• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšzemes kopprodukta izaugsmi pirmajā ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2011., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232002

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas eksporta kustību aprīlī

Vēl šajā numurā

21.06.2011., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par iekšzemes kopprodukta izaugsmi pirmajā ceturksnī

9.jūnijā publicētie dati par iekšzemes kopproduktu (IKP) 2011.gada pirmajā ceturksnī liecina, ka ekonomikā ir turpinājies mērens pieaugums un salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo ceturksni IKP salīdzināmajās cenās ir palielinājies par 3,5%, kas ir nedaudz vairāk nekā pirms mēneša publicētajā ātrajā novērtējumā.

Būtiski, ka Latvijas ekonomika augusi jau sešus ceturkšņus pēc kārtas un 2011.gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2010.gada 4.ceturksni pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP ir pieaudzis par 0,3%.

Kopējais pieaugums gan nesniedz pilnu priekšstatu par ekonomikā notiekošo, un pirmajā ceturksnī pats svarīgākais ir tas, ka gada griezumā par 28,4% pieaugušas investīcijas.

“Šāds pieaugums ir negaidīti straujš, bet ļoti svarīgs ekonomikai, jo šobrīd, kad Latvijā jau veiksmīgi attīstās rūpniecība un eksports, ir būtiski, lai laikus tiktu veiktas investīcijas rūpniecības jaudu palielināšanai, kas nodrošinātu turpmāku ekonomikas izaugsmi. Šādā kontekstā pozitīvi vērtējams arī ārvalstu tiešo investīciju pieaugums apstrādes rūpniecībā, kas pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu pieauga par 18% un veidoja trešo daļu no kopējā ārvalstu tiešo investīciju pieauguma šajā periodā,” uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Tāpat būtiski, ka šis pozitīvais investīciju pieaugums ir noticis laikā, kad tika uzlaboti Latvijas kredītreitingi, tādējādi vēlreiz parādot, cik nozīmīga ir uzņemto saistību pildīšana un kādēļ nepieciešams konsekventi turpināt iesākto virzību uz eiro ieviešanu 2014.gadā.

No nozaru viedokļa šā gada pirmais ceturksnis pārsteigumus nav sagādājis, un ekonomikas izaugsmi galvenokārt turpina noteikt apstrādes rūpniecības un eksporta attīstība. Pirmajā ceturksnī apstrādes rūpniecība veidoja gandrīz pusi jeb 1,6 procentpunktus no IKP pieauguma. Tā rezultātā turpinās strukturālas izmaiņas tautsaimniecībā un pirmo reizi kopš 2005.gada apstrādes rūpniecības īpatsvars IKP atkal ir pārsniedzis 12%, kas pirms krīzes bija samazinājies pat zem 10%. Papildus rūpniecībai pirmajā ceturksnī izaugsmi pozitīvi ietekmēja arī transporta un sakaru, kā arī tirdzniecības nozare, bet negatīvi ietekmēja kritums būvniecībā un produktu nodokļos. Svarīgi, ka pirmajā ceturksnī faktiskie nodokļu ieņēmumi salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni ir pieauguši un kritums salīdzināmajās cenās ir matemātisks novērtējums, ņemot vērā patēriņa cenu un nodokļu likmju izmaiņas.

Visbeidzot, lai gan IKP izaugsme šā gada pirmajā ceturksnī ir bijusi mērena, lielais investīciju pieaugums pirmajā ceturksnī, kā arī straujais rūpniecības pieaugums aprīlī un reģistrētā bezdarba mazināšanās pēdējo divu mēnešu laikā norāda uz, iespējams, pozitīvākām tendencēm ekonomikā jau šā gada otrajā ceturksnī un vieš optimismu par ekonomikas attīstību gada otrajā pusē.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!