• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltkrievijas biznesa dienām Rīgā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.1999., Nr. 102/103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23282

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Zviedrijas Ārlietu ministrijas delegāciju Saeimā

Vēl šajā numurā

31.03.1999., Nr. 102/103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltkrievijas biznesa dienām Rīgā

B1.JPG (29999 BYTES)

Baltkrievijas vicepremjers Leonīds Koziks un Latvijas Ministru prezidenta biedrs Anatolijs Gorbunovs atklāj izstādi "Belarus Expo '99"

B5.JPG (30575 BYTES)

Izstādes apmeklētājus sveic baltkrievu folkloras ansamblis

Par izstādē redzēto pārdomās dalījās Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis:

- Ar interesi aplūkoju, ko ražo mūsu kaimiņi, un arī vēroju, kā viņi ražošanas kvalitātē virzījušies uz priekšu. Tā kā es savas darba gaitas sāku kā traktorists, tad man arī uz šo tehniku savs, profesionāls skatījums. Taču šobrīd vērtēju, kas no šeit redzamā būtu noderīgs Rīgas pilsētai. Jāteic, ka Baltkrievijā ražotie agregāti ir aptuveni trīs reižu lētāki nekā Rietumeiropā izgatavotie. Jau esam vienojušies, ka drīzumā viens pasažieru autobuss "MAZ" uz mēnesi tiks nodots autobusu parkā "Imanta" izmēģināšanai īpaši smagos ceļa apstākļos, un ja rezultāti būs labi, tad, iespējams, tiks iepirkta vesela partija šādu autobusu. Šo autobusu ražošanā pārņemta Rietumeiropas vadošo firmu pieredze un tiek izmantotas arī atsevišķas sastāvdaļas, piemēram, Francijas firmā "Renault" izgatavotais motors, bet dizains pārmantots no Zviedrijas autoražotājiem. Vēl varu piebilst, ka ar prieku vēroju, kā baltkrievi spējuši saglabāt un attīstīt savu rūpniecību, bet, par nožēlu, Latvijā tā nav. Kopā ar pāris priekšpilsētu izpilddirektoriem izpētījām arī ar šeit izstādīto ielu tīrāmo tehniku un domājam, ka katram rajonam vajadzētu nopirkt apmēram desmit nelielos traktorus ar visu pārējo tehniku. Taču interesantas ir arī citas piedāvātās preces. Konstatējām, ka šeit piedāvātie galda piederumi ir gana kvalitatīvi, toties trīskārt lētāki par pašmāju ražojumiem un tos būtu ļoti izdevīgi iegādāties tām nelielajām un pieticīgajām kafejnīcām, kur tādu instrumentu nav.

Savukārt Latvijas Kopdarbības centrālās savienības padomes priekšsēdētājs, bijušais ekonomikas ministrs Atis Sausnītis sacīja:

- Esmu gandarīts, ka tā sadarbība, ko pagājušā gadā uzsākām, izvērsusies un ieguvusi daudz plašākus mērogus. To pierāda šī otrā izstāde. Vienīgi atliek vēlēties, lai pēc iespējas ātrāk vairākās nozarēs tiktu noslēgts ekonomiskās sadarbības līgums ar Baltkrieviju. Igaunijas un Lietuvas prece Baltkrievijā jau ir plaši pazīstama, diemžēl mēs eksporta apjomu ziņā no viņiem atpaliekam.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras ģenerāldirektors Voldemārs Gavars:

- Ekonomiskā sadarbība acīmredzami vēršas plašumā. Esam arī pārliecinājušies - kaut arī Rietumvalstu tehnika ir laba, mūsu apstākļiem ļoti piemēroti lētākie, izturīgākie un tehniskajā apkopē vienkāršākie Baltkrievijā ražotie traktori un automobiļi. Par to, lai rosinātu savstarpējo preču apmaiņu, jau ir noteiktas iestrādes, par to šobrīd lemjam arī ar Baltkrievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas prezidentu Vladimiru Ļesunu. Varētu teikt, ka mēs jau esam uz ceļa, kas ved uz Baltkrievijas pusi.

