• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par netiešu alkohola reklamēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2011., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232154

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par Eiropas zivsaimniecības produktu tirgus vērotavu

Vēl šajā numurā

22.06.2011., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par netiešu alkohola reklamēšanu

Veselības ministrija (VM) nosūtījusi vēstules Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) un Latvijas Bankai, kurās pauž neizpratni par valsts iestāžu iesaistīšanos netiešā alkohola reklamēšanā, kas ir pretrunā ar nepieciešamību mazināt alkohola patēriņu sabiedrībā.

VM norāda, ka šogad 12.klašu angļu valodas eksāmena klausāmajā daļā bija iekļauts plašs informatīvs materiāls par viskija “Tullamore” kompānijas dibināšanu un tās vēsturi. VM vērš IZM uzmanību uz to, ka atkarību veicinošu vielu lietošanas tēmu iekļaušana izglītības iestāžu eksāmenu programmās nav pieļaujama.

Tāpat VM pauž neizpratni par Latvijas Bankas rīcību, laižot apgrozībā jaunu viena lata monētu ar alus kausa attēlu. Kaut arī alus ir viens no tradicionālajiem latviešu dzērieniem svētkos, ministrija uzskata, ka bija iespējams izvēlēties citus Līgo svētkus simbolizējošus attēlus.

Vēstulēs abām valsts institūcijām VM norāda, ka Latvija diemžēl ir valsts ar vienu no augstākajiem alkoholisko dzērienu patēriņa rādītājiem Eiropas Savienībā. Alkoholisko dzērienu lietošana ir riska faktors sirds asinsrites slimību attīstībā, tā nopietni ietekmē mirstību no ārējiem nāves cēloņiem, kā arī alkohola lietošanas rezultātā būtiski pieaug vardarbība. Veicinot alkoholisko dzērienu patēriņu Latvijā, nebūs iespējams uzlabot demogrāfiskos rādītājus – palielināt dzimstību, uzlabot bērnu veselību, kā arī nodrošināt veselīgu un kvalitatīvu mūžu Latvijas iedzīvotājiem.

VM īstenotā politika ir vērsta uz alkohola patēriņa samazināšanu sabiedrībā, ierobežojot alkoholisko dzērienu reklāmu, pieejamību, paaugstinot nodokļus, kā arī informējot sabiedrību par alkohola lietošanas negatīvajām sekām. Taču ne visas problēmas, kas skar iedzīvotāju veselību, var atrisināt Veselības ministrija. Tādēļ efektīvai veselības aizsardzības politikai būtu jāaptver visas politikas jomas, tai skaitā IZM un Latvijas Bankas īstenotajiem pasākumiem jābūt vērstiem uz Latvijas iedzīvotāju veselības saglabāšanu un uzlabošanu, īstenojot principu “veselība visās politikās”. Tikai visu nozaru ieguldījums veselības aizsardzībā, saglabāšanā un paaugstināšanā, veicinās ekonomisko stabilitāti un izaugsmi Latvijā.

Oskars Šneiders, VM preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!