• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts zinātniskās iestādes bezpeļņas organizācijas "Nacionālais botāniskais dārzs" statūtiem un finansu atvieglojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.1993., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/232716

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmums Nr.336

Par Latvijas Zinātnes un dialoga centra izveidošanu

Vēl šajā numurā

06.07.1993., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru Padome

Veids: lēmums

Numurs: 335

Pieņemts: 28.06.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmums Nr.335

Rīgā 1993.gada 28.jūnijā

Par valsts zinātniskās iestādes bezpeļņas organizācijas "Nacionālais botāniskais dārzs" statūtiem un finansu atvieglojumiem

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1992. gada 9. decembra lēmuma "Par nacionālā botāniskā dārza statusa piešķiršanu Latvijas Zinātņu akadēmijas Botāniskajam dārzam" 3. punktu, Latvijas Republikas Ministru Padome n o l e m j:

1. Apstiprināt pievienotos valsts zinātniskās iestādes bezpeļņas organizācijas "Nacionālais botāniskais dārzs" statūtus.

2. Noteikt, ka valsts zinātniskā iestāde bezpeļņas organizācija "Nacionālais botāniskais dārzs" (turpmāk tekstā - "Nacionālais botāniskais dārzs") ir Zinātņu akadēmijas Botāniskā dārza (Salaspilī) tiesību un saistību pārņēmēja.

3. Noteikt, ka Nacionālais botāniskais dārzs izlietotās elektroenerģijas samaksu pašlaik veic pēc budžeta iestādēm noteiktajiem tarifiem, bet turpmāk (pēc patērētāju grupu pielīdzināšanas) - pēc tarifiem, kuri ir elektroenerģijas pašizmaksas līmenī.

4. Vietējām pašvaldībām un valsts uzņēmumam "Latvenergo" maksu par izlietoto siltumenerģiju Nacionālajam botāniskajam dārzam noteikt pēc tarifiem, kuri ir šo pakalpojumu pašizmaksas līmenī.

5. Izglītības ministrijas Augstākās izglītības un zinātnes departamentam noteikt Nacionālajam botāniskajam dārzam prioritāti līdzekļu piešķiršanā kapitālieguldījumiem un remonta vajadzībām, kā arī tehnoloģisko iekārtu un inventāra iegādei.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I.Godmanis

Latvijas Republikas izglītības ministrs A.Piebalgs

 

Apstiprināti ar
Latvijas Republikas Ministru Padomes
1993.gada 28.jūnija lēmumu Nr.335

Valsts zinātniskās iestādes bezpeļņas organizācijas
"NACIONĀLAIS BOTĀNISKAIS DĀRZS"

S T A T Ū T I

I. Nosaukums, atrašanās vieta un juridiskais statuss

1. Pilns nosaukums - Valsts zinātniskā iestāde bezpeļņas organizācija "Nacionālais botāniskais dārzs", saīsinātais nosaukums - Nacionālais botāniskais dārzs (tālāk tekstā - "Botāniskais dārzs").

2. Botāniskā dārza adrese ir: Miera ielā 1, Salaspilī-1, Rīgas rajons, Latvija, LV-2169 (telefons 945460, 945440).

3. Botāniskais dārzs ir Zinātņu akadēmijas Botāniskā dārza tiesību un saistību pārņēmējs, kuram ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1992. gada 9. decembra lēmumu ir piešķirts nacionālā botāniskā dārza statuss un noteikts, ka Botānisko dārzu nedrīkst privatizēt.

4. Botāniskais dārzs ir valsts zinātniskā iestāde bezpeļņas organizācija ar juridiskās personas tiesībām. Uz pašpārvaldes principa pamata Botāniskais dārzs organizē zinātnisko darbu un zinātniskās kvalifikācijas iegūšanu un celšanu. Tā darbības materiālo pamatu veido nošķirta valsts īpašuma daļa, kura izmantojama tikai šajos statūtos deklarētajiem mērķiem.

5. Botāniskais dārzs ir reģistrējams Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

6. Botāniskais dārzs ir Izglītības ministrijas Augstākās izglītības un zinātnes departamenta pārziņā.

7. Botāniskajam dārzam ir savs aktīvs un pasīvs, konti bankās un zīmogs ar Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēlu un pilnu nosaukumu.

8. Botāniskā dārza darbības, reorganizācijas un likvidācijas kārtību nosaka Latvijas Republikas likums "Par zinātnisko darbību", citi likumi, Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmumi un Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumi, kā arī šie statūti un Botāniskā dārza zinātnieku kopsapulcē ievēlētās Zinātniskās padomes lēmumi.

