• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta darba vizīti ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2011., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233603

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzjūtību Norvēģijas tautai teroraktu sakarā

Vēl šajā numurā

26.07.2011., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta darba vizīti ASV

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, no 13. līdz 22.jūlijam atrodoties darba vizītē ASV, Amerikas uzņēmējiem un finanšu sektora pārstāvjiem piedāvāja konkrētas iespējas Latvijas un ASV uzņēmēju ekonomiskajai sadarbībai, jo vizītē piedalījās vairāk nekā 40 uzņēmēji no Latvijas, kas pārstāvēja informācijas tehnoloģiju un elektronikas, enerģētikas, transporta un loģistikas, metālapstrādes un mašīnbūves, celtniecības, izglītības un citas nozares. Uzņēmēju delegāciju organizēja Latvijas Investīciju attīstības aģentūra. Latvijas delegācijā bija Latvijas Komercbanku asociācijas vadība, biržas NASDAQ OMX Riga un Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā pārstāvji.

“Vizītes laikā kopā ar Latvijas uzņēmējiem tikāmies ar vairāk nekā 60 ASV korporācijām, tostarp arī vairākiem uzņēmumiem, kas savās jomās ir pasaules līderi, lai meklētu iespējas stiprināt ekonomisko sadarbību. Īpaši jāizceļ Latvijas IT uzņēmēju iniciatīva, kur arī veidojas viens no lielākajiem potenciāliem uzņēmējdarbības paplašināšanai. Turpinot mērķtiecīgi attīstīt vizītes laikā izveidotos kontaktus, Latvijas uzņēmumiem ir iespējas tuvākajā laikā būtiski palielināt tirdzniecības apjomu un piesaistīt jaunas investīcijas no ASV,” uzskata V.Dombrovskis.

Piektdien, 22.jūlijā, vizītes noslēgumā Ministru prezidents Ņujorkā apmeklēja fondu biržu NASDAQ, kā arī piedalījās NASDAQ fondu biržas dienas noslēguma zvana ceremonijā.

“ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris, ar kuru mēs esam izveidojuši ciešus politiskos kontaktus un sadarbību aizsardzības jomā, taču šīs vizītes mērķis bija aktīvāk attīstīt ekonomisko sadarbību. Laikā, kad Latvijas ekonomika pakāpeniski atveseļojas no krīzes, ir īstais brīdis, lai apgūtu jaunus eksporta tirgus un paplašinātu esošos,” ir pārliecināts V.Dombrovskis.

Ministru prezidents vizītes laikā par Latvijas pieredzi finanšu krīzes pārvarēšanā ASV uzstājās vairākās auditorijās, to skaitā Pasaules Bankā, Pītersona starptautiskās ekonomikas institūtā, Stenfordas universitātē, Eiropas Savienības misijā ASV, starptautisko attiecību analīzes organizācijā World Affairs Council un Ārlietu padomē (Council of Foreign Relations).

Premjers tikās ar uzņēmējiem, kas pārstāv dažādus tautsaimniecības sektorus, tostarp aizsardzības industrijas uzņēmumu Raytheon, transporta un loģistikas uzņēmumu Maersk, lauksaimniecības iekārtu ražotāju John Deere, elektronikas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmumu Cisco, audio tehnoloģiju industrijas uzņēmumu Dolby Laboratories Inc, informācijas tehnoloģiju uzņēmumu Juniper Networks, kinoindustrijas kompāniju Warner Brothers Studios, informācijas tehnoloģiju un pētījumu kompāniju IBM, interneta un programmatūras kompāniju Google, banku un finanšu industrijas kompānijas Citibank, Credit Suisse un NCH Capital Inc, informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem Exigen un Dell.

Būtiska nozīme ekonomisko sakaru attīstīšanā ir Latvijas goda konsulu tīklam, tādēļ vizītes laikā Ministru prezidents atklāja divus goda konsulātus – Ziemeļkalifornijā Latvijas intereses pārstāvēs finanšu jomas speciāliste Līga Hoja, savukārt par Latvijas goda konsulu Dienvidkalifornijā iecelts ārsts Juris Buņķis, kurš apņēmies tuvākajā laikā organizēt Losandželosas un Orindžkauntijas uzņēmēju delegācijas vizīti uz Latviju.

