• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu dārzeņu audzētājiem pēc E.coli izraisītās krīzes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2011., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tabakas izstrādājumu direktīvas pārskatīšanu

Vēl šajā numurā

09.08.2011., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu dārzeņu audzētājiem pēc E.coli izraisītās krīzes

Dalībvalstis ir piekritušas Eiropas Komisijas priekšlikumam no 210 līdz 227 miljoniem eiro saskaņā ar ārkārtas plānu palielināt ES atbalstu dārzeņu audzētājiem, kurus skārusi baktērijas E.coli izraisītā krīze. Tas ļaus Komisijai par 100% segt dažādu dalībvalstu kompensācijas pieprasījumus.

Pēc visu dalībvalstu paziņojumiem par pieprasīto ES atbalstu visiem ārkārtas pasākumiem, t.i., dārzeņu izņemšanai no tirgus, negatavu dārzeņu novākšanai un ražas nenovākšanai, ir jāsecina, ka E.coli izraisītās krīzes sakarā veikto pasākumu finansiālā ietekme ir bijusi mazliet lielāka, nekā paredzēts. Ņemot vērā ievērojamos traucējumus augļu un dārzeņu tirgū un augļu un dārzeņu nozarei nodarīto kaitējumu, Komisija uzskata, ka pienāktos palielināt budžetu līdz 227 miljoniem eiro.

Par lauksaimniecību un lauku attīstību atbildīgais ES Komisijas loceklis Dasians Siološs paziņoja: “KLP līdzekļu izmantošanai ir jābūt pilnīgi pamatotai. Nesen vairākas dalībvalstis iesniedza papildu informāciju par saviem kompensācijas pieprasījumiem. Šobrīd mums ir skaidra aina par kopējo kompensācijas pieprasījumu. Lai mēs varētu segt visu pieprasījumu, ierosinu palielināt pieejamo budžetu. Tā tiks gādāts par to, lai mēs pienācīgi atbalstītu mūsu dārzeņu audzētājus šajos nozarei grūtajos laikos, un atļauts izmaksāt kompensācijas atbilstīgi visiem pieprasījumiem, kas iesniegti no 26.maija līdz 30.jūnijam. No paša krīzes sākuma es dedzīgi vēlējos pierādīt, ka Eiropa vajadzības gadījumā spēj reaģēt strauji. Tagad es ierosināšu Komisijas locekļu kolēģijai atbalstīt šo budžeta palielinājumu iespējami īsākā laikā, lai dalībvalstīm drīzumā būtu iespējams izmaksāt šo ES atbalstu.”

Pamatinformācija

17.jūnijā Komisija vienojās par ārkārtas atbalsta paketi 210 miljonu eiro vērtībā svaigo dārzeņu audzētājiem. Šī shēma ļāva ES samaksāt audzētājiem par gurķiem, tomātiem, salātiem, kabačiem un papriku, kas E.coli epidēmijas dēļ tika izņemti no tirgus laikā no 26.maija līdz jūnija beigām. Lēmums paredzēja jūnijā izmaksāt maksimālo likmi 50% (70% ražotāju organizāciju biedriem) no parastās ražotāju cenas par minētajiem produktiem.

Dalībvalstīm līdz 18.jūlijam bija jādara zināmi to galīgie pieprasījumi. Taču no dažām valstīm bija vajadzīga un tika pieprasīta papildu informācija par to paziņojumiem. Komisija saņēma un izanalizēja šo papildu informāciju un dažos gadījumos atjaunināja attiecīgo valstu paziņojumus. Tagad tai ir pilnīgs pārskats par kopējo pieprasījumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!