• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saulgriežu sagaidīšanu un pavadīšanu Latvijas novados. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2011., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231888

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Atklājot konferenci par cilvēkdrošības jautājumiem

Vēl šajā numurā

17.06.2011., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saulgriežu sagaidīšanu un pavadīšanu Latvijas novados

Šogad gan Rīgā, gan visur citviet Latvijā notiks vērienīgi Līgo svētku pasākumi, kur būs iespēja izjust tūkstošgadu tradīciju mistiku, kā arī ļauties svētku jautrībai, atraisītībai un mūsdienīgām izklaidēm – piedzīvot īstenus Jāņus.

Ielīgošanas pasākumi un Līgo vakars Rīgā

Šogad Rīgā tiks plaši svinēti Līgo svētki. Jau no 18. līdz 22. jūnijam Rīgā notiks visdažādākie ielīgošanas pasākumi. Rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs tradicionālais Zāļu tirgus, koncerti, danči, vainagu vīšana, jāņuguns iedegšana un citi vasaras saulgriežiem veltīti pasākumi. Savukārt 23.jūnijā 11.novembra krastmalā tiks piedāvāts plašs Līgo svētku pasākums, kā arī līgot varēs Dzegužkalnā.

Līgo svētki Brīvdabas muzejā

23.jūnijā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks lustīga līgošana. Juglas ezera krastā līgotājiem būs iespēja, dziedot, dancojot un rotaļās ejot, sagaidīt Jāņu rītu. Ieeja pasākumā no plkst. 19, bet Zāļu vakars sāksies plkst. 21.

Līgotāji varēs ļauties spirgtajam Jāņu nakts garam, pīt vainagus no trejdeviņām Jāņu zālēm, lēkt pāri ugunskuram, apgūt apdziedāšanās prasmes, latviskos deju soļus un pusnaktī ļauties zīlēšanas maģijai, meklēt papardes ziedu un ar dziesmām un dančiem sagaidīt sauli.

Zāļu vakarā līgotājus priecēs arī lustīga balles mūzika, varēs baudīt sātīgu maltīti un mieloties ar gardo miestiņu. Zāļu vakarā ikviens varēs baudīt pasākuma atbalstītāja AS “Aldaris” tradicionālās kolekcijas alu – Dūmaku, Kviešu un Muižnieku, kuri ir izcili kopā ar vietējiem ēdieniem. Pasākumu sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju organizē SIA “Engage”.

Ielīgošanas pasākumi Valmiermuižas pils parkā

Kopjot vasaras saulgriežu latviskās tradīcijas, “Valmiermuižas alus” un grupa “Dzelzs vilks” jau 17.jūnijā aicina uz paaudzes vienojošu ielīgošanas pasākumu un mūsdienu tautas mūzikas koncertu “Jaunie Jāņi 2011 Valmiermuižā”. Pasākums norisināsies vēsturiskajā Valmiermuižas pils parkā līdzās Valmiermuižas alus darītavai jau no plkst. 17 un turpināsies visu nakti.

“Cinevilla” ar Rūdolfa festivālu

23. un 24.jūnijā kinopilsētā “Cinevilla” Tukuma novada Slampē notiks tautas kopības lielfestivāls “Rūdolfa Jāņi Cinevillā”. Visas kinopilsētiņas teritorijā gaidīs Jāņu tirdziņi, krodziņi un kafejnīcas. Uz sešām skatuvēm uzstāsies ielu, kāzu un tautas muzikanti, būs atrakcijas bērniem, Blaumaņa teātris, Rūdolfa kino, Aldara Meistaru laukums, konkursi un spēles, bet uz Lielās skatuves no plkst. 14 visas dienas un nakts garumā uzstāsies Latvijā populāri mūziķi. Divu dienu garumā, savienojot dienu ar nakti un atkal ar dienu, ļausimies senām tradīcijām un modernām izklaidēm.

Tautas sadziedāšanās Daugavas krastā Ikšķilē

Turpinot tradīciju rīkot Līgo svētkus, Latvijas Radio 2 šovasar Līgo svētkus organizēs Daugavas krastā Ikšķilē, pretī Sv.Meinarda salai. Vērienīgais Līgonakts pasākums 23.jūnija vakarā vienuviet pulcēs populārus dažādu stilu mūziķus no visiem Latvijas novadiem.