9. Botāniskā dārza statūtus pieņem, papildina, groza, labo un apstiprina Latvijas Republikas Ministru Padome un reģistrē Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs.

10. Botāniskajam dārzam ir civilā tiesībspēja saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem un šiem statūtiem. Botāniskais dārzs savā vārdā var iegūt mantiskās un nemantiskās tiesības un uzņemties pienākumus, slēgt darījumus ar Latvijas un ārvalstu juridiskajām vai fiziskajām personām un firmām.

11. Botāniskais dārzs atbild par savām saistībām ar visu tam piederošo mantu un var būt par prasītāju un atbildētāju tiesā.

12. Botāniskajam dārzam ir tiesības dibināt vai piedalīties sava atbalsta fonda dibināšanā, veidot filiāles un atvērt pārstāvniecības, kā arī iesaistīties apvienībās un asociācijās un veikt uzņēmējdarbību.

13. Valsts pārvaldes institūciju iejaukšanās Botāniskā dārza darbībā nav pieļaujama, ja šī darbība nav pretrunā ar Latvijas Republikas likumiem un šiem statūtiem.

14. Botāniskā dārza teritorija, kolekcijas, izmēģinājumi, ekspozīcijas un citas platības ir valsts aizsardzībā un to apsaimniekošanu, aizsardzību un iespējamo zaudējumu atlīdzības apmērus nosaka statūtu septītā nodaļa.

II. Darbības joma un uzdevumi

Botāniskā dārza darbības joma un uzdevumi ir:

15. Augu introdukcija, aklimatizācija un selekcija, lai atjauninātu un papildinātu krāšņumaugu, ārstniecības un pārtikas augu sortimentu; Latvijas augu bankas uzturēšana.

16. Zinātniski pārbaudīta Latvijas vietējo un svešzemju augu genofonda uzkrāšana, saglabāšana un īpašību izpēte.

17. Augu kolekciju un ekspozīciju veidošana, uzturēšana, krāšņumaugu un pārtikas augu šķirņu pārbaude, reģistrācija un licencēšana.

18. Latvijas reto augu un apdraudēto augstāko savvaļas augu populāciju kultivēšana un to atkalieviešana dabā.

19. Dendroloģisku pētījumu komplekss - Latvijas un Baltijas kritiskā dendroflora, nomenklatūra un taksonomija, koku un krūmu ekoloģija, aizsardzības un izmantošanas specifika, skujkoku defoliācija un monitorings.

20. Augu veģetatīvās un ģeneratīvās pavairošanas metožu izstrādāšana augu masveida pavairošanai, augu bankas in vitro j izveidošana.

21. Apstādījumu ekoloģijas, struktūras, sortimenta un reģionālās projektēšanas principu izstrādāšana.

22. Dabiskās imunitātes un bioloģisko augu aizsardzības metožu izmantošana augu selekcijā un aizsardzībā.

23. Iedzīvotāju, studentu un speciālistu izglītošana un apmācība šajā nodaļā minētajās nozarēs.

24. Zinātniskās pētniecības darbs valsts iestāžu, pašvaldību un atsevišķu uzņēmumu (firmu) vajadzībām, līgumu slēgšana vai citas vienošanās ar tiem.

25. Pētniecības darba blakusproduktu (stādi, sēklas) ražošana, eksportēšana, importēšana un realizēšana, tehnoloģijas un projektu izstrādāšana un saimniecisko līgumu slēgšana. Iegūtās peļņas ieguldīšana zinātniskā darba un pārējo Botāniskā dārza darbības veidu finansēšanai un paplašināšanai.

26. Propagandas darbs, literatūras izdošana un izglītības darbs dārzkopības, dendroloģijas, ainavu arhitektūras, dabas aizsardzības un augu fizioloģijas jomā.

27. Bibliotēku komplektēšana un herbāriju izveidošana un to uzturēšana.

28. Sēklu apmaiņa ar radniecīgām iestādēm pasaulē.

29. Sadarbošanās ar ārvalstu fiziskajām un juridiskajām personām.

III. Struktūra, pārvalde un darbības kontrole

30. Botāniskā dārza struktūrā ietilpst zinātniskā daļa, zinātnisko pētījumu tehniskās nodrošināšanas (tehniskā) daļa un eksperimentālā daļa. Šo daļu saimnieciskā darbība tiek noteikta atsevišķos nolikumos.

