• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministre: Par ģimenes valsts pabalsta reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2011., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234058

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrs: Par publiskās–privātās partnerības perspektīvām

Vēl šajā numurā

04.08.2011., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministre: Par ģimenes valsts pabalsta reformu

Arī nākamgad ģimenes valsts pabalsts būtu jāizmaksā līdzšinējā apmērā visiem cilvēkiem, kam tas pienākas, komentējot Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto koncepcijas projektu par ģimenes valsts pabalsta reformu, norāda labklājības ministre Ilona Jurševska.

“Valdība uzdeva LM līdz 22.augustam izstrādāt un iesniegt izskatīšanai koncepciju par ģimenes valsts pabalsta turpmāko izmaksu no 2012.gada 1.janvāra. Ministrija ir izstrādājusi četrus iespējamos reformas risinājumus. Tomēr joprojām uzskatu, ka nevaram šābrīža situācijā pamest ģimenes novārtā, jo tā nav reforma, kas risina problēmas, to skaitā demogrāfiskās. Tāpēc joprojām turpinām pastāvēt, ka pabalstu jāturpina izmaksāt līdzšinējā apmērā visām ģimenēm ar bērniem,” akcentē I.Jurševska.

Labklājības ministre arī norāda, ka ģimenes valsts pabalsts tika ieviests 1992.gadā, kad iekšzemes kopprodukts piedzīvoja kritumu par 44% salīdzinājumā ar 1991.gadu un valstī ekonomiskā situācija bija daudzreiz sliktāka nekā šobrīd. “Mums ir jādomā ne tikai par nākotni, bet arī par to, kā ģimenēm ar zemiem ienākumiem izdzīvot šodien. Uzskatu, ka pabalsts ir jāsaglabā līdz tam laikam, kad valsts spēs nodrošināt kompleksu pieeju atbalsta sniegšanā ģimenēm arī pēc tam, kad bērns būs sasniedzis divu gadu vecumu,” uzskata I.Jurševska.

Saruna par ģimenes valsts pabalsta izmaksu tiks turpināta 11.augustā Demogrāfisko lietu padomes sanāksmē, kuru vadīs ministru prezidents. “Ģimenes vienmēr ir rēķinājušās ar tā dēvēto bērnu naudu, un tas ir būtisks kā viens no motivējošiem elementiem šābrīža saspringtajā demogrāfiskajā situācijā,” atzīst Ilona Jurševska.

Koncepcijas projektu par ģimenes valsts pabalsta reformu 4.augustā paredzēts izsludināt valsts sekretāru sanāksmē. Koncepcijā noteikti četri ģimenes valsts pabalsta reformas varianti, kurus LM jau iepriekš prezentējusi nevalstiskajām organizācijām, sociālajiem partneriem un valdībai. Par koncepcijas projektu vēl lems Saeima.

Valsts ģimenēm par bērna audzināšanu no viena līdz 15 (19) gadu vecumam izmaksā ģimenes valsts pabalstu astoņu latu apmērā. Pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai bērna faktiskajam audzinātājam, kurš ir noteikts ar bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu. 

Pabalstu piešķir par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem vai ir vecāks par 15 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Liene Užule, ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!