• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2011., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sveicot ANO ģenerālsekretāru ar pārvēlēšanu amatā

Vēl šajā numurā

28.06.2011., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Šodien ir vismaz trīs lietas, kas prasa aktīvu rīcību un ļoti nopietnu attieksmi.

Pirmā ir Satversmes tiesas tiesneša kandidatūras virzīšana balsojumam Saeimā. Mēs redzam, ka sākas atkal vecās spēlītes – vienā tiesu varas profesionālā amatā pēkšņi kandidāti īpaši tiek vētīti no politiķu puses un nav skaidrs, ar kādiem nodomiem un ar kādiem mērķiem. Tāpēc es arī aicināju Ministru prezidentu nevilcināties – pieņemt valdībā lēmumu par Satversmes tiesas tiesneša kandidatūru un virzīt to pēc iespējas ātrāk balsojumam Saeimā.

Otrais punkts, protams, ir KNAB vadība. Nav jau pirmā reize mūsu valstī, kad KNAB ir bez vadības. Arī šeit ir jārīkojas ātri un noteikti. Es domāju, vispirms ir jāiesniedz un jāapstiprina Saeimā, un tas ir šīs Saeimas uzdevums, tie profesionālie kritēriji, pēc kādiem mēs atlasītu vai, precīzāk, valdība, Ministru prezidents atlasītu KNAB vadības kandidātu. To ir iespējams izdarīt, ja ir tikai labā griba un vēlēšanās cīnīties ar korupciju. Protams, tajā pašā laikā ir jāizlemj arī jautājums, kam iecelt šo jauno KNAB vadītāju – šai Saeimai vai nākamajai. Mans viedoklis ir, ka tai būtu jābūt nākamajai Saeimai. Šai Saeimai ir jāpieņem likums par skaidriem izvēles kritērijiem.

Trešais ir stāvoklis “airBaltic” vadībā. Tas ir daļēji valstij piederošs uzņēmums, un valsts ir atbildīga par tā vadību. Konkrēti, satiksmes ministrs ir atbildīgs par šīs komercsabiedrības vadību. Es arī aicināju valdības vadītāju panākt, pirmkārt, to, lai kompānijas audits būtu savlaicīgi iesniegts un lai ar to varētu iepazīties. Otrkārt, lai būtu atjaunota vadība, kas varētu pieņemt lēmumus.

Jautājums: Zatlera kungs, vai “Vienotība” no jums šodien sagaidīs konkrētu atbildi, vai jūs pievienosieties “Vienotībai”?

V.Zatlers: Kamēr būšu Valsts prezidenta amatā, nekādus politiskus paziņojumus es arī nesniegšu, tā ka manas konkrētās atbildes būs pēc 7.–8.jūlija.

Jautājums: “Vienotība” jau izteica jums diezgan noteiktu piedāvājumu pa konkrētiem punktiem. Sakiet, ko šodien jūs sagaidāt dzirdēt no “Vienotības” līderiem – programmu nākamajām vēlēšanām vai kaut kādus uzstādījumus?

V.Zatlers: Vispirms – godīgu un patiesu sarunu par to, kāds ir stāvoklis valstī un kā “Vienotība” redz pārmaiņu programmu nākamajai Saeimai. Jo nākamā Saeima, būsim reālisti, būs reformu Saeima. Trīs gados ir jāpanāk tas, kas nav izdarīts iepriekšējos gados. Katrā ziņā tā nebūs saruna par amatiem, jo amati nav mans mērķis. Mans mērķis ir pārmaiņas valstī.

Jautājums: Vai iepriekš tā saruna bija negodīga un neatklāta?

V.Zatlers: Mūsu saruna notiks tikai pēc dažām minūtēm. Līdz šim sarunas nav bijis.

Jautājums: Tomēr par iespēju izveidot politisko spēku – jūs jau par to esat izteicies. Jūsuprāt, tā nav neiespējamā misija, bet šobrīd ir situācija, ka eksperti domā jūsu vietā, vismaz publiskajā telpā, un saka – tas nebūs nedz Guļāns, nedz Maizītis, nedz Sudraba un tie būs, visticamāk, nacionālās inteliģences pārstāvji, kas būs veiksmīgi tautas atbalsta iegūšanai, bet, iespējams, trūks ekonomiskās programmas. Kas būs tie cilvēki, kuri potenciāli varētu veidot jauno spēku?

V.Zatlers: Vispirms tas ir atkarīgs tiešām, kā jūs pareizi teicāt, no cilvēkiem, kas ir gatavi iet politikā un veidot jaunu spēku kā alternatīvu līdz šim esošajiem spēkiem. Un tā nav neiespējamā misija. Tas ir realizējams, neskatoties uz to, ka laiks ir ļoti īss līdz šīm vēlēšanām un vēlēšanu kampaņa arī būs ļoti īsa.

Jautājums: Prezidenta kungs, šodien “Latvijas faktu” direktors Aigars Freimanis teica, ka jūsu reitings jūnijā esot viens augstākajiem, kas vispār Latvijas politikā bijis, – 79%. Un tāpēc arī viņš pauda izbrīnu par jūsu interviju svētdien raidījumā “Nekā personīga”, ka tās tēmas, kuras jūs konkrēti un skaļi pieteicāt 28.maija uzrunā tautai, jūs ļoti uzmanīgi, “kā gar karstiem katliem grābstījāties” gar šiem jautājumiem, īsti konkrēti neatbildējāt. Ko jūs varētu darīt, lai neiztērētu šo politisko kapitālu, kas jums ir, šo uzticību? Vai jūs plānojat turpināt runāt konkrētu, skaidru valodu vai atkal atkāpties uz izvairīgo pusi?

V.Zatlers: Savu nostāju skaidri esmu paudis – tā būs tieša, skaidra valoda un nekad vairs nebūs citādi. Pirmām kārtām es strādāšu valsts labā un pašiem procesiem, par kuriem es uzskatu, ka tie ir nepieciešami Latvijas valstī, nevis reitingu labā. Saistībā ar intervijām – kādi jautājumi, žurnālistu kungi, tādas atbildes, tur nu jūs paši arī esat daļa no sastāva.

Jautājums: Prezidenta kungs, ko jūs varat novēlēt Latvijai un Latvijas tautai Līgo svētkos?

V.Zatlers: Tiešām lustīgu līgošanu! Sajūtiet drauga plecu sev blakus, sajūtiet ģimenes siltumu, un lai jums garšīgs alus un siers! Priecīgu līgošanu!


Valsts prezidenta preses dienesta preses iespējas transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 22.jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!