• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nelegālo imigrantu nodarbinātības ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2011., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232016

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nozaru aktuālāko likumprojektu apzināšanu

Vēl šajā numurā

21.06.2011., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nelegālo imigrantu nodarbinātības ierobežošanu

Saeima 16.jūnijā pieņēma grozījumus vairākos likumos, kas vērsti uz nelegālo imigrantu nodarbinātības ierobežošanu.

Ar grozījumiem Darba likumā noteikts aizliegums nodarbināt personu, kura nav tiesīga uzturēties Latvijas Republikā. Darba devējam noteikts pienākums ārzemniekiem pirms darba uzsākšanas pieprasīt vīzu vai uzturēšanās atļauju, kā arī darba atļauju. Šo dokumentu kopijas darba devējam būs arī jāuzglabā un jāuzrāda pēc kontrolējošo institūciju pieprasījuma. Lai nelegālo imigrantu nodarbināšana būtu pēc iespējas neizdevīgāka, likumā noteikts, ka darba devējam būs pienākums izmaksāt visu neizmaksāto darba samaksu personai, kuru darba devējs ir nodarbinājis, bet kura nav tiesīga uzturēties Latvijā.

Savukārt ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā noteikta atbildība par ārzemnieku nodarbinātības noteikumu pārkāpšanu. Par nelegālo imigrantu nodarbināšanu fiziskajām personām paredzētā administratīvā atbildība ir naudas sods no 150 līdz 350 latiem, bet juridiskajām personām – no 750 līdz 3000 latiem.

Savukārt kriminālatbildība darba devējam paredzēta, ja nelegāli nodarbinātais ārzemnieks ir nepilngadīgs, ja nodarbinātas vairāk nekā piecas personas, ja persona nodarbināta īpaši ekspluatējošos darba apstākļos vai ja apzināti nodarbināts cilvēktirdzniecības upuris. Par šiem pārkāpumiem varēs piemērot arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

2008.gadā ārzemnieku nelikumīga nodarbināšana Latvijā ir konstatēta 69 gadījumos, 2009.gadā bija 19 šādi gadījumi.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!