Ar ASV korporācijām un finanšu investoriem pārrunātas iespējas investēt Latvijā projektos, kas skar ražošanas, IT, tranzīta un citas nozares, veidot sadarbības projektus, paplašinot vai uzsākot šo uzņēmumu darbību Latvijā. Tā, vizītes laikā, tiekoties ar IBM pārstāvjiem, Latvijas delegācija pārrunāja iespēju izveidot kopīgu kompetences centru ar Latvijas uzņēmējiem, kā arī izveidot ciešāku sadarbību ar Latvijas augstskolām. “IT sektora kompānijām Latvija var piedāvāt ne vien pievilcīgu nodokļu sistēmu, labi attīstītu IT infrastruktūru un izdevīgus sadarbības nosacījumus, bet arī augsti kvalificētus, pieredzējušus un talantīgus speciālistus, kas spēj veiksmīgi risināt pasaulē vadošo kompāniju uzdevumus un problēmas,” sarunās ar ASV IT kompānijām akcentēja Ministru prezidents.

Tiekoties ar uzņēmuma Raytheon International vadību, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji prezentēja trīs Latvijas uzņēmumu piedāvājumu, ar kuri iespējams veidot ciešāku sadarbību – SAF Tehnika, Hansa Metrics un Regula. Sarunā ar uzņēmuma Maersk Line Limited vadību uzņēmuma pārstāvji atzinīgi novērtēja savu līdzšinējo pieredzi, organizējot kravu plūsmu uz Afganistānu caur Latviju, un atzina, ka Ziemeļu izplatīšanas tīkls ir veiksmīgs projekts, ko iespējams attīstīt.

Tā kā ASV pakāpeniski samazinās savu klātbūtni Afganistānā, drīzumā tiks uzsākta kravu plūsma no Afganistānas uz ASV un paredzams, ka caur Latviju varētu tikt transportēts līdz pat 50% no kopējā kravu apjoma. Tāpat par iespējām veicināt sadarbību tranzīta un loģistikas jomā interesi izrādīja uzņēmuma John Deere, jo Baltijas reģions ir svarīgs kā pieeja Krievijas tirgum.

Tiekoties ar ASV tirdzniecības sekretāra vietnieku Fransisko Sančesu tika pārrunātas iespējas paplašināt abu valstu savstarpējo tirdzniecību, tostarp arī pārskatot ASV noteiktos ierobežojumus uzņēmumam Liepājas Metalurgs, kas ir pretrunā ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas rekomendācijām.

Ministru prezidents vizītes laikā tikās ar ASV amatpersonām, tostarp ASV finanšu sekretāru Timotiju Geitneru, lai pārrunātu Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmu. T.Geitners pauda nostāju: “Latvijas pieeja krīzes pārvarēšanai ir veiksmīgi īstenota stratēģija, kā atgriezties starptautiskajos finanšu tirgos un atgūt to uzticību.” V.Dombrovskis arī tikās ar ASV kongresmeņiem Gregoriju Mīksu un Edu Roisu, ASV senatoru Džeimsu Inhofi, Teksasas gubernatoru Riku Periju, enerģētikas sekretāra vietnieku Danielu Ponemanu, kā arī ar bijušo ASV valsts sekretāri, Stenfordas universitātes pasniedzēju Kondolīzu Raisu.

Būtiska vizītes sastāvdaļa bija augstskolu sadarbības veicināšana, tiekoties ar Stenfordas un Teksasas universitātes vadību un mācībspēkiem. “ASV universitāšu priekšrocība ir ciešā sadarbība ar biznesa sektoru, īstenojot efektīvu zināšanu un tehnoloģiju pārnesi no augstskolām uz biznesu. Šī pieredze jāpārņem arī Latvijas augstskolām, it īpaši jomās, kas saistītas ar praktiski lietojamajiem pētījumiem,” uzsver Ministru prezidents.

Ministru prezidents arī atklāja Latvijas Biznesa asociācijas pārstāvniecību Silīcija ielejā, piedalījās Atlantijas padomes apaļā galda diskusijā par slānekļa gāzi, tikās ar Amerikas latviešu apvienības vadību un vietējiem latviešu uzņēmējiem, kā arī piedalījās biznesa semināros Losandželosā un Ostinā.

V.Dombrovskis vizītes laikā sniedza intervijas nozīmīgākajiem ASV plašsaziņas līdzekļiem – laikrakstam Washington Post, ziņu aģentūrām Dow Jones, Thomson Reuters un Bloomberg, kā arī žurnālam Forbes.

