• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts amatpersonu deklarāciju iesniegšanas termiņu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.1999., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Energoapgādes regulēšanas padome

Siltumenerģijas tarifu aprēķinu metodika

Vēl šajā numurā

27.03.1999., Nr. 100

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Pieņemts: 26.03.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta informācija

1999.gada 26.martā

Par valsts amatpersonu deklarāciju iesniegšanas termiņu

Saskaņā ar 18.martā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Korupcijas novēršanas likumā šogad ikgadējās deklarācijas valsts amatpersonas varēs iesniegt līdz 1.maijam. Likumā izdarīti arī citi būtiski grozījumi.

To personu loku, kurām jāiesniedz deklarācija, nosaka likuma 5.pants. Ja panta 1.daļā viennozīmīgi nosauktas valsts augstākās amatpersonas (Valsts prezidents, Saeimas deputāti u.c.), tad otrās daļas nosacījumiem atbilstošo valsts amatpersonu loku līdz šim noteica Ministru kabinets. Saskaņā ar likuma grozījumiem turpmāk to valsts amatpersonu loku, kurām jāiesniedz deklarācijas (gan ikgadējās, gan stājoties amatā, gan aizejot no tā), saskaņā ar likuma nosacījumiem noteiks katras valsts iestādes vadītājs. Šādi saraksti katrai iestādei jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ne vēlāk kā mēnesi pēc minēto grozījumu spēkā stāšanās dienas.

Izmaiņas ir arī likuma 6.pantā, kur skaidrots jēdziens "radinieki" šā likuma izpratnē. Līdz šim par radiniekiem atbilstoši likuma normām uzskatīja personas, kuras ar valsts amatpersonu ir laulībā vai radniecībā līdz trešajai pakāpei vai svainībā līdz otrajai pakāpei. Turpmāk ar jēdzienu "radinieki" šā likuma izpratnē jāsaprot personas, kuras ar valsts amatpersonu ir laulībā vai pirmās pakāpes radniecībā (māte, tēvs, māsa vai brālis).

Tāpat izdarīti arī grozījumi likuma 19.pantā (mīkstināti vairāki valsts amatpersonu amatu savienošanas un darbu pildīšanas ierobežojumi), kā arī citi mazāk būtiski grozījumi.

Neskaidrības šogad varētu rasties arī ar deklarāciju veidlapām. Saskaņā ar pieminētajiem likuma grozījumiem valsts amatpersonu ikgadējo deklarāciju veidlapas un to aizpildīšanas kārtība jāizstrādā un jāapstiprina Ministru kabinetam, bet tā kā likuma grozījumi tika pieņemti tikai 18.martā, bet stājas spēkā tikai ar šodienu, 26.martu, tad maz ticams, ka apstiprinātas ikgadējo deklarāciju veidlapas būs pieejamas amatpersonām līdz 1.maijam. Tāpēc valsts amatpersonām ir tiesības līdz jauno ikgadējo deklarāciju veidlapu apstiprināšanai izmantot ar š.g. MK noteikumiem Nr.80 apstiprināto valsts amatpersonu deklarācijas, kuras iesniedz, stājoties amatā, veidlapu, papildus pievienojot izziņu par deklarācijas iesniedzēja iepriekšējā gadā gūtajiem visu veidu ienākumiem. Tas iespējams tāpēc, ka ikgadējā deklarācijā amatpersonai jāsniedz tās pašas ziņas, kas stājoties amatā, kā arī ziņas par iepriekšējā gadā gūtajiem visu veidu ienākumiem. Valsts ieņēmumu dienestā valsts amatpersona var saņemt gan minēto deklarāciju veidlapas, gan VID sagatavoto formu iepriekšējā gada ienākumu deklarēšanai. VID iesaka valsts amatpersonām negaidīt, līdz tiks apstiprinātas ikgadējo deklarāciju veidlapas, jo tās var arī līdz 1.maijam nesagaidīt, bet gan rīkoties atbilstoši iepriekš sacītajam.

Lai arī ir neskaidri jautājumi par deklarāciju veidlapām, tas neatbrīvo amatpersonas no pienākuma savlaicīgi iesniegt ikgadējās deklarācijas. Saskaņā ar APK sods par deklarācijas laicīgu neiesniegšanu, kā arī par nepatiesu ziņu sniegšanu tajās ir līdz 250 latiem, ko VID darbinieki, kuru pārziņā ir Korupcijas novēršanas likuma kontrole, var piemērot pret "aizmāršīgām" amatpersonām. Pavisam Valsts ieņēmumu dienestā ar Korupcijas novēršanas likuma administrēšanu nodarbojas 43 darbinieki teritoriālajās iestādēs, kā arī 8 darbinieki VID centrālajā aparātā. Pagājušā gada laikā ir nosūtīti 4019 atgādinājumi amatpersonām par deklarāciju iesniegšanu, sastādīti 13 administratīvie protokoli (šādas tiesības VID darbiniekiem tika piešķirtas tikai 1998.gada oktobrī), veiktas 1010 pārbaudes, no kurām 311 gadījumos konstatēti pārkāpumi, bet 120 lietas nodotas izziņas iestādēm izmeklēšanai.

Valsts ieņēmumu dienesta preses sekretāre Liesma Kalve

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!