31. Zinātniskās daļas un eksperimentālās daļas pamatvienība ir tematiskā grupa. Tematiskās grupas var apvienoties sektoros, laboratorijās un nodaļās.

32. Zinātniskās pētniecības struktūrvienību vada zinātnieks, kurš ir izstrādājis pētījuma projektu; darbinieku bez zinātniskā grāda par struktūrvienības vadītāju var ievēlēt ar nosacījumu, ka viena gada laikā viņam ir jāiesniedz Zinātniskajai padomei disertācijas projekts, bet trīs gadu laikā šī disertācija jāaizstāv.

33. Eksperimentālā daļa nodarbojas ar stādāmā un cita pavairojamā materiāla ražošanu un stādījumu, kolekciju un pārējo platību uzturēšanu.

34. Zinātnisko pētījumu tehniskās nodrošināšanas daļā ir garāža, galdniecība un darbnīcas. Šo daļu vada galvenais inženieris.

35. Botāniskā dārza augstākā lēmējinstitūcija ir Zinātniskā padome. Zinātnisko padomi aizklātā balsošanā ievēl uz trim gadiem Botāniskā dārza zinātnieku kopsapulcē. Zinātniskā padome tiek izveidota 11-13 cilvēku sastāvā. Tās pamatsastāvā ir Botāniskā dārza struktūrvienību vadītāji, Latvijas Zinātnes padomes finansēto tēmu vadītāji un vadošie zinātnieki.

36. Par goda locekļiem - padomdevējiem - Zinātniskā padome ievēl augsti kvalificētus nozares speciālistus. Kvalificētus nozares speciālistus, kuri sadarbojas ar Botānisko dārzu, Zinātniskā padome apstiprina par korespondentiem un nosaka viņu tiesības un pienākumus.

37. Zinātniskās padomes lēmuma pieņemšanai nepieciešama divu trešdaļu balstiesīgo locekļu piedalīšanās. Lēmums ir apstiprināts, ja par to balsojuši 50 % balstiesīgo locekļu un vēl viens balstiesīgais loceklis. Ja no vairākiem priekšlikumiem neviens nav saņēmis nepieciešamo balsu skaitu, tiek balsots atkārtoti par priekšlikumu, kurš ieguvis vislielāko balsu skaitu.

38. Zinātniskās padomes kompetencē ir:

38.1. noteikt Botāniskā dārza zinātniskās darbības galvenos uzdevumus;

38.2. ievēlēt direktoru un citas vadības amatpersonas (direktora vietnieku, zinātnisko sekretāru, galveno agronomu, laboratoriju, nodaļu un sektoru vadītājus), ievērojot vecuma ierobežojumu - 65 gadi uz ievēlēšanas brīdi, apstiprināt administrācijas skaitlisko sastāvu un personālsastāvu (grāmatvedis, jurists un citi speciālisti), un viņu tiesības un pienākumus;

38.3. ievēlēt Zinātniskās padomes priekšsēdētāju, viņa vietnieku, sekretāru, apstiprināt viņu tiesības un pienākumus;

38.4. ievēlēt pārstāvjus padomēs un komisijās;

38.5. ievēlēt zinātniekus akadēmiskajos amatos;

38.6. aizklātā balsošanā ievēlēt uz trim gadiem direktoru - speciālistu ar zinātnisko grādu -, bet ne vairāk kā trīs termiņus pēc kārtas;

38.7. lemt jautājumus par atbalsta fondu, uzņēmumu, filiāļu un pārstāvniecību dibināšanu, apstiprināt to statūtus un nolikumus un saskaņā ar Latvijas Republikas likuma "Par sabiedriskajām organizācijām" 6. panta 3. daļu iecelt pārstāvjus izpildinstitūcijās un kontrolinstitūcijās;

38.8. apspriest nozares problēmas un konkrētus zinātniskus darbus, izstrādāt darbības programmas un valsts programmas nozares attīstībai;

38.9. apspriest, izvērtēt un apstiprināt no valsts budžeta finansējamo darbu plānus un šo darbu rezultātus;

38.10. apspriest un apstiprināt Botāniskā dārza budžetu, noteikt finansu revīzijas;

38.11. izskatīt un apstiprināt zinātniskās daļas, zinātnisko pētījumu tehniskās nodrošināšanas daļas un eksperimentālās daļas struktūru, to reorganizāciju vai likvidāciju un šo struktūru darba pārskatus;

38.12. apstiprināt disertāciju un pētījumu tēmas, to zinātniskos vadītājus un ekspertus, kā arī dot zinātnisko darbu novērtējumu;

38.13. ja nepieciešams, aizklātā balsošanā izteikt neuzticību direktoram un citiem administrācijas pārstāvjiem un pēc Zinātniskās padomes lēmuma atbrīvot viņus no amata;

38.14. ja nepieciešams, ierosināt jautājumu par zinātnieka atlaišanu no darba pirms darba līgumā noteiktā termiņa izbeigšanās;

38.15. lemt par papildinājumiem un grozījumiem šajos statūtos un to iesniegšanu Latvijas Republikas Valdībai apstiprināšanai.

