• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iepazīstoties ar Nacionālās identitātes un sabiedrības integrācijas pamatnostādnēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2011., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234193

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.08.2011., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iepazīstoties ar Nacionālās identitātes un sabiedrības integrācijas pamatnostādnēm

8.augustā kultūras ministre Sarmīte Ēlerte iepazīstināja Valsts prezidentu Andri Bērziņu ar Nacionālās identitātes un sabiedrības integrācijas pamatnostādnēm, kuras publiskai apspriešanai plānots nodot jau 10.augustā. Kā informēja ministre, pamatnostādņu ievaddaļā definētas problēmas un mērķi, otrajā daļā analizēta esošā situācija, bet trešā daļa tiks veltīta rīcības politikai.

Pamatnostādnēs raksturota sabiedrības demokrātiskā un pilsoniskā līdzdalība, latviešu valodas lietošana un kultūrtelpa, kā arī sociālā vai vēsturiskā atmiņa, kam ir īpaši liela nozīme sabiedrības vienošanā vai šķelšanā. S.Ēlerte uzsvēra, ka neatrisināti vēsturiski konflikti pagātnē diemžēl ik gadu šķeļ Latvijas sabiedrību. Tādēļ lielu akcentu, runājot par pilsonisko līdzdalību, pamatnostādņu rīcības politika liks uz pilsonisko izglītību.

“Pie pareizas valsts atmiņu politikas ir iespējams veidot vienu saikni un būvēt saliedēto atmiņu. Valstij ir jāapzinās, ka tā arī ir ļoti nozīmīga politika,” atzina S.Ēlerte, uzsverot, ka būtiska ir gan Eiropas mēroga, gan lokālās identitātes veidošana Latvijas sabiedrībā.

Valsts prezidents un ministre bija vienisprātis, ka liela nozīme integrācijas politikā ir un būs latviešu valodai un tās reālajam pielