• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pāreju uz latu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.1993., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232536

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmums

Par darbu, ko veic Valdības komisija ārvalstu sniegtās palīdzības realizācijai

Vēl šajā numurā

17.06.1993., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Finanšu ministrijas vēstule Nr.648

Rīgā 1993.gada 15.jūnijā

Par pāreju uz latu

Saskaņā ar Latvijas Republikas naudas reformas komitejas 1993.gada 27.maija lēmumu Nr.7 "Par pāreju uz latu", Finansu ministrija nosaka sekojošu uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un organizāciju (turpmāk - uzņēmumu), uz kuriem attiecas likumi "Par grāmatvedību" un "Par uzņēmumu gada pārskatiem" bilancēs, grāmatvedības reģistros un dokumentos uzrādīto summu pārrēķināšanas kārtību.

1. Grāmatvedības pārskatos par naudas vienību jālieto lati (veselos skaitļos). Datus bilances ailēs "Uz pārskata perioda beigām" un "Uz gada sākumu" jāuzrāda pārrēķinātus latos (sastādot grāmatvedības ceturkšņa pārskatus, vadīties pēc Finansu ministrijas 1993.g.16.marta vēstulē Nr.046/328 sniegtajiem norādījumiem).

2. Uzņēmumu Galvenās grāmatās jāveic grāmatvedības kontu 1993.gada I pusgada apgrozījumu kopsavilkumu un atlikumu pārrēķini latos un santīmos pēc kursa 1 lats (Ls)= 200 Latvijas rbļ.(LVR).

3. Uzņēmumos jāveic grāmatvedības reģistru (grāmatu, kartīšu un tml.) datu pārrēķināšana latos un santīmos uz 1993.g. I pusgada beigām.

Nepieciešamības gadījumos grāmatvedības reģistros ietverto apgrozījumu pusgada kopsavilkumu pārrēķinus un taml. veic latos, santīmos un santīmu decimāldaļās, līdz veseliem santīmiem noapaļojot tikai gala summas. Pārrēķinot summas noapaļo: santīmus līdz 0,50 atmet, bet virs noapaļo uz augšu.

4.Pamatlīdzekļu objektu, inventāra, materiālu, nemateriālo ieguldījumu, debitoru un kreditoru parādu (pēc pircēju un piegādātāju rēķiniem, norēķiniem ar darbiniekiem, budžetu un taml.) vērtību grāmatvedības reģistros ieraksta, pārsvītrojot sākotnējo vērtību LVR un uzrakstot jauno latos un santīmos tā, lai būtu redzama sākotnējā summa.

Visos nodokļu aprēķinos un pārskatos par I pusgadu jāuzrāda latos un santīmos pārrēķinātās summas.

Attaisnojuma dokumentos (līdz 28.jūnijam neapmaksātajos rēķinos un taml.) blakus kopsumai LVR jāuzrāda latos un santīmos pārrēķinātā summa.

Minētie nosacījumi jāievēro arī veicot grāmatvedības uzskaiti ar elektroniskajām skaitļošanas mašīnām.

Pēc pārrēķina naudas līdzekļu atlikumi jāsalīdzina ar attiecīgajām banku iestādēm, savstarpēji jāsaskaņo parādu summas ar debitoriem un kreditoriem.

Jāaprēķina uzņēmuma vērtpapīru un līdzdalības kapitālos apliecinošo dokumentu (akciju, obligāciju u.c.) nominālvērtība un to jaunā vērtība jāatspoguļo normatīvos dokumentos par vērtspapīriem noteiktajā kārtībā.

5. Sakarā ar pāreju uz latu veiktās pārrēķināšanas rezultātā izveidojušās starpības jāattiecina uz peļņas un zaudējumu kontu ārkārtos ieņēmumu (izmaksu) sastāvā un nav jāņem vērā peļņas nodokļa aprēķinos.

6. Sakarā ar augšminēto Finansu ministrija veic sekojošus grozījumus un papildinājumus:

6.1. Finansu ministrijas 1993.g.16.marta vēstulē Nr.046/328 "Par uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, organizāciju 1993.g. grāmatvedības ceturkšņa pārskatiem":

- 3.1. punkta pirmajā teikumā vārdu "tūkstošiem" aizvietot ar vārdu "latiem";

- 3.31. punktā vārdus "I ceturkšņa pārskatā" aizvietot ar vārdiem "ceturkšņa pārskatos".

6.2. Finansu ministrijas 1992.gada 2.aprīļa vēstulē Nr.04/06-205 "Par ārvalstu valūtas naudas līdzekļu un par ārvalstu valūtu veikto saimniecisko operāciju grāmatvedības uzskaiti":

- visā tekstā izslēgt vārdus "(rubļos)";

- 2.6.punktā izslēgt pēdējo teikumu;

- 3.punkta otro teikumu izteikt sekojošā redakcijā:

"Naudas līdzekļus un naudas norēķinus ar debitoriem un kreditoriem ārvalstu valūtās ieslēdz bilances posteņos pārrēķinātus pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa pārskata perioda pēdējā dienā".

Ministra pirmais vietnieks U.Bēniķis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!