• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2011. gada 21. jūlija lēmums Nr. E02-44 "Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu Daugavpils pilsētas V.Masļakova individuālā uzņēmuma "KOMFORTS-SERVISS" darbībās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2011., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-43

Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu SIA "Tīrība-LP" darbībās

Vēl šajā numurā

04.08.2011., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: E02-44

Pieņemts: 21.07.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-44

Rīgā 2011.gada 21.jūlijā (prot. Nr.37, 3.§)

Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu Daugavpils pilsētas V.Masļakova individuālā uzņēmuma "KOMFORTS-SERVISS" darbībās

Lieta Nr.A/11/03.01./7

Konkurences padome, bez Daugavpils pilsētas V.Masļakova individuālā uzņēmuma "KOMFORTS-SERVISS" pārstāvja klātbūtnes, izskatīja administratīvā pārkāpuma lietu Nr.A/11/03.01./7 "Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu Daugavpils pilsētas V.Masļakova individuālā uzņēmuma "KOMFORTS-SERVISS" darbībās" (turpmāk tekstā – IU "KOMFORTS-SERVISS") un

konstatēja:

1. "KOMFORTS-SERVISS" ir Daugavpils pilsētas V.Masļakova individuālais uzņēmums, kas reģistrēts Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.41502008495, tā juridiskā adrese: Cēsu iela 16–22, Daugavpils, LV–5402.

2. Pamatojoties uz Konkurences likuma 7.panta pirmās daļas 1.punktu, Konkurences padome 07.10.2010 pieņēma lēmumu (prot. Nr.43, 6.§) uzsākt Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzību.

Minētās lietas ietvaros Konkurences padomes Izpilddirekcijai bija nepieciešams noskaidrot informāciju no IU "KOMFORTS-SERVISS" saistībā ar tās darbību sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgū, t.i., iegūt statistisko informāciju, kā arī ziņas par klientiem un pakalpojumu cenu veidošanas mehānismu.

3. Konkurences padomes Izpilddirekcijas amatpersona saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 215.8 pantu un 246.pantu, Konkurences likuma 9.panta septītās daļas 2.punktu 06.07.2011. sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu RA Nr.600050, kurā konstatēti šādi fakti:

3.1. Konkurences padomes Izpilddirekcija Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzības ietvaros, pamatojoties uz Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktu un 26.panta otro daļu, 08.03.2011. nosūtīja IU "KOMFORTS-SERVISS", Daugavpilī, Cēsu ielā 16–22, vēstuli Nr.577 "Par informācijas sniegšanu". Informāciju lūgts iesniegt Konkurences padomē līdz 25.03.2011., nosūtot informāciju arī pa faksu. Atbilde iepriekš minētajā norādītajā termiņā uz Konkurences padomes Izpilddirekcijas vēstuli no IU "KOMFORTS-SERVISS" netika saņemta. Turklāt netika saņemta informācija no IU "KOMFORTS-SERVISS", kas objektīvi attaisnotu informācijas neiesniegšanu. Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktu un 26.panta otro daļu, Konkurences padomes Izpilddirekcija 23.05.2011. nosūtīja ierakstītu vēstuli Nr.1212 "Par informācijas sniegšanu", kurā atkārtoti lūgts sniegt informāciju. Informāciju tika lūgts iesniegt Konkurences padomē trīs dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, to nosūtot arī pa faksu. Bez tam šī vēstule saturēja informāciju par administratīvās atbildības iestāšanos par informācijas nesniegšanu.

3.2. 21.06.2011. Konkurences padomes Izpilddirekcija nosūtīja IU "KOMFORTS-SERVISS" vēstuli Nr.1564 "Paziņojums par Administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanu", kurā Konkurences padomes Izpilddirekcija lūdza IU "KOMFORTS-SERVISS" pārstāvi ierasties Konkurences padomes telpās, Rīgā, Brīvības ielā 55, 5.jūlijā plkst.13.00, lai IU "KOMFORTS-SERVISS" pārstāvja klātbūtnē sastādītu Administratīvā pārkāpuma protokolu. Norādītajā laikā un vietā IU "KOMFORTS-SERVISS" pārstāvji neieradās. Turklāt IU "KOMFORTS-SERVISS" pārstāvji nav informējuši par neierašanās iemesliem, kā arī nav iesnieguši jebkādus dokumentus, kas attaisnotu pārstāvju neierašanos Konkurences padomes noteiktajā datumā.

3.3. Nesniedzot Konkurences padomes Izpilddirekcijas pieprasīto informāciju, IU "KOMFORTS-SERVISS" nav izpildījis Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā noteikto pienākumu iesniegt informāciju, un tādā veidā IU "KOMFORTS-SERVISS" ir kavējis Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzības veikšanu. Līdz ar to IU "KOMFORTS-SERVISS" ir pārkāpis Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktu, neizpildot ar to noteikto pienākumu un izdarot administratīvo pārkāpumu, kas paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā.

