• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par dabas resursu efektīvu izmantošanu un vides aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2011., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232329

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

29.06.2011., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par dabas resursu efektīvu izmantošanu un vides aizsardzību

Eiropas Komisijas jaunākajā apsekojumā ir secināts, ka vides stāvoklis rūp vairāk nekā 90% respondentu ikvienā dalībvalstī. Liela daļa eiropiešu piekrīt, ka dabas resursu efektīva izmantošana un vides aizsardzība var uzlabot ES ekonomisko izaugsmi. Ziņojumā apkopotie rezultāti norāda, ka iedzīvotāji sagaida ES rīcību vides jomā: neraugoties uz ekonomisko krīzi, vidēji gandrīz 9 no 10 eiropiešiem uzskata, ka ES ir finansiāli jāatbalsta pasākumi, kuri labvēlīgi ietekmē vidi. Nepārprotami liels atbalsts ir ES līmeņa likumdošanai – vidēji vairāk nekā 8 no 10 eiropiešiem piekrīt, ka vides aizsardzībai viņu valstī nepieciešami ES tiesību akti.

Vides komisārs Janežs Potočniks sacīja: “Daudzas no šīm tendencēm norāda, ka eiropiešiem vides stāvoklis rūp vairāk nekā jebkad iepriekš. Un tie nav tikai labie nodomi, tā ir rīcība – divas trešdaļas eiropiešu apgalvo, ka pēdējā mēneša laikā viņi ir šķirojuši atkritumus pārstrādei, vairāk nekā puse iedzīvotāju cenšas samazināt elektroenerģijas patēriņu, vidēji 4 no 10 cenšas mazāk iegādāties vienreiz lietojamas preces un lielāks skaits eiropiešu izvēlas videi nekaitīgu transporta veidu. Šie konstatējumi ir būtisks apliecinājums Eiropas projekta pareizībai. Tie liecina par nepārprotamu atbalstu ES līmeņa likumdošanai vides jomā.”

Dabas resursu izmantojums rūp arvien vairāk

Apsekojumā atklājies, ka iedzīvotāji arvien vairāk apzinās dabas resursu apdraudējumu. Atbildot uz jautājumu par iespējamiem risinājumiem, vidēji 8 no 10 respondentiem pauž, ka vēlas, lai uzņēmumi efektīvāk izmantotu dabas resursus, vairāk nekā 7 no 10 respondentiem grib, lai valstu valdības šajā jomā darītu vairāk, un gandrīz 7 no 10 respondentiem paši vēlas darīt vairāk.

Jautājumā par galvenajām problēmām vides jomā vairāk nekā 3 no 10 aptaujātajiem eiropiešiem atbild, ka tā ir dabas resursu noplicināšanās (33% salīdzinājumā ar 26% 2007.gadā), 41% min ūdens piesārņojumu, 33% (salīdzinājumā ar līdzšinējiem 24%) nosauc atkritumu apjoma pieaugumu un 19% atbild, ka tas ir patēriņš (šis rādītājs pieaudzis no 11%). Turpretī raizes par bioloģiskās daudzveidības mazināšanos joprojām nav īpaši lielas – tikai 22% respondentu atzīst, ka sugu un biotopu izzušana ir liela problēma.

Uzdevums rīkoties

Par spīti ekonomiskajai krīzei, 89% eiropiešu uzskata, ka jāpiešķir lielāks finansējums vides aizsardzības atbalstam.

81% respondentu atbalsta ES līmeņa likumdošanu vides jomā kā nepieciešamu vides aizsardzības līdzekli (mīnus 1 procenta punkts salīdzinājumā ar 2007.gadu).

Gandrīz 60% eiropiešu uzskata, ka iepirkuma procedūras, kuros ņemti vērā vides aizsardzības apsvērumi, ir visefektīvākais vides problēmu risināšanas veids, un mazāk nekā 30% priekšroku dod risinājumiem, kuru galvenais parametrs ir rentabilitāte.

Pamatinformācija

Šis apsekojums norisinājās 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs no 2011.gada 13.aprīļa līdz 8.maijam. Šajā Vides ģenerāldirektorāta organizētajā apsekojumā piedalījās 26 825 respondenti no dažādām sociālajām un demogrāfiskajām grupām, turklāt aptauja notika klātienē un respondentu dzimtajā valodā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!