• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrs: Par pensionāru dzīves kvalitātes uzlabošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2011., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233937

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas 2011.gada 4.augusta ārkārtas sesiju un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

02.08.2011., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrs: Par pensionāru dzīves kvalitātes uzlabošanu

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš nosūtījis vēstules Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, labklājības ministrei Ilonai Jurševskai, finanšu ministram Andrim Vilkam, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājai Aijai Barčai un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Jānim Reiram ar priekšlikumu izskatīt dažādus alternatīvus pasākumus pensiju indeksācijai un vērtēt tos no efektivitātes viedokļa galvenā mērķa sasniegšanai – uzlabot pensionāru dzīves kvalitāti.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš uzsver, ka Latvijā šobrīd ir vieni no lielākajiem pacientu līdzmaksājumiem Eiropas Savienībā, kas būtiski palielinājās 2009.gadā, sākoties ekonomiskajai krīzei. Arī šobrīd līdzmaksājums par vizīti pie ārsta speciālista un par ārstēšanos slimnīcā, un par lielāko daļu no kompensēto zāļu grupām ir divas reizes lielāks nekā pirmskrīzes periodā un ir galvenais iemesls, kādēļ iedzīvotāji pēc palīdzības vēršas novēloti.

Pensionāru ikmēneša budžetā izdevumi par veselības aprūpi sastāda vienu no lielākajām sadaļām. Pacientu aptaujas apliecina, ka pat 70% slimnieku ir grūtības norēķināties par ārstēšanos, jo īpaši – ārstēšanos slimnīcā, bet 35% trūkst naudas līdzmaksājumu segšanai par kompensējamajiem medikamentiem. Gandrīz piektā daļa pacientu zālēm izlieto 20–30% no ikmēneša ienākumiem. Tādēļ Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) galvenā prasība veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai ir tieši augsto līdzmaksājumu samazināšana. Tas diemžēl nav iespējams bez papildu līdzekļu piešķiršanas veselības aprūpes nozarei, taču pensiju indeksācijas vajadzībām līdzvērtīgas summas piešķiršana veselības nozarei sociālām vajadzībām ļautu augstos līdzmaksājumus samazināt.

Veselības ministrs norāda: “Domājot par pensionāru dzīves kvalitātes uzlabošanu, jo īpaši mazo pensiju saņēmējiem, līdztekus jautājumam par pensiju indeksāciju kā alternatīvu piedāvājumu aicinu jūs rūpīgi izvērtēt iespējamību un potenciālo ieguvumu, vecajiem ļaudīm nodrošinot lielākus atvieglojumus veselības aprūpes saņemšanai, samazināt pacientu līdzmaksājumus par ārstēšanos slimnīcās un ambulatori, kā arī par kompensējamajiem medikamentiem.” J.Bārzdiņš arī akcentē, ka spēkā esošie atvieglojumi veselības aprūpes saņemšanai, kas tiek apmaksāti no Sociālā drošības tīkla pasākumiem plānotā finansējuma, ir paredzēti tikai līdz 2011.gada beigām un bez papildu līdzekļu piešķiršanas veselības aprūpei nākamajā gadā iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem (no kuriem liela daļa ir pensionāri) nebūs iespējams nodrošināt tādu valsts atbalstu veselības problēmu gadījumā kā šobrīd.

Tāpat pensionāru veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai veselības ministrs aicina vērtēt LPF izteikto priekšlikumu ienākuma nodokli no pensijām un piemaksām novirzīt to pensionāru veselības aprūpei, kuru pensijas nepārsniedz 160 latus mēnesī. Šāds risin ājums būtu solidārs pret tiem vecajiem ļaudīm, kuru veselība ir vājāka un kuri ir sociāli visneaizsargātākie.

Oskars Šneiders, VM preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!