• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenu indeksa izmaiņām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2011., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232004

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Svētku laikā aicinot uzmanīgi apieties ar uguni mežos

Vēl šajā numurā

21.06.2011., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par patēriņa cenu indeksa izmaiņām

“Virzoties uz eiro ieviešanu Latvijā 2014.gadā, patēriņa cenu indeksa izmaiņas, sākot ar šā gada maiju, sāk ietekmēt inflācijas Māstrihtas kritēriju, kuru ir paredzēts novērtēt 2013.gada martā,” uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Māstrihtas kritērijs inflācijai tiek mērīts kā gada vidējā inflācija jeb 12 mēnešu vidējā patēriņa cenu indeksa (šajā gadījumā no 2012.gada aprīļa līdz 2013.gada martam) attiecība pret iepriekšējo 12 mēnešu vidējo patēriņa cenu indeksu (no 2011.gada aprīļa līdz 2012.gada martam). Saskaņā ar Finanšu ministrijas prognozēm gada vidējā inflācija 2013.martā būs 2%, savukārt paredzams, ka Māstrihtas kritērijs būs 2,4%.

Šā gada maijā gada vidējā inflācija Latvijā ir 2,1%, savukārt Māstrihtas kritērija novērtējums – 2,8%. Uz šo brīdi Māstrihtas kritērijs ir izpildīts, tomēr ir jāņem vērā, ka tiek izmantota divu gadu vidējo patēriņa cenu indeksu attiecība, kuru šobrīd vēl ietekmē cenu kritums 2009.gada beigās. Līdz ar to gada vidējā inflācija Latvijā strauji pieaugs līdz šā gada beigām un pakāpeniski samazināsies, tikai sākot ar 2012.gadu.

Patēriņa cenu līmenis 2011.gada maijā, salīdzinot ar 2011.gada aprīli, pieauga par 0,4%, patēriņa cenas precēm pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem – par 0,1%.

Galvenie faktori, kas ietekmēja cenu līmeņa pieaugumu maijā, bija cenu kāpums siltumenerģijas tarifiem, pārtikas produktiem un apģērbiem. Siltumenerģijas tarifi šajā periodā pieauga par 2,7%, ko ietekmēja gāzes cenu pieaugums, pārtikas produktu cenas pieauga vidēji par 1,1%, kā arī bija novērojams maija mēnesim raksturīgs sezonāls cenu pieaugums apģērbiem un apaviem – par 1,4 procentiem. Savukārt patēriņa cenas samazinājās degvielai par 0,7%, ko noteica naftas produktu cenu samazinājums pasaules biržās. Vidēji par 5% lētāki kļuva arī kompensējamie medikamenti.

2011.gada maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, patēriņa cenas pieauga par 5%, precēm cenas pieauga par 6,7%, bet pakalpojumiem – par 0,4%. Straujākais cenu pieaugums gada laikā bija novērojams degvielai – par 16,6% un pārtikai – par 11,3 procentiem.

Pēc straujā pieauguma 2010.gada otrajā pusē pasaulē sākušas stabilizēties pārtikas cenas, tādējādi samazinot spiedienu uz turpmāku pārtikas cenu kāpumu arī Latvijā. Pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas sniegtās informācijas, pērn pieaugušās pārtikas produktu cenas ir veicinājušas lielāku sējas platību izmantošanu, kas jau uzrāda pozitīvus rezultātus dienvidu puslodē. Tuvojoties ražas sezonai, līdzīga situācija gaidāma arī ziemeļu puslodē, tomēr straujš cenu kritums pārtikas precēm arī nav gaidāms. Pagājušajā gadā būtiski samazinājās pārtikas izejvielu krājumu apjoms, kurš šogad ir jāatjauno. Tādējādi nav gaidāms liels piedāvājuma pieaugums, kas varētu strauji samazināt pārtikas izejvielu cenas. Tomēr ir jāņem vērā, ka lauksaimniecībā ražas apjomu būtiski ietekmē arī laika apstākļi, kuri tomēr nav prognozējami.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!