• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierobežojumiem kreozota rūpnieciskam lietojumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2011., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/233989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārrobežu parādu piedziņas atvieglošanu

Vēl šajā numurā

03.08.2011., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ierobežojumiem kreozota rūpnieciskam lietojumam

Pēc tam, kad Eiropas Komisija pieņēma stingrākus noteikumus, 2013.gada 1.maijā stāsies spēkā stingri ierobežojumi kreozota rūpnieciskam lietojumam. Kreozots ir toksiska viela, ko izmanto koka dzelzceļa gulšņu, elektrības stabu un sētas stabu apstrādē. Kreozots ir kancerogēns, kuru vairs nedrīkst laist ES tirgū, izņemot gadījumus, kad uzņēmums ir saņēmis atļauju to darīt. Kopš 2003.gada kreozotu ir aizliegts izmantot sadzīvē.

Komisijas 26.jūlija lēmums groza Biocīda direktīvu, un tā pamatā ir riska novērtējums par kreozota ietekmi uz cilvēka veselību un vidi. Kreozots ir kancerogēns jebkādā daudzumā un pastāv ievērojami vides riski, kad ar kreozotu apstrādāta koksne nonāk tiešā saskarē ar augsni vai ūdeni.

Vides komisārs Janežs Potočniks sacīja: “Šodien pieņemtais lēmums palīdzēs veidot drošāku vidi visiem. Kreozotu turpinās izmantot dažos lietojumos, taču šie ierobežojumi nodrošinās, ka drošība ir prioritāte jebkurā gadījumā. Nozares uzņēmumiem tagad ir jāpieliek pūliņi, lai rastu īstenojamus un videi mazāk kaitīgus alternatīvus risinājumus.”

Kreozotu jau vairāk nekā simts gadus rūpnieciski izmanto koksnes apstrādei, taču laika gaitā pieauga bažas par tā toksiskumu. Kreozots ir maisījums, kas satur simtiem dažādu savienojumu, tostarp bicikliskos un policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus (PAO), kas ir ļoti kaitīgi videi un var apdraudēt nākamās paaudzes.

Ar kreozotu apstrādātus koka gulšņus joprojām plaši izmanto dzelzceļa uzņēmumi, jo īpaši lauku apvidos vai grūti sasniedzamās vietās. Kreozotu izmanto arī elektrības vai sakaru gaisa līniju koka stabu apstrādei. Arī lauksaimniecībā un rūpniecībā izmantotie sētas stabi ir liels ar kreozotu pārklātās koksnes noieta tirgus.

Dzīves cikla analīzes liecina, ka dažos gadījumos nav piemērotu alternatīvu. Tāpēc, ja nav pieejamas videi mazāk kaitīgas alternatīvas, dalībvalstis var atļaut to laist savā tirgū skaidri noteiktam lietojumam. Šādos gadījumos piemēro stingrus nosacījumus, tostarp pasākumus, lai aizsargātu strādājošos no kaitīgās iedarbības koksnes apstrādes laikā un darbā ar apstrādāto koksni. Lēmumu pieņemšanas procesa ietvaros rīkotajās apspriedēs ar iesaistītajām personām tika norādīts, ka nav būtisku sociāli ekonomisko ieguvumu kreozota izmantošanai konkrētos lietojumos.

Turpmākie pasākumi

Dalībvalstīm vēlākais līdz 2012.gada 30.aprīlim ir jāpieņem un jāpublicē valstu tiesību akti, kas ir saskaņā ar šo tiesību aktu. Šo tiesību aktu piemēros no 2013.gada 1.maija.

Pamatinformācija

No tehniskā viedokļa 26.jūlijā pieņemtais pasākums ir grozījums Biocīdu direktīvā, ar ko kreozotu iekļauj 1.pielikumā, kurā ir iekļautas aktīvās vielas, par kurām prasības to noteikšanai par biocīdām vielām ir saskaņotas Kopienas līmenī. Biocīdu direktīvas mērķis ir saskaņot Eiropas biocīdo produktu un to aktīvo vielu tirgu, lai nodrošinātu augstu aizsardzības pakāpi cilvēkiem, dzīvniekiem un videi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!