• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas svētkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2011., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233266

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nozīmīgiem grozījumiem Augstskolu likumā

Vēl šajā numurā

19.07.2011., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas svētkiem

21.augustā ar svētku pasākumiem tiks atzīmēta mūsu valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena.

Svinīgie pasākumi šajā dienā aizsāksies ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā un ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa.

Pēc tam Latvijas Nacionālajā teātrī notiks svētku koncerts, kurā pašmāju mūziķi izpildīs latviešu klasikas darbus. Koncertu tiešraidē translēs Latvijas Televīzija. Koncertu apmeklēt aicināti Augstākās padomes deputāti un PSRS Tautas deputātu kongresa deputāti, kas 1991.gadā iestājās par Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Visas dienas garumā Saeimas nams būs atvērts publiskai apskatei. Iedzīvotājiem un Rīgas viesiem būs iespēja klātienē apskatīt parlamenta ēkas vēsturiski iespaidīgo interjeru, Saeimas sēžu zāli un reprezentācijas telpas.

Par godu valsts neatkarības de facto atjaunošanas 20.gadadienai Saeimā tiks atklātas arī vairākas tematiskās izstādes. Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot 1991.gada 21.augustā pieņemtā konstitucionālā likuma oriģinālu. Atsaukt atmiņā 20 gadus senos notikumus palīdzēs arī Saeimā izstādītās fotogrāfijas un tā laika laikraksti.

Tāpat 21.augustā parlamentā būs izstādīti citu valstu oficiālie atzīšanas raksti, ar kuriem tika atzīta Latvijas neatkarība un kas kalpoja par nepārprotamu zīmi suverenitātes atgūšanai. Plānots, ka Saeimas viesi varēs aplūkot arī Latvijas Republikas apbalvojumus.

Konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas 20.gadskārtai izveidota īpaša interneta mājaslapa www.21augusts.lv. Mājaslapā apkopoti materiāli par 1991.gada 21.augusta nozīmi Latvijas vēsturē un aktuālo informāciju par notikumiem, kas sais­tīti ar svētku norisi. 21.augusta svētku mājaslapā publicētas arī videointervijas ar Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas aculieciniekiem.

1991.gada 21.augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu", tādējādi de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību un iezīmējot valsts atgriešanos demokrātisko Rietum­eiropas valstu saimē.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!