39. Zinātniskās padomes priekšsēdētāja un viņa vietnieka pienākumos ietilpst Zinātniskās padomes sēžu gatavošana un vadīšana; par Zinātniskās padomes lietvedību atbild priekšsēdētāja vietnieks un sekretārs.

40. Zinātniskās padomes lēmumi ir obligāti visiem Botāniskā dārza darbiniekiem.

41. Zinātniskās padomes sēžu starplaikos darbojas tās apstiprināts direktorāts (direktors, tā vietnieki, zinātniskais sekretārs, galvenais inženieris, galvenais grāmatvedis, jurists, zinātnisko struktūrvienību un eksperimentālā sektora vadītāji).

42. Botāniskā dārza direktorāta kompetencē ir:

42.1. izlemt saimnieciskos jautājumus un nodrošināt Botāniskā dārza administratīvo, organizatorisko un materiāltehnisko funkcionēšanu, kā arī ēku, materiālo vērtību un naudas līdzekļu pārvaldīšanu;

42.2. sagatavot Zinātniskajai padomei saimnieciskās darbības pārskatus un vienu reizi ceturksnī sniegt informāciju par finansiālās darbības rezultātiem;

42.3. veikt palīgdienestos nodarbināto darbinieku atestāciju;

42.4. izvērtēt ekspozīciju un kolekciju stāvokli vismaz divas reizes gadā, nodrošināt to saglabāšanu un apsardzi;

42.5. nodrošināt kapitālās celtniecības darbu un remontdarbu veikšanu un kontrolēt to izpildi;

42.6. realizēt Zinātniskās padomes lēmumus un tās deleģētās pilnvaras.

43. Direktora kompetencē ir:

43.1. vadīt administratīvo un saimniecisko darbību un nodrošināt zinātniskā darba izpildi saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un slēgt līgumus ar struktūrvienību vadītājiem;

43.2. pārstāvēt Botānisko dārzu valsts un sabiedriskajās organizācijās, darījumos ar juridiskajām un fiziskajām personām, slēgt līgumus un parakstīt finansu un citus dokumentus;

43.3. saskaņā ar Zinātniskās padomes lēmumiem un tēmu vadītāju un struktūrvienību vadītāju ieteikumiem pieņemt darbā un atbrīvot no darba administratīvo un saimniecisko dienestu vadītājus;

43.4. iesniegt priekšlikumus par nepieciešamo finansējumu no Latvijas Republikas valsts budžeta un pieteikumus finansēšanai no Latvijas Zinātnes padomes līdzekļiem;

43.5. atbildēt par Botāniskā dārza pamatlīdzekļu, mantas un citu materiālo resursu racionālu izmantošanu;

43.6. kontrolēt, lai Botāniskā dārza struktūrvienības nepārtērētu tām iedalītos naudas līdzekļus;

43.7. vadīt direktorāta sēdes;

43.8. savas kompetences ietvaros un saskaņā ar Zinātniskās padomes un direktorāta lēmumiem izdot pavēles un rīkojumus.

44. Direktoru viņa prombūtnes laikā aizvieto direktora vietnieks.

45. Zinātniskās tēmas vadītāja kompetencē ir:

45.1. plānot un vadīt Zinātniskās padomes apstiprinātus zinātniskās pētniecības darbus, līgumdarbus, atbildēt par savlaicīgu un pareizu pārskatu iesniegšanu Zinātniskajai padomei un finansētājam (kreditoram);

45.2. slēgt līgumus ar Botāniskā dārza administrāciju par darbam nepieciešamo nodrošinājumu (telpas, aparatūra, elektroenerģija, transports, remonts);

45.3. plānot, sadalīt un kontrolēt viņa rīcībā esošo materiālu un naudas līdzekļu izmantošanu, kā arī iesniegt finansējuma pieteikumus Latvijas Zinātnes padomei;

45.4. komplektēt struktūrvienības personālu, piešķirto naudas līdzekļu ietvaros noteikt darbinieku atalgojumu un saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem slēgt līgumus ar zinātniskās tēmas izpildītājiem.

