• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropadomes sanāksmi Briselē 23.–24.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2011., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232227

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

28.06.2011., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropadomes sanāksmi Briselē 23.–24.jūnijā


Laikā, kad Latvijā tauta svinēja tradicionālos Saulgriežu svētkus – Līgo vakaru un Jāņu dienu, Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 23. un 24.jūnijā Briselē piedalījās Eiropadomes sanāksmē, kur Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji apsprieda aktualitātes ekonomikas politikā, migrācijas un ārpolitikas jautājumos, kā arī meklēja risinājumus Grieķijas atbalstam. Attēlā: Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis Eiropadomes sanāksmē Briselē, tiekoties ar Grieķijas premjerministru Georgu Papandreu
Foto: VK

23. un 24.jūnijā Briselē notika Eiropadomes sanāksme, kurā Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji diskutēja par ekonomikas politiku, migrācijas jautājumiem, situāciju Grieķijā, Horvātijas progresu sarunās par iestāšanos ES, kā arī notikumu attīstību ES Dienvidu kaimiņu reģionā.

Ekonomikas politikas jomā, noslēdzot Eiropas semestri, pēc Nacionālās reformu programmas un Stabilitātes un Konverģences programmu izvērtēšanas tika apstiprinātas individuālās rekomendācijas dalībvalstīm nacionālā līmeņa politikas plānošanā, tai skaitā budžeta izstrādāšanā. Latvijas sasniegtais progress tika pozitīvi novērtēts, un papildu prasības netiks izvirzītas. Tāpat tika analizētas dalībvalstu paustās apņemšanās “Eiro plus” pakta ietvaros.

Meklējot risinājumu krīzei Grieķijā, ES valstu un valdību vadītāji atzīmēja gada laikā panākto progresu un aicināja Grieķiju turpināt budžeta konsolidācijas pasākumus. Diskusijas laikā V.Dombrovskis norādīja, ka situācija atgādina 2009.gada jūniju Latvijā, kad ātrai un izlēmīgai rīcībai bija izšķiroša nozīme.

Eiropadomes ietvaros notika diskusijas par robežkontroles, migrācijas un patvēruma jautājumiem. Tika meklēti risinājumi attiecībā uz izaicinājumiem, ko radījuši nesenie notikumi ES Dienvidu kaimiņu reģionā – ārējo robežu aizsardzības stiprināšana, Šengenas zonas stiprināšana, patvēruma politikas stiprināšana un sadarbība ar trešajām valstīm migrācijas jomā. Latvija uzskata, ka efektīva migrācijas plūsmu pārvaldība nav iespējama bez sadarbības ar nelegālo imigrantu izcelsmes un tranzīta valstīm. Tā kā Šengenas zonas izveide ir viens no nozīmīgākajiem ES sasniegumiem, Latvija uzskata, ka jebkuras izmaiņas tās darbības nosacījumos ir ļoti rūpīgi jāizvērtē.

Eiropadome novērtēja Horvātijas sasniegto progresu un apstiprināja sarunu pabeigšanu jūnijā un Pievienošanās līguma parakstīšanu gada beigās.

Eiropadomes ietvaros notika kārtējā Baltijas un Ziemeļvalstu valstu un valdību vadītāju tikšanās, kuru šoreiz vadīja Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Ņemot vērā situāciju Grieķijā, īpašu preses uzmanību izpelnījās Latvijas Ministru prezidenta V.Dombrovska un A.Aslunda grāmata par Latvijas pieredzi “Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi”. 24.jūnijā grāmata tika prezentēta Briseles preses klubā, un Ministru prezidents to uzdāvināja visiem ES valstu un valdību vadītājiem.

Evelīna Melbārzde, LR Pastāvīgās pārstāvniecības ES preses sekretāre

 

Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji, tostarp Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (1.rindā pirmais no kreisās), 23.jūnijā Briselē pirms Eiropadomes sēdes
Foto: EK audiovizuālā bibliotēka

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!