• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar labu apņēmību uz labiem darbiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.1999., Nr. 102/103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23277

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar labu apņēmību uz labiem darbiem (turpinājums)

Vēl šajā numurā

31.03.1999., Nr. 102/103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar labu apņēmību uz labiem darbiem

S2.JPG (27607 BYTES)

Jānis Straume, Saeimas priekšsēdētājs, — "Latvijas Vēstnesim", 29.martā

Foto:

Māris Kaparkalējs, "LV"

— Tikko ir beigusies septītās Saeimas pirmā ziemas sesija, pirmā laika un darbu ziņā pilnvērtīgā sesija. Kā to vērtējat no efektivitātes un saprātīguma viedokļa?

— Kopumā es šo ziemas sesiju vērtēju pozitīvi. Pirmām kārtām jau tāpēc, ka īpaši konstruktīvā gaisotnē tika pieņemts likums par valsts budžetu šim gadam un arī šo likumu papildinošie likumi. Tika pavirzītas uz priekšu arī vairākas citas likumdošanas iniciatīvas. Varu minēt kaut vai otrajā lasījumā pieņemto valsts valodas likumu, kas acīmredzot arī turpmāk sev pievērsīs īpašu Latvijas sabiedrības un Eiropas ekspertu uzmanību. Manuprāt, katram Latvijas iedzīvotājam varētu būt svarīgs patērētāju tiesību aizsardzības likums.

Domāju, ka Saeimas ziemas sesijā veiktais ir vērtējams pozitīvi.

— Bet kā jūs vērtējat Saeimas pastāvīgo komisiju darbu?

— Komisiju darbs, manuprāt, ir bijis itin produktīvs. Visu likumdošanas aktu projekti ir būtiski pavirzījušies uz priekšu.

Šīs sesijas laikā uzsākās diskusijas par apakškomisiju darbu. Tika iebilsts, ka pēdējā laikā pārlieku daudz šādu apakškomisiju esot izveidots. Mums Saeimas Prezidijā nācās lemt par to, kā šo apakškomisiju darbību līdzsvarot ar budžeta iespējām. Tagad ir pieņemts kompromisa lēmums. Taču es domāju, ka viens no uzdevumiem nākamajā sesijā varētu būt grozījumu izdarīšana šajā visai delikātajā jomā, kas skar atalgojumu.

— Rodas iespaids, ka septītajā Saeimā uzsvars tiek likts uz darbu pastāvīgajās komisijās. Līdz ar to plenārsēdes parasti ilgst tikai līdz pusdienlaikam. Kā to izskaidrot?

— Domāju, ka tas viss lielā mērā ir tieši saistīts ar darbu Saeimas pastāvīgajās komisijās un varbūt arī ar to, ka pagaidām šis likumprojektu klāsts, ko iesniedzis Ministru kabinets, nav pietiekami apjomīgs. Savukārt mēs, raiti strādājot, esam spējuši uzturēt normālu darba ritmu.

Es pieļauju, ka nākamās sesijas laikā, ievērojot to, ka priekšā ir divi būtiski balsojumi — par Satversmes aizsardzības biroja priekšsēdētāja kandidatūru un Valsts prezidenta kandidatūru —, likumdošanas darbs varbūt kļūs laika ziņā mazliet apjomīgāks, ilgstošāks.

— Vai ir arī palicis kaut kas nepaveikts šajā Saeimas ziemas sesijā, domājot par iepriekš plānoto?

— Domāju, ka šobrīd īpašu iekavējumu nav. Par to, manuprāt, liecina arī Ministru kabineta lēmums nepieņemt šajās Saeimas Lieldienu brīvdienās jeb sesiju starplaikā nevienus noteikumus Satversmes 81.panta kārtībā.

Patlaban Saeimā ir oficiāli noteiktās Lieldienu brīvdienas. Vai tas nozīmē, ka arī Saeimas pastāvīgās komisijas nestrādā, baudot atvaļinājumu?

— Saeimas deputātiem nav paredzēts tāds pilnīgs atvaļinājums. Darbs komisijās pie lēmumprojektiem turpinās — īpaši Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā un Juridiskajā komisijā, arī citās Saeimas pastāvīgajās komisijās. Darbojas arī parlamentārā izmeklēšanas komisija, kas seko līdzi "Lattelekom" jautājumu risināšanai. Tātad parlamenta darbs arī Lieldienu brīvlaikā turpinās. Vienīgā atšķirība ir tā, ka nenotiek plenārsēdes — līdz 15.aprīlim.

— Ko iecerēts Saeimā paveikt nākamajā, pavasara, sesijā?

— Domāju, ka turpināsies nopietnas diskusijas gan par valodas likumu, gan par izglītības likumu — īpaši saistībā ar šo likumu finansējumu. Tās laikam gan būs sevišķi aktuālas problēmas Saeimas nākamās sesijas laikā. Tuvosies 1.septembris, un tad būs jābūt pilnīgai skaidrībai par finansējumu izglītībai.

Tāpat, kā jau esmu pieredzējis, atkal būs lielas diskusijas par nodokļu likumprojektiem. Nupat Valsts prezidents Saeimā pieņemto likumu pirmoreiz ir devis atpakaļ otrreizējai caurlūkošanai — tas attiecas uz nodokļiem un tarifiem. Šis likums skāra cigarešu un margarīna ražotājus un cenu regulācijas. Tas kopumā ir diskutējams jautājums, un domāju, ka Valsts prezidenta rīcība ir pamatota. Arī ministrijām taču ir dažādi viedokļi, kā atrisināt šo tarifu jautājumu. Laikam gan vajadzēs rast kādu kompromisu, lai šis jautājums tiktu atrisināts nevis ar vienu vai pāris balsīm, bet ar pārliecinošu Saeimas jāvārdu.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!