• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par līgumu ar Hipotēku bankas pārveides procesa konsultantu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2011., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231879

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Japānas drāmu, sāpi un apņēmību

Vēl šajā numurā

17.06.2011., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par līgumu ar Hipotēku bankas pārveides procesa konsultantu

Finanšu ministrija (FM) un VAS “Latvijas Hipotēku un zemes banka” (Hipotēku banka) 15.jūnijā ir pabeigušas līguma noslēgšanas procedūru ar SIA IBS “SEB Enskilda” par Hipotēku bankas komerciālo aktīvu nodalīšanas stratēģijas izstrādi un realizāciju.

Konsultanta piesaiste tiek veikta saskaņā ar 2009.gada 24.novembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināto koncepciju par Hipotēku bankas pārveidi par attīstības banku un šā gada 12.aprīlī MK izskatīto Hipotēku bankas pārveides plānu, kas paredz ar attīstības bankas funkcijām nesaistīto bankas komerciālo aktīvu nodalīšanu.

Konsultanta atlases procesā tika aptaujāti vairāki pretendenti, izvērtējot to pieredzi, izpratni par veicamo uzdevumu un saimnieciskos nosacījumus. Izvērtējot visus kritērijus, par atbilstošāko atzīts SIA IBS “SEB Enskilda” piedāvājums. Uzdevuma realizācijai SIA IBS “SEB Enskilda” piesaistījusi ASV investīciju kompāniju “The Blackstone Group International Partners LLP”, kurai ir pieredze līdzīgu darījumu realizācijā citviet pasaulē, un zvērinātu advokātu biroju “Kronbergs&Čukste / Baltic Legal Solutions”, izveidojot starptautisku uzņēmumu apvienību.

Saskaņā ar līgumu, kura pamata nosacījumi ir saskaņoti Ministru kabinetā, konsultants nodrošinās Hipotēku bankai un tās akcionāram nepieciešamo atbalstu bankas pārveides plāna realizēšanā, organizējot un nodrošinot atklātu un pārskatāmu Hipotēku bankas komercdaļas atsavināšanu, vienlaikus nodrošinot Hipotēku bankas pārveides plāna pēctecību. Pēc stratēģijas apstiprināšanas Ministru kabinetā un iesniegšanas Eiropas Komisijā konsultants veiks tās īstenošanu, lai pabeigtu Hipotēku bankas komercdaļas atsavināšanu.

Hipotēku bankas pārveides mērķis ir izveidot attīstības institūciju valsts atbalsta programmu realizācijai, maksimāli efektīvi izmantojot Hipotēku bankas infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu, veicot bankas pārveidi valstij izdevīgā veidā un vienlaikus nodrošinot valsts atbalsta programmu realizācijas nepārtrauktību.

Bankas pārveides procesa gaitā Hipotēku bankas darbība tiek fokusēta uz tautsaimniecībai būtiskiem virzieniem – mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības sākšanas veicināšanu, infrastruktūras attīstīšanu un citiem nacionālās attīstības projektiem MK apstiprinātu programmu ietvaros.

2009.gada beigās ar Ministru kabineta rīkojumu tika akceptēta koncepcija par Hipotēku bankas pārveidi, kas nosaka optimālo variantu bankas pārveidei par attīstības institūciju, koncentrējot darbību uz virzieniem, kas šobrīd ir izšķiroši tautsaimniecībai. Šis dokuments paredz, ka Hipotēku bankai komerciālās aktivitātes jābeidz līdz 2013.gada beigām.

Koncepcijas izpildei ir izstrādāts, valdības apstiprināts un EK iesniegts pārveides plāns, kurā ir pasākumi, kas veicami, lai saskaņā ar ES konkurences tiesību normām īstenotu valdības lēmumu par Hipotēku bankas pārveidi par attīstības banku un lai tās komerciālais segments nonāktu privātajā sektorā. Plāns arī ņem vērā Eiropas Komisijas 2009.gada lēmumu, ar kuru tika saskaņota 2009.gadā veiktā Hipotēku bankas kapitalizācija, ka turpmāka komercdarbības turpināšana šai finanšu institūcijai nav atļauta.

Saskaņā ar pēdējo Latvijas valdības nodomu vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam un Saprašanās memorandu ar Eiropas Savienību Latvija ir apņēmusies Hipotēku bankas pārveides plānu ieviest līdz 2011.gada beigām, tai skaitā nostiprināt attīstības finanšu institūciju uz Hipotēku bankas attīstības segmenta bāzes un piesaistīt privāto investoru komerciālajam segmentam.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!