukuma, Jēkabpils un Rēzeknes ZVA. Vienīgi LVA, pārkāpjot likuma "Par arhīviem" prasības, administratīvi nav sodījis vainīgās amatpersonas likumdošanā noteiktajā kārtībā par pieļautajiem pārkāpumiem juridisku personu arhīvu darbā. 1998. gadā par to disciplināri sodīta arhīva direktore.

1998. gadā ir palielinājies arhīvu uzraudzībā esošo juridisko personu skaits, kuras savus dokumentus ir sakārtojušas un uzskaitījušas atbilstoši spēkā esošajām prasībām. Valsts arhīvu Ekspertu komisijas izskatīja 2150 juridisko personu pastāvīgi glabājamo un personālsastāva lietu aprakstus, kuros bija uzskaitītas 336,0 tūkst. lietu pie gada vidējā lietu apjoma 50 tūkst.

Lielākie lietu apjomi ir izskatīti Jelgavas, Alūksnes, Liepājas un Ventspils ZVA Ekspertu komisijās.

Uz 01.01.1999. atbilstoši spēkā esošajiem noteikumiem savus dokumentus nav uzskaitījušas un sakārtojušas 323 valsts arhīvu uzraudzībā esošās juridiskās personas. Salīdzinājumā ar 1997. gadu to skaits ir samazinājies par 234 juridiskām personām vai 42%.

No 1997. gada atskaitē uzrādītajām 20 valsts un pašvaldību institūcijām, kurās bija atpalicība dokumentu sakārtošanā 10 un vairāk gadus, atbilstoši noteikumiem sakārtojušas dokumentus 7 institūcijas, sakārtojušas līdz 1990. gadam - 4 institūcijas, 3 - patreiz tiek veikta dokumentu kārtošana. Joprojām nav uzsākta dokumentu kārtošana Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, 4 Rīgas pilsētas rajonu tiesās un Rīgas rajona Siguldas tiesā. Jāatzīmē, ka pārējās tiesās, sakarā ar štata darbinieka ieviešanu arhīvā, 1998. gada laikā ir uzsākta dokumentu kārtošana - 8 tiesas jau ir sakārtojušas savus dokumentus līdz 1990. - 1993. gadam.

Lai palīdzētu likvidēt atpalicību dokumentu uzskaitē un sakārtošanā, valsts arhīvi uz līgumu pamata sniedza pakalpojumus 186 juridiskām personām, sakārtojot 49700 lietu, jeb 15% no arhīvu Ekspertu komisijās izskatīto lietu apjoma.

Sniedzot metodisko palīdzību dokumentu uzskaitē un saglabāšanā, risinot jautājumus kas saistīti ar juridisko personu veidotās informācijas izvērtēšanu, valsts arhīvi saskaņoja 1295 juridisko personu individuālās lietu nomenklatūras. Labākie šī darba rezultāti bija Rēzeknes, Jēkabpils, Liepājas un Valmieras ZVA.

Veiktā darba rezultātā visas valsts arhīvu uzraudzībā esošās juridiskās personas ir saskaņojušas lietu nomenklatūras noteiktajā 3 gadu ciklā..

Ģenerāldirekcijas un valsts arhīvu speciālisti organizēja juridisko personu 129 lietvedības un arhīva darbinieku apmācības, tai skaitā speciāli tieslietu sistēmas arhīvu darbiniekiem, sociālās palīdzības iestāžu vadītājiem un lietvežiem, pašvaldību darbiniekiem. Tika veikta juridisko personu apmācība arhīva darba jautājumos Rīgas Zinātnes un tehnikas nama rīkotajos kursos, nolasīts lekciju kurss Rīgas valsts tehnikuma biroja vadītāju specialitātes studentiem.

1999. gadā, turpinot darbu pie juridisko personu arhīvu uzraudzības un kontroles darba pilnveidošanas, tiks izstrādāti valsts arhīvu darba noteikumi juridisko personu arhīvu uzraudzībai.

Turpinājums - seko

1. pielikums

Valsts arhīvu rezultatīvo rādītāju izpilde 1998. gadā

Programmas Rezultatīvie rādītāji Gada plāns Plāna izpilde
(apakšpro-
grammas)
kods
06.00.00. Maksimālais iestāžu skaits 20 20
Maksimālais štatu vienību skaits 822 822
Visu arhīvu fondu fiziskās glabāšanas
vienību skaits (milj.) 12 13,1
Glabāšanā pieņemto lietu vienību skaits 121000 127000
Izpildīto juridisko un fizisko personu
pieprasījumu skaits 52288 95693
Vienas glabājamās vienības
uzturēšanas izdevumi (Ls) 0,23 0,228

