• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: - apmeklējot Nodarbinātības valsts dienestu un Valsts darba inspekciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.1999., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23373

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par labām Latvijas precēm

Vēl šajā numurā

07.04.1999., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

— apmeklējot Nodarbinātības valsts dienestu un Valsts darba inspekciju

Ceturtdien 1.aprīlī, Ministru prezidents Vilis Krištopans saskaņā ar iepriekš solīto apmeklēja Nodarbinātības valsts dienestu (NVD) un Valsts darba inspekciju (VDI), kur tikās ar šo institūciju vadību. Sarunā piedalījās arī labklājības ministrs Vladimirs Makarovs.

Iepazinies ar reālo situāciju Latvijas darba tirgū, bezdarba pieauguma cēloņsakarībām un iespējamajām prognozēm bezdarba līmeņa stabilizēšanai, V.Krištopans atzinīgi novērtēja Labklājības ministrijas un tai pakļauto institūciju līdzšinējo veikumu un ierosinājumus tālākajam darbam.

Ministru prezidents un labklājības ministrs bija vienisprātis, ka galvenais valdības uzdevums pašlaik ir pieņemt koncepciju "Par nodarbinātības veicināšanu valstī" un īstenot tajā ietvertos uzdevumus.

Kopumā vērtējot šībrīža situāciju darba tirgū, NVD pārstāvji informēja, ka bezdarbnieku statusā uzskaitē ir stājušies 120 000, no tiem aptuveni 10 000 ir zaudējuši darbu vēl pirms diviem trim gadiem, bet uzskaitē stājušies tikai pērn. Tas nozīmē, ka pieaugusi iedzīvotāju uzticēšanās valsts institūcijām, meklējot un piedāvājot darbu. Arī kopējais bezdarba līmenis kopš 1996.gada ir samazinājies, lai gan oficiāli reģistrētais pieaudzis. NVD prognozē, ka aprīlī un maijā bezdarba līmenis valstī stabilizēsies.

Kopumā izvērtējot situāciju un informāciju, kas tika sniegta, premjerministram tiekoties ar NVD un VDI vadību, V.Krištopans atzina, ka: valstī nepieciešama vidējās un profesionālās izglītības pārstrukturizācija, lai jau skolā tiktu mācīti nākotnes karjeras izvēles pamatprincipi kā mācību programmas sastāvdaļa; valstī jāizstrādā ilglaicīga struktūrpolitika dažādām tautsaimniecības nozarēm, kas palīdzētu nodrošināt darba tirgu ar nepieciešamajiem kadriem; valstī nepieciešama individualizēta iedzīvotāju ienākumu nodokļu uzskaite; jāpapildina likumdošana, kas noteiktu bezdarbnieku atbildību par savu pienākumu pildīšanu; jāapsver ideja par noteikta bezdarbnieku procenta iesaistīšanu rajonu ceļu fonda finansētajos darbos, kā arī citos valsts vai valsts pasūtījuma darbos; laukos jāveicina alternatīvo nodarbinātības veidu attīstīšana; jāizstrādā metodes, kā izskaust iespēju bezdarbniekiem strādāt nelegāli.

Pēc tikšanās izskanēja secinājums, ka nekavējoties jāpieņem valdības lēmums par nacionālās nodarbinātības plāna izstrādi, kurā jāiesaistās visām ministrijām, kā arī Latvijas pašvaldībām jāapvienojas konkrētos sociālajos projektos, lai varētu pretendēt uz Eiropas Savienības sociālā fonda līdzekļiem, kas arī sniegs ieguldījumu bezdarba problēmas risināšanā.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!