Vizītes mērķis bija veicināt politisko dialogu un attīstīt Latvijas un ASV uzņēmumu sadarbību. Tajā Ministru prezidentu pavadīja Latvijas uzņēmēju delegācija, kurā pārstāvēti 28 uzņēmumi, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, ASV Tirdzniecības palātas Latvijā un Latvijas–Amerikas Biznesa asociācijas Silīcija ielejā delegāti. Informācijas tehnoloģiju un elektronikas nozari pārstāvēja SIA MolPort, Exigen Capital, SIA Microsoft Latvia, SIA Tilde, SIA RIX Technologies, SIA Digitālās Ekonomikas attīstības centrs, SIA iSoft Solutions, SIA Anazana, AS Datorzinību centrs, SIA e-Tag, Elva Baltic Ltd., enerģētikas nozari – SIA Getliņi ECO, SIA Hygen, SIA Baltic Wind Park, AS Siltumelektroprojekts, transporta un loģistikas nozari – Ventspils Brīvostas pārvalde, SIA Astra Logistic, metālapstrādes un mašīnbūves nozari – AS Jelgavas mašīnbūves rūpnīca, celtniecības nozari pārstāvēja SIA Ostas celtnieks, kinoindustrijas nozari – SIA Oobelisk, SIA Kaupo Filma, izglītības nozari – Rīgas Tehniskā universitāte, tūrisma nozari – SIA Your Run, juridisko pakalpojumu nozari – Kronbergs&Čukste advokātu birojs, zvērinātu advokātu birojs BDO Zelmenis&Liberte, pārstāvēta arī Klasiskās mākslas galerija, SIA Accounting.eu un NASDAQ OMX Riga.

Komentāri par vizīti ASV

Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Mārtiņs Bičevskis: “LKA augstu novērtē premjera sniegto iespēju piedalīties viņa vadītās delegācijas sastāvā vizītē ASV, kā arī premjera darbu, skaidrojot ASV mūsu valsts situāciju un politiku, tādējādi veidojot būtisku platformu tālākai sadarbībai un jaunām investīcijām, kā arī jaunu attiecību veidošanai starp Latvijas un ASV finanšu institūcijām.”

Biržas NASDAQ OMX Riga pārstāvis Indars Aščuks:“Premjera vizītes apvienošana ar uzņēmēju delegāciju ir paraugs privātā un valsts sektora partnerībai – uzņēmēji ir valsts dzinulis, un premjers, atverot augstākā līmeņa durvis, sniedz atbalstu uzņēmējdarbības aktivizēšanai. Vizītes laikā bija ļoti patīkami, ka ASV ar cieņu un atzinību raugās uz to, ko mēs Latvijā esam paveikuši, lai sabalansētu tēriņus ar ienākumiem, bet ko nespēj vairākas daudz bagātākas un ietekmīgākas valstis. Mēs paši šo savu unikālo panākumu Latvijā noteikti neesam pilnībā novērtējuši. Ja spēsim iesākto kursu ekonomikas stabilizēšanā turpināt, tad būsim patiesi veiksmīgs paraugs citām pasaules valstīm.”

Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā pārstāvis Ivars Slokenbergs: “Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā ļoti augstu novērtē vizīti ASV. Viens no šīs vizītes mērķiem bija krasi palielināt Latvijas atpazīstamību ASV, kas ir priekšnosacījums, lai būtiski attīstītu ASV un Latvijas ekonomiskās attiecības. Manuprāt, šis mērķis tika lieliski īstenots. Premjers un uzņēmēju delegācija tikās ar vadošiem ASV uzņēmumiem un nodibināja attiecības ar ASV pasaules klases universitātēm un nozīmīgām ASV nevalstiskajām organizācijām, kā arī ar ietekmīgiem ASV politiķiem. Turklāt tika aktivizēta sadarbība ar daudzsološiem Latvijas goda konsuliem Sanfrancisko un Dienvidkalifornijā un stiprināta sadarbība ar goda konsuliem Ņujorkā un Teksasā. Kopumā tika radīts pamats, lai nākotnē piesaistītu jaunas ASV investīcijas Latvijā un īstenotu jaunus sadarbības projektus ar ASV. Manuprāt, mēs esam tikai sākuši izmantot iespējas, ko plašais ASV tirgus sniedz Latvijai un tās uzņēmējiem.”

Mārtiņš Panke, Ministru prezidenta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!