Valsts arhīvu ģenerāldirektors V. Štāls

2. pielikums

Latvijas valsts arhīvu 1998.gada darbības pamatrādītāju izpilde

Nr. Pamatrādītāji Mēra Gada Atskaite
p.k. vienība plāns
1. Dokumentu saglabāšanas nodrošināšana
1.1. Dokumentu iešūšana gl.vien. 29765 26945
1.2. Lietu iesiešana gl.vien. 2000 3755
1.3. Lietu kartonēšana gl.vien. 597402 605834
1.4. Lietu saiņošana gl.vien. 18746 18722
1.5. Lietu esamības un fiziskā stāvokļa pārbaude gl.vien. 550869 540710
1.6. Dziestošo tekstu atjaunošana lapas 265 374
1.7. Lietu atputekļošana gl.vien. 892646 896011
1.8. Lietu dezinfekcija gl.vien. 52466 45892
1.9. Dokumentu sagatavošana restaurācijai:
lielformāta dokumenti kv. m. 112,5 112,5
pārejo dokumenti lapas 18220 15521
mikrofilmēšanai lapas 197300 232860
1.10. Dokumentu restaurācija:
dokumentu lapas 8000 10277
zemesgrāmatu un baznīcas grāmatu lapas 6500 5953
kartes kv. m. 125 125
grafikas gab. 30 35
vaska zīmogi gab. 30 43
ādas un pergamenta gab. 30 30
1.11. Mikrofilmēšana kadri 178000 182617
1.12. Dokumentu konservācija un
profilaktiskā apstrāde:
drošības fonds gl.vien. 20448 20616
kinodokumenti gl.vien. 3000 4796
fonodokumenti gl.vien. 3000 3921
1.13. Drošības fonda izveidošana:
fotodokumenti gl.vien. 800 617
fonodokumenti gl.vien. 200 1160
2. Dokumentu vērtības ekspertīze,
uzskaite, dokumentu ZUS izveidošana
un pilnveidošana
2.1. Dokumentu vērtības ekspertīze
lietvedības dokumenti gl.vien. 113629 155002
personu dokumenti gl.vien. 88 88
zinātnes un tehniskie dokumenti rasējumi 820000 820000
gl.vien. 500 500
kinodokumenti gl.vien. 2000 2012
fotodokumenti gl.vien. 13910 15202
fonodokumenti gl.vien. 3067 3067
2.2. Dokumentu aprakstu sastādīšana
lietvedības dokumenti gl.vien. 27531 27770
zinātnes un tehnikas dokumenti gl.vien. 1700 1767
personu dokumenti gl.vien. 108 118
kinodokumenti uzsk.vien. 200 196
fotodokumenti gl.vien. 4000 5407
fonodokumenti gl.vien. 2800 4146
2.2.1. Vienkāršotu aprakstu sastādīšana
lietvedības dokumenti gl.vien. 43555 37690
personu dokumenti gl.vien. 23960 31147
2.3. Dokumentu aprakstu pārstrāde
lietvedības dokumenti gl.vien. 10450 17557
Dokumentu aprakstu pilnveidošana
lietvedības dokumentiem gl.vien. 204968 244952
kinodokumenti uzsk.vien. 4500 4500
fonodokumenti uzsk.vien. 2800 3196
2.4. Dokumentu kataloģizācija
2.5.1. lietvedības un personu dokumenti kartītes 19162 64102
gl. vien. 3407 3381
2.5.2. kinodokumenti kartītes 1000 1500
uzsk.vien. 200 50
2.5.3. fotodokumenti kartītes 12000 16372
gl.vien. 4000 6432
2.5.4. fonodokumenti kartītes 9650 10307
uzsk.vien. 2800 3442
2.6. AIS veidošana programmu skaits 5 5
2.7. Uzziņu fondu rokasgrāmatu sagatavošana rokasgr. 6 5
izdošana rokasgr. 3 3
3. Dokumentu pieņemšana
valsts glabāšanā, juridisko personu
arhīvu uzraudzība un kontrole
3.1. Dokumentu pieņemšana no
juridiskām personām
3.1.1. lietvedības dokumenti iest.sk. 502 567
gl.vien. 97471 118423
ZTD iest.sk. 1 1
gl.vien. 261 603
kinodokumenti iest.sk. 4
gl.vien. 85
fotodokumenti iest.sk. 22 20
gl.vien. 3000 3655
fonodokumenti iest.sk. 10 21
gl.vien. 400 790
videodokumenti iest.sk. 1 4
gl.vien. 10 16
no privatizētajām un likvidētajām
juridiskām personām
lietvedības dokumenti iest.sk. 674 1182
gl.vien. 443468 540198
ZTD iest.sk. 7 13
gl.vien. 244394 286418
fotodokumenti gl.vien. 2141 103547
kinodokumenti gl.vien. 2000 2033
fonodokumenti gl.vien. 756
Pases gl.vien. 104530 275791
3.1.2. No personām t.sk. trimdas arhīvi
lietvedības dokumenti dokumenti 20050 31147
fotodokumenti gl.vien. 125 630
fonodokumenti gl.vien. 10 161
videodokumenti gl.vien. 10 3
3.1.3. Arhīvā izveidotie
fotodokumenti gl.vien. 1000 2354
3.2. Juridisko personu arhīvu uzraudzība
3.2.1. Arhīva uzraudzībā esošo juridisko
personu skaits skaits 3865 4389
3.2.2. juridisko personu dokumentu aprakstu
apstiprināšana EPK
lietvedības dokumenti iest.sk. 1094 2144
gl.vien. 141511 335471
zinātnes un tehnikas dokumenti iest.sk. 3 6
gl.vien. 180 570
3.2.3. Juridisko personu dokumentu sakārtošana
lietvedības dokumenti iest.sk. 187 186
gl.vien. 32844 49700
zinātniskie tehniskie dokumenti gl.vien. 281
3.2.4. dokumentu sagatavošana nodošanai
valsts glabāšanā iest.sk. 244 271
gl.vien. 54642 80028
3.3. Juridisko personu arhīvu pārbaudes skaits 1179 1120
3.4. Juridisko personu lietu nomenklatūru
saskaņošana skaits 974 1295
4. Dokumentu popularizēšana un
izmantošana
4.1. Dokumentu popularizēšana
dokumentu krājumu sagatavošana krājumi 7 9
izdošana krājumi 1 4
dokumentu izstādes skaits 14 39
iniciatīvā informācija inform. 9 24
radio raidījumi skaits 8 24
televīzijas raidījumi skaits 15 17
publikācijas presē skaits 52 101
citi pasākumi skaits 63 90
žurnāla "Latvijas arhīvi" sagatavošana skaits 4 2
izdošana skaits 4 2
4.2. Pieprasījumu izpilde izziņas 52458 95278
t. sk. tematisko izziņas 306 312
4.3. Lasītavas darbs
lasītāji skaits 2302 3827
izmantotās lietas skaits 10525 83820
4.4. Apmeklētāju pieņemšana skaits 37148 73640

