• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizsardzības ministra darba vizīti Francijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2011., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības delegācijas Baltkrievijā vadītāju

Vēl šajā numurā

21.06.2011., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizsardzības ministra darba vizīti Francijā

16.jūnijā Parīzē aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Francijas aizsardzības ministru Žerāru Lonžuē un aicināja sūtīt nemilitārās kravas uz Afganistānu caur Latviju. Ministrs informēja, ka šo iespēju jau izmato Zviedrija, Beļģija, Lielbritānija, Norvēģija un Spānija un līdz šim saņemtas pozitīvas atsauksmes par Ziemeļu komunikācijas ceļa drošību un rentabilitāti.

Šobrīd starp Latvijas un Francijas aizsardzības ministrijām tiek gatavota un tuvākajā laikā tiks noslēgta Tehniskā vienošanās par preču pārvadāšanu, kas kalpos par pamatu tranzīta uzsākšanai.

A.Pabriks patiecās Francijai par ieguldījumu Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, savukārt Ž.Lonžuē norādīja, ka Francija to uzskata par ļoti nozīmīgu projektu, kas veicina NATO valstu savstarpējo sadarbību, tādēļ aktīvi iesaistījusies tajā. Tāpat Latvijas aizsardzības ministrs pateicās par Francijas dāvināto munīciju “Imanta” klases mīnu meklētājam.

Tikšanās laikā A.Pabriks informēja, ka Latvija ir ieinteresēta sadarboties arī militārās izglītības jomā, un aicināja Francijas studentus mācīties Baltijas valstu BALDEFCOL koledžā Tartu, tas karavīru vidū uzlabotu savstarpējo sapratni par situāciju Baltijas reģionā un Dienvideiropā.

Ministri pārrunāja arī reģionālās drošības jautājumus, Francijas un Krievijas projektu par Francijas helikopteru bāzes kuģu “Mistral” iegādi, kā arī citas aktualitātes.

Tikšanās noslēgumā A.Pabriks Francijas kolēģi uzaicināja apmeklēt Rīgas konferenci, kas notiks 16.–17.septembrī, lai piedalītos diskusijā par situāciju Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.

18.jūnijā 28.Starptautiskajā globālās drošības seminārā Parīzē aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzstājās ar uzrunu “Ekonomiskā krīze un tās radītie izaicinājumi drošības jomā”, analizējot radīto izaicinājumu globālos, reģionālos un nacionālos aspektus.

“Parasti starptautiskā sadarbība ir atbilde uz liela mēroga draudiem, kam nevaram stāties pretī tikai nacionālā līmenī,” sacīja aizsardzības ministrs. “Mazās valstis vienmēr ir bijušas vairāk orientētas uz sadarbību nekā lielās.”

A.Pabriks atgādināja, ka starptautiskā sadarbība aizsardzības jomā sniedzas tālāk par sarunām un konsultācijām – tā nozīmē kopīgu rīcību un finanšu ieguldījumus. “Pārliecināt sabiedrību par nepieciešamību novirzīt naudu aizsardzībai, ja nav tūlītēju liela mēroga draudu drošībai, ir diezgan sarežģīti,” ministrs atzina. “Ir beidzies aukstā kara periods un ar to saistītie draudi drošībai. Tomēr mums jāapzinās, ka draudi, ar ko saskaramies šodien, ir daudz un komplicēti, to skaitā ekoloģijas un enerģētikas krīzes, reģionālie konflikti, kiberuzbrukumi un citi, pret kuriem mums jābūt gataviem aizstāvēties.”

Ministrs norādīja, ka Eiropa diemžēl ir pārāk atkarīga no ASV aizsardzības potenciāla, ņemot vērā, ka 75% finanšu ieguldījuma NATO ir no ASV budžeta. “Nevaram cerēt, ka ASV šādi ilgi turpinās,” A.Pabriks sacīja. “Un lielākā zaudētāja šajā jomā būs Eiropa.”

A.Pabriks atgādināja, ka Latvijā šobrīd ir viens no mazākajiem aizsardzības budžetiem valsts vēsturē, un tikai piecas no NATO dalībvalstīm šobrīd novirza aizsardzības budžetam 2% no IKP. “Pastāv risks, ka ar laiku par normu tiks uzskatīts daudz mazāks aizsardzības budžets, tādējādi vājinot mūsu stratēģisko lomu pasaulē,” viņš piebilda.

“Risinājums samazināta finansējuma apstākļos ir padziļināta reģionālā sadarbība, kas pakāpeniski pāraugtu reģionālā integrācijā,” uzsvēra A.Pabriks. “Krīzes laiks mums ir devis labu mācību – vairāk nekā jebkad iepriekš mēs esam sapratuši sadarbības nozīmi, jo ierobežota aizsardzības budžeta apstākļos mēs varēsim sasniegt izvirzītos mērķus aizsardzības jomā, tikai apvienojot resursus,” sacīja aizsardzības ministrs, norādot, ka arī reģionālā sadarbība nevarēs pilnvērtīgi pastāvēt, ja nebūs pietiekams aizsardzības budžets nacionālajā līmenī.

No 16. līdz 18.jūnijam aizsardzības ministrs piedalījās 28.Starptautiskajā globālās drošības seminārā Parīzē, kur tika pārrunāti globālās drošības izaicinājumi šajā dekādē. Seminārā diskutēja par kiberdrošību, drošības izaicinājumiem Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, kā arī par politisko situāciju Balkānos un Melnās jūras reģionā.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!