4. Konkurences padome 06.07.2011. ir uzsākusi administratīvo lietvedību (lieta Nr. A/11/03.01./7) "Par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā paredzēto pārkāpumu IU "KOMFORTS-SERVISS" darbībās". IU "KOMFORTS-SERVISS" 12.07.2011. tika nosūtīta administratīvā pārkāpuma protokola kopija un tas tika uzaicināts ierasties uz administratīvo pārkāpuma lietas izskatīšanu Konkurences padomes telpās, Rīgā, Brīvības ielā 55, 2011.gada 21.jūlijā plkst. 13.30.

5. Izvērtējot administratīvās pārkāpuma lietas A/11/03.01./7 materiālus, Konkurences padome konstatē:

5.1. Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā noteikts, ka Izpilddirekcija, Konkurences padomes vārdā veicot tirgus uzraudzību vai izmeklējot šā likuma vai Reklāmas likuma pārkāpumus ir tiesīga pieprasīt un šā likuma 26.panta otrajā un trešajā daļā noteiktajā termiņā un Izpilddirekcijas norādītajā informācijas sniegšanas veidā saņemt no jebkuras personas vai personu apvienības šajā likumā un Reklāmas likumā noteikto uzdevumu izpildei nepieciešamo informāciju (arī komercnoslēpumu saturošu informāciju), kā arī rakstveida vai mutvārdu paskaidrojumus.

Konkurences likuma 9.panta piektajā daļā paredzētas Konkurences padomes Izpilddirekcijas amatpersonu tiesības, veicot izpēti tirgus uzraudzības lietās par Konkurences likuma pārkāpumiem, t.sk. iegūt nepieciešamo informāciju no jebkuras personas.

Saskaņā ar Konkurences likuma 9.panta septītās daļas 1.punktu Izpilddirekcijas amatpersonas ir tiesīgas sastādīt protokolu par administratīvo pārkāpumu, ja netiek labprātīgi pildītas Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā minētās prasības.

5.2. IU "KOMFORTS-SERVISS" pēc Konkurences padomes Izpilddirekcijas lūguma vairākkārt nav sniedzis atbildi uz tam adresētajiem informācijas pieprasījumiem. Tādējādi IU "KOMFORTS-SERVISS" nav izpildījis Konkurences padomes Izpilddirekcijas Konkurences likuma 9.panta piektās daļas 1.punktā iekļauto prasību sniegt uzraudzības lietā nepieciešamo informāciju.

5.3. IU "KOMFORTS-SERVISS" ar Konkurences padomes Izpilddirekcijas vēstuli Nr. 1723 ir informēts par savām tiesībām iepazīties ar lietas materiāliem, sniegt paskaidrojumus, iesniegt pieprasījumus un izteikt lūgumus. IU "KOMFORTS-SERVISS" nav izmantojis tiesības iepazīties ar lietas materiāliem, sniegt par tiem viedokli un nav izteicis lūgumus.

6. Ņemot vērā šā lēmuma 3. un 5.punktā minēto, Konkurences padome atzīst, ka IU "KOMFORTS-SERVISS" ir izdarījis administratīvo pārkāpumu, par kuru atbildība paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantā.

Lietā nav apstākļu, kas nepieļauj lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā un kas ir pamats lietvedības izbeigšanai, kā arī nepastāv apstākļi, lai nepiemērotu administratīvo sodu.

7. Nosakot IU "KOMFORTS-SERVISS" piemērojamā naudas soda apmēru, Konkurences padome izvērtēja pārkāpumu atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajam un Konkurences padomes vadlīnijām naudas sodu piemērošanai par administratīvajiem pārkāpumiem1.

7.1. IU "KOMFORTS-SERVISS" ir juridiska persona-individuālais uzņēmums, kas reģistrēts Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.41502008495. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.5 pantu par personu vai to apvienību rīcībā esošās informācijas nesniegšanu Konkurences padomei pēc tās pieprasījuma noteiktā termiņā un apjomā, kā arī par nepatiesas informācijas sniegšanu uzliek naudas sodu juridiskajām personām no piecdesmit līdz desmittūkstoš latiem.

7.2. Administratīvā pārkāpuma rezultātā nav nodarīts mantisks zaudējums. Vērtējot pārkāpuma raksturu, secināms, ka IU "KOMFORTS-SERVISS" izdarītā pārkāpuma rezultātā ir kavēts uzraudzības lietas "Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzība" izpētes process. Novērtējot nesniegtās informācijas apjomu, konstatējams, ka IU "KOMFORTS-SERVISS" Konkurences padomes Izpilddirekcijas informācijas pieprasījumu ir vairākkārtīgi ignorējis pilnībā un uz iepriekš minētajiem Konkurences padomes informācijas pieprasījumiem atbildes nav sniedzis. Tirgus uzraudzības veikšana ir nozīmīga, lai Konkurences padome pilnvērtīgi īstenotu Konkurences likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktos uzdevumus. IU "KOMFORTS-SERVISS" nav iesniedzis ne pieprasīto informāciju, ne sniedzis jebkādu informāciju, kas attaisnotu informācijas neiesniegšanu noteiktajos termiņos.