Daļas vadītājas vietniece G. Gorbunova

3. pielikums

1998. gadā izstrādāto normatīvo

un metodisko dokumentu saraksts

Valsts arhīvu darba organizācijai:

1. Metodiskie norādījumi par lietu esības un fiziskā stāvokļa pārbaudes organizēšanu, veikšanu un dokumentu noformēšanu - VAĢ

2. Metodiskie norādījumi par lietu esības un fiziskā stāvokļa pārbaudes, pazudušo lietu meklēšanas organizēšanu, veikšanu un dokumentu noformēšanu - LVA

3. Metodiskie norādījumi par mikrofilmu esības un tehniskā stāvokļa pārbaudi - LVVA

4. Pagaidu darba instrukcijas programmām "Fondi", "Avoti", "Lietas" - LVA

5. LVA dokumentu aprakstīšanas standarts 1. variants - LVA

6. Instrukcija par dokumentu atstāšanu lietošanai iestādēs un uzņēmumos - LVA

7. Instrukcija par mitruma un temperatūras mērījumu veikšanu glabātavās - LVA

8. Aprakstīto dokumentu pieņemšanas kārtība - LVA

9. LVA esošo poligrāfisko izdevumu vienota uzskaite - LVA

10. Metodiskās rekomendācijas par lietu atstāšanu juridisko personu lietošanā - VAĢ

11. Izziņa par privatizējamā objekta saistību izpildi arhīva dokumentu saglabāšanai - VAĢ

12. Norādījumi par vides veselības centru dokumentu saglabāšanu un fondēšanu - VAĢ

13. Norādījumi zonālajiem valsts arhīviem atsevišķu likvidēto un reorganizēto iestāžu fondēšanā (mehanizētās autokolonas, vides un reģionālās attīstības centri) - VAĢ

14. Norādījumi par darba stāža apliecinošu arhīva izziņu sagatavošanu un noformēšanu - VAĢ

Juridisko personu arhīva darba organizācijai:

15. Norādījumi par darba meklētāju un bezdarbnieku uzskaites karšu vienkāršotu sakārtošanu - VAĢ

16. Saskaņotas lietu paraugnomenklatūras un glabāšanas termiņu saraksti:

16.1. Medicīniskās dokumentācijas glabāšanas termiņu saraksts - VAĢ

16.2. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes rajona (pilsētas) nodaļas lietu paraugnomenklatūra - VAĢ

16.3. Nodarbinātības valsts dienesta centra lietu paraugnomenklatūra - VAĢ

16.4. Rajona Lauksaimniecības departamenta lietu paraugnomenklatūra - VAĢ

17. Metodiskie norādījumi par administratīvo sodu piemērošanas kārtību un lietvedību - VAĢ

Personāla un valsts arhīvu darba organizācijas menedžmenta daļas

vadītājas vietniece G. Gorbunova

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!