• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par finansējumu Nigēras Republikai nabadzības izskaušanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2011., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par pētniecības un inovācijas 7 miljardu finansējumiem

Vēl šajā numurā

29.07.2011., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par finansējumu Nigēras Republikai nabadzības izskaušanai

Eiropas Komisija ir izmaksājusi 25 miljonus eiro Nigēras Republikai. Šī summa ir pirmais budžeta atbalsta maksājums, kopš šā gada aprīlī darbu sāka jaunais prezidents Mahamadu Issufu, un 20.jūlijā pilnībā tika atsākta ES sadarbība ar Nigēru. Piešķirtais finansējums dos valdībai iespēju pastiprināt nabadzības izskaušanas pasākumus, uzsvaru liekot uz sociālajām jomām (izglītību un veselību).

Attīstības komisārs Andris Piebalgs norādīja: “Ar šo maksājumu tiek taustāmi iezīmēta sadarbības pilnīga atsākšana ar Nigēru. Tas atspoguļo mūsu uzticību jaunajai valdībai un mūsu ciešo apņēmību atbalstīt to nabadzības mazināšanā, atbalsta sniegšanā visgrūtākajā situācijā esošajiem iedzīvotājiem un Tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanā.”

Šis līdzekļu piešķīrums ir veikts pēc budžeta atbalsta piešķiršanas nosacījumu padziļinātas analīzes, vērtējot makroekonomikas stabilitāti, nabadzības izskaušanas politikas konsekvenci un ilgtspēju un publisko finanšu pārvaldības uzlabojumus. Minētajās jomās konstatēti daudzsološi panākumi, un līdz ar to, atbildot uz Nigēras iestāžu lūgumu, nolemts nekavējoties veikt maksājumu.

Daļai no izmaksātās summas (10 miljoniem eiro) ir izvirzīti īpaši nosacījumi izglītības jomā. Vērtējot atbilstību šiem nosacījumiem, EK konstatēja, ka valdība ir paveikusi lielu darbu, izstrādājot rīcības plānu izglītības “Kvalitātes iniciatīvas” īstenošanai. Prezidents M.Issufu ir izvirzījis mērķi visiem iedzīvotājiem līdz 16 gadu sasniegšanai nodrošināt obligātu bezmaksas izglītību. Viņš ir apņēmies nākamo piecu gadu laikā ceturtdaļu no budžeta līdzekļiem atvēlēt skolām, lai ik gadu izbūvētu telpas 2500 jaunām klasēm un apmācītu 2500 jaunus skolotājus.

Konteksts

ES attīstības sadarbību ar Nigēru apturēja 2009.gadā, kad iepriekšējais prezidents Mamadu Tandža centās pretēji Konstitūcijai palikt amatā pēc viņa otrā amata pilnvaru termiņa beigšanās. No 2010.gada EK ir pakāpeniski atsākusi sadarbību, piešķirot atbalstu pārtikas nodrošinātības pasākumiem, lauku attīstībai un transporta infrastruktūrai, kā arī atbalstot vēlēšanas. Līdz ar jaunā prezidenta M.Issufu stāšanos amatā 2011.gada aprīlī valsts ir pabeigusi pāreju uz demokrātiju. ES Padome pilnīgu attīstības sadarbības atjaunošanu ar Nigēru apstiprināja 2011.gada 20.jūnijā.

10. Eiropas Attīstības fonda (EAF) ietvaros Nigēras Republika laikposmā no 2008.gada līdz 2013.gadam saņems 458 miljonus eiro. Prioritārie sadarbības virzieni šajā laikposmā būs atbalsts lauku attīstībai, pārtikas nodrošinātības uzlabošana, transporta infrastruktūras attīstība un labas pārvaldības veicināšana.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!