Dr.oec.V.Ļesuns:

- Mūsu sadarbības potenciāls ir ļoti liels, taču pilnībā ne tuvu vēl nav izmantots. Šajā sadarbībā jāiesaista gan valsts, gan sabiedriskās struktūras. Patlaban mēs apspriežam jautājumu par sadarbības noslēgšanu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, kā arī domājam pastiprināt pierobežas rajonu ekonomiskos sakarus. Jums ir ļoti daudz mūs interesējošu plaša patēriņa ražojumu, bet īpaši uz savu veikalu plauktiem mēs vēlētos redzēt Latvijas pārtikas preces. Strādājot pretimnākoši un mērķtiecīgi, mēs savu sadarbību varētu paplašināt vismaz divkārt. Jums atbildes izstādi vajadzētu noorganizēt Minskā, bet mēs savukārt darītu visu, lai tā notiktu augstā līmenī.

Izstādē kupls ļaužu pulks nepārtraukti apgrozījās pie Latvijas un Baltkrievijas kopuzņēmuma SIA "M.T.Z.-serviss", kas ir Minskas Traktoru rūpnīcas un Minskas automobiļu rūpnīcas oficiālais pārstāvis Latvijā. Šeit sastapām arī vienu no potenciālajiem klientiem - zemnieku saimniecības "Krasti" īpašnieku Jāni Bērziņu no Priekuļiem. Viņš pērn iegādājies traktoru MTZ 952. Pirkums iegādāts uz kredīta, un, kaut arī procentu likme augsta - 16 procentu, J.Bērziņš ar savu pirkumu ļoti apmierināts un spēj maksājumus nokārtot. Vēl vairāk - sējas laika gaidās nolēmis iegādāties jaunu šīs firmas arklu. Tas lieti noderēs, jo saimnieks nolēmis nākotnē savu saimniecību paplašināt - mūsdienu apstākļos 100 hektāru rentablai saimniekošanai esot pārāk maz.

"M.T.Z.-serviss" komercdirektore Dzintra Medvedeva stāsta:

- Mūsu firma pastāv jau sesto gadu, un mūsu mājvieta ir Gulbenes rajona Šķieneros. Tā kā Baltkrievijā ražotā tehnika ir lētāka, tā mūsu zemniekiem ir arī pieejamāka. Otrkārt - šī tehnika viņiem labi pazīstama jau no senākajiem laikiem. Un treškārt - mēs ne tikai pārdodam, bet nodrošinām arī servisu un apgādājam ar rezerves daļām. Kopš tā laika, kad tika atrisināts jautājums par subsīdiju piešķiršanu zemniekiem sertificētas lauksaimniecības tehnikas iegādei, mūsu klientu skaits pieaudzis. Pērn pārdevām vairāk nekā 200 traktoru, bet šogad jau septiņdesmit.

Gunārs Kazeks, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas tirgus analītiķis, izstādē ieradies tālab, ka Liepājai ar šīs valsts uzņēmējiem veidojas sekmīga sadarbība. Piemēram, SIA "Hidrolats" ražotos cilindrus izmanto Minskas traktoru un mašīnbūvētāji, Liepājas eļļas ekstrakcijas rūpnīca piegādā izejvielas Baltkrievijas margarīna ražotājiem un tagad kopīgi tiek domāts par rapša audzēšanas paplašināšanu šajās abās valstīs. Vēl jāpiemin arī Liepājas a/s "Lauma", kas piegādā radniecīgajai Minskas "Melavicai" savus audumus, un šo uzskaitījumu vēl būtu iespējams turpināt. G.Kazeks izstādē nolēmis nolūkot iespējamos turpmākās sadarbības partnerus Liepājas uzņēmējiem.

Biznesa dienu ietvaros notika arī konference "Baltkrievijas un Latvijas ekonomiskās, zinātniski tehniskās un kultūras sadarbības iespējas".

Mudīte Luksa,

"LV" nozares redaktore

B4.JPG (30126 BYTES)

Uzmanību piesaista traktori "Belarus"

B3.JPG (27339 BYTES)

Šūšanas firma "Elema" piedāvā savus ražojumus Foto: Marika Vanaga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!