Kopsakarā ar minēto, nosakot naudas soda apjomu, ņemams vērā ir arī tirgus dalībnieka finansiālais stāvoklis un apgrozījums tirgū. Apgrozījums ir būtisks kritērijs, lai, vērtējot pārkāpumu, noteiktu samērīgu un proporcionālu naudas sodu, kā arī vienlaikus tādu, kas pārkāpēju atturētu no pārkāpuma izdarīšanas. Ņemot vērā IU "KOMFORTS-SERVISS" gada pārskatā norādīto, ka šim uzņēmumam 2009. un 2010.gadā nav apgrozījuma no saimnieciskās darbības, tad, secināms, informācijas trūkums par šo uzņēmumu nevar ietekmēt tirgus uzraudzības ietvaros iegūto datu precizitāti.

Ņemot vērā minēto, to, ka informācija netika sniegta uzraudzības lietas (nevis Konkurences likuma pārkāpuma lietas) ietvaros, un kopumā novērtējot IU "KOMFORTS-SERVISS" pārkāpuma nozīmību konkrētās uzraudzības lietas ietvaros, secināms, ka izdarītais pārkāpums nav uzskatāms par nozīmīgu pārkāpumu. IU "KOMFORTS-SERVISS" bija pienākums nodrošināt informācijas sniegšanu Konkurences padomei noteiktajā termiņā, tomēr šis pienākums netika izpildīts. Līdz ar to IU "KOMFORTS-SERVISS" ir vainojams pārkāpuma izdarīšanā.

Tādējādi naudas sods, ievērojot pārkāpuma veidu un vainas formu, IU "KOMFORTS-SERVISS" nosakāms Ls 50.00 apmērā.

7.3. Konkurences padome konstatē, ka lietā nepastāv neviens no Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 33.panta pirmajā daļā noteiktajiem atbildību par administratīvo pārkāpumu mīkstinošajiem apstākļiem.

7.4. Konkurences padome konstatē, ka lietā pastāv Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 34.panta pirmās daļas 1.punktā noteiktais atbildību par administratīvo pārkāpumu pastiprinošs apstāklis, t.i., arī pēc atkārtota Konkurences padomes Izpilddirekcijas 23.05.2011. informācijas pieprasījuma (vēstule Nr.1212) atbilde noteiktajā termiņā netika sniegta, un tādējādi tika kavēts uzraudzības lietas "Sadzīves ķīmisko tīrītavu pakalpojumu tirgus uzraudzība" izpētes process. Tomēr, ņemot vērā šī lēmuma 7.2.punktā norādītos faktus par IU "KOMFORTS-SERVISS" apgrozījuma neesamību no saimnieciskās darbības 2009. un 2010.gadā, šī lēmuma 7.2.punktā noteiktais naudas soda apmērs netiek palielināts.

7.5. Nosakot naudas soda par administratīvo pārkāpumu apmēru, Konkurences padome ņem vērā Administratīvā procesa likuma 13.pantu un 66.panta pirmajā daļā noteiktos lietderības apsvērumus un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 22.pantā noteikto administratīvā soda mērķi. Saskaņā ar taisnīguma principu, par katru izdarīto pārkāpumu pārkāpējam jāpiemēro samērīgs sods. Turklāt naudas sods jānosaka pietiekami preventīvā līmenī, lai pārkāpumu izdarījušo personu un citus tirgus dalībniekus atturētu no šādu pārkāpumu izdarīšanas.

Konkurences padome, ņemot vērā iepriekš minētos apsvērumus un pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 22.pantu, 23.panta pirmās daļas 2.punktu, 34.panta pirmās daļas 1.punktu, 175.5 pantu, 215.8 pantu, 274.pantu, 275.panta pirmās daļas 1.punktu un 299.pantu, Administratīvā procesa likuma 13.pantu un 66.panta pirmo daļu,

nolēma:

uzlikt IU "KOMFORTS-SERVISS" (vienotais reģistrācijas Nr.41502008495) naudas sodu Ls 50.00 (piecdesmit lati un nulle santīmi) apmērā. Uzlikto naudas sodu 30 dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas ieskaitīt valsts budžetā (Valsts kasē, reģ.Nr.90000050138, konta Nr.LV78TREL1060001019900, kods TRELLV22), norādot lēmuma par naudas soda uzlikšanu numuru un datumu.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


1 Vadlīnijas pieejamas Konkurences padomes interneta vietnē: http://www.kp.gov.lv/uploaded_files/Vadlinijas_LAPKsodi.pdf

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i. Dz.Striks

Sekretāre Z.Leite

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!