Koncertā apvienoto mūziķu sastāvā instrumentālistu Kristapa Krievkalna un Kristīnes Kārklas-Puriņas vadībā piedalīsies dūdu un bungu mūzikas grupa “Auļi”, Suitu sievas, vīru kopa “Vilki”, folkloras draugu kopa un kapela “Vīteri”, folkloras kopas “Laimas muzykanti”, “Ilža”, “Grodi”, “Rudzi” un “Medainis”, kā arī čigānu ansamblis “Dzheski Gloss”. Tāpat muzikālus priekšnesumus sniegs Ieva Akuratere, Atis Auzāns, Kaža, Olga Rajecka, Liene Candy, Aija Andrejeva, Dainis Skutelis, Ivo Fomins un citi populāri mūziķi. Pēc koncerta lustīgā Līgo nakts ballē uz dejām aicinās grupa “Apvedceļš”, Uškānu ģimenes ansamblis, “Musiqq” un dīdžejs Aivis.

Novadu tematika valdīs ne vien uz skatuves, bet arī pasākuma apmeklētājiem plašā izvēlē būs iespēja nobaudīt gan tradicionālo desiņas, cepešus, grilētas zivis, cūku ausis un šņukurus, Kurzemes skābputru un ceptu siļķi, sklandraušus, Jāņu sieru un, protams, alu.

Lielais Līgo vakars un Jāņu nakts Valmierā

Šogad izdziedāties, izdancoties un izsmieties Valmieras estrādē varēs 23.jūnijā no plkst. 19 līdz rīta gaismai. Tautas sadziedāšanos ar Valmieras koriem un skatītājiem vadīs Valmieras koru virsdiriģents Jānis Petrovskis, bet par dziedātāju muzikālo atbalstu rūpēsies komponists Uldis Marhilēvičs. Valmieras korus Līgo vakara un Jāņu nakts sarīkojumā pārstāvēs diriģentes Irēnas Zelčas vadītais apvienotais Līgo koris. Sadziedāšanā piedalīsies arī Nikolajs Puzikovs un Andris Baltacis. Savukārt par skatītāju smiekliem rūpēsies komiķi Jānis Jarāns un Dainis Porgants.

Populāri mākslinieki kopīgos Līgo svētkos Saldū

23.jūnijā plkst. 20 Saldus Kalnsētas parka estrādē norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts “No nakts uz rītu” – ar visiem zināmām un iemīļotām dziesmām priecēs populāri Latvijas dziedātāji un aktieri. Savukārt pēc koncerta sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe, kas tradicionāli ilgs līdz rīta gaismai.

Līgo lielkoncertā piedalīsies Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Nikolajs Puzikovs, Evija Sloka, Kaža, Roberts Pētersons, Jolanda Suvorova, Karīna Tatarinova, Jenny May, Normunds Pauniņš, māsas Legzdiņas, “Dzeguzīte”, Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens, Aigariņš un “Opus Pro”.

Plašā izvēlē būs iespēja baudīt visdažādākos ēdienus, protams, Jāņu sieru un Latvijas labāko alus darītavu alu.

Ar Nacionālā teātra aktieriem Jēkabpilī

Līgo vakarā, 23.jūnijā, jau no plkst. 19 jēkabpilieši un pilsētas viesi tiks gaidīti Krustpils saliņā, kur brīvdabas izrādē tiks izrādīta joku lugu “Preilenīte”. Izrādē lomās darbosies tautā iemīļoti Nacionālā teātra aktieri: Daiga Gaismiņa, Voldemārs Šoriņš, Egils Melbārdis, Līga Vītiņa, Zigurds Neimanis, Gunta Virkava un Juris Hiršs.

Pēc izrādes paredzēta kopīga līgošana pie Jāņu ugunskura, baudot gardo miestiņu un sieru. Vakara gaitā pasākuma dalībniekiem būs iespēja arī dziedāt Līgo dziesmas kopā ar folkloras kopu “Rūtoj”. Plkst. 22 paredzēta zaļumballe kopā ar atraktīvo grupu “Kreicburgas ziķeri” un deju kolektīvu “Kreicburga”.

Pēc portāla svetkulaiks.lv
sagatavotās informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!