• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības inspekcija: Par dzeramā ūdens kvalitātes izvērtējumu Mārupē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2011., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības inspekcija: Par gaisa atsvaidzinātāju drošu izplatīšanu un lietošanu

Vēl šajā numurā

29.07.2011., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības inspekcija: Par dzeramā ūdens kvalitātes izvērtējumu Mārupē

Veselības inspekcija ir izvērtējusi atkārtotos dzeramā ūdens kvalitātes analīžu rezultātus Mārupē, kas ņemti 19. un 20.jūlijā individuālajās ūdens ņemšanas vietās. Inspekcija secina, ka divu nedēļu laikā kopš pirmajām dzeramā ūdens kvalitātes pārbaudēm (6.jūlijā) apsekoto aku ūdens kvalitāte ir saglabājusies iepriekšējā līmenī un nav vērojama Mārupes avārijas seku būtiska ietekme.

Līdzīgi kā iepriekšējā paraugu ņemšanas reizē, atsevišķās ūdens ņemšanas vietās konstatēts paaugstināts organiskā piesārņojuma līmenis. Tāpat arī organoleptiskie rādītāji (smarža, garšas intensitāte) visticamāk ir saistīti ar jau iepriekš eksistējošiem piesārņojuma avotiem vai vietējām augsnes īpatnībām. Sintētisko virsmas aktīvo vielu, kas ir mazgāšanas līdzekļu sastāvdaļa, koncentrācija aku ūdenī svārstās normas robežās.

Tā kā avārijas skartajā zonā nav konstatētas dzeramā ūdens papildu piesārņojuma pazīmes un pēc inspekcijas rīcībā esošās informācijas vides avārijas rezultātā nav radies paliekošs gaisa un augsnes piesārņojums, kas varētu apdraudēt iedzīvotāju veselību, tad aku ūdens patēriņa ierobežojums nav jānosaka.

Tomēr inspekcija norāda, ka individuālajos urbumos, kur dziļums orientējoši nepārsniedz 15 m, ūdens nav kvalitatīvs un potenciāli iespējama mikrobioloģiskā piesārņojuma attīstība. Labākais problēmas risinājums – pieslēgums centralizētajām ūdensapgādes sistēmām vai dziļurbumu izveide.

Papildus līdz šim veiktajām analīzēm inspekcija ir paņēmusi vēl vairākus paraugus testēšanai, lai noskaidrotu dezinfekcijas līdzekļu iespējamo ietekmi uz ūdens kvalitāti. Pārbaužu rezultāti būs zināmi augusta pirmajā pusē.

Inspekcija aicina iedzīvotājus sekot līdzi dzeramā ūdens kvalitātes izmaiņām (ūdens krāsā, smaržā, garšā, duļķainībā u.tml.), kas parādījušās pēc vides avārijas, un ziņot par to inspekcijas Rīgas reģiona higiēnas novērtēšanas un monitoringa nodaļas speciālistiem pa tālruni 67317787. Katrs gadījums tiks izvērtēts individuāli.

Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!