46. Struktūrvienības vadītājs ir atbildīgs par struktūrvienības rīcībā esošo pamatlīdzekļu, mantas un citu materiālo vērtību (ēkas, materiāli, aparatūra) saglabāšanu, kā arī par piešķirto naudas līdzekļu izlietošanu zinātniskā darba izpildei un materiāltehniskās bāzes uzturēšanai un attīstībai.

447. Botāniskā dārza darbība tiek kontrolēta saskaņā ar Latvijas Republikas likuma "Par bezpeļņas organizāciju" 12. pantu un citiem likumiem, kā arī to var veikt Zinātniskās padomes iecelta revīzijas komisija.

IV. Statūtu fonds, finansēšanas avoti un rezerves fonda izmantošanas kārtība

48. Botāniskā dārza statūtu fondu veido nošķirta valsts īpašuma daļa, kuras bilances vērtība uz 1993. gada 1. janvāri ir 321 438 (trīs simti divdesmit viens tūkstotis četri simti trīsdesmit astoņi) lati.

49. Botāniskā dārza finansēšanas avoti ir:/p>

49.1. valsts budžeta asignējumi konkrētiem zinātniskiem uzdevumiem un zinātnisko pētījumu projektu finansēšanai;

49.2. Botāniskā dārza atbalsta fonds un ziedojumi naudas līdzekļu vai mantas veidā;

49.3. ienākumi no līgumdarbiem un produkcijas realizācijas;

49.4. ienākumi no ēku, būvju, telpu, noliktavu, transportlīdzekļu, sociālo un kultūras objektu, kā arī citu objektu un līdzekļu iznomāšanas;

49.5. banku un citu kredītiestāžu kredīts;

49.6. citi avoti.

550. Ienākumu pārsniegumu pār izdevumiem (ieskaitot izdevumus darba samaksai un materiālajai stimulēšanai) izlieto Botāniskā dārza materiāltehniskajai attīstībai. Šādam nolūkam tiek izveidots rezerves fonds, kas iekļaujams Botāniskā dārza budžetā. Šo līdzekļu izmantošana ir Zinātniskās padomes kompetencē.

V. Darba tiesisko attiecību regulējums, strīdu izšķiršana un darba samaksas noteikumi

51. Darba attiecības Botāniskajā dārzā tiek regulētas saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par zinātnisko darbību", Latvijas darba kodeksu, darba koplīgumu un darba līgumiem, kā arī ievērojot likumus par nodokļiem un šos statūtus.

52. Darba strīdus starp darbiniekiem, no vienas puses, un darba devēju, no otras puses (izņemot tos strīdus, kas saskaņā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem ir jāizskata tieši rajonu (pilsētu) tiesās), izskata darba strīdu komisijas, pamatojoties uz Nolikumu par darba strīdu komisiju (apstiprināts ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija 1992. gada 2. aprīļa lēmumu).

VI. Botāniskā dārza reorganizācija vai likvidācija

53. Botānisko dārzu var reorganizēt vai likvidēt ar Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmumu vai tās pilnvarotas institūcijas lēmumu.

54. Ja Botāniskais dārzs tiek likvidēts vai reorganizēts, tā statūtu fonds, rezerves fonds un manta pāriet valsts īpašumā pēc kreditoru prasību apmierināšanas.

55. Botāniskā dārza darbinieku tiesības tā reorganizācijas vai likvidācijas gadījumā garantē Latvijas darba kodekss un darba koplīgums.

556. Botāniskais dārzs atzīstams par likvidētu, un tā tiesības un saistības izbeidzas pēc tā svītrošanas no Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra.

VII. Citi noteikumi

57. Botāniskā dārza teritorija, tā kolekcijas, izmēģinājumi, ekspozīcijas, kokaudzētavas un celtnes ir valsts īpašums, ko apsaimnieko Botāniskā dārza personāls saskaņā ar iekšējās kārtības noteikumiem un atsevišķu struktūrvienību nolikumiem.

58. Botāniskā dārza kolekciju, ekspozīciju, izmēģinājumu un kokaudzētavu augi tiek regulāri inventarizēti un pārcenoti atbilstoši spēkā esošajām mazumcenām.

Latvijas Republikas izglītības ministrs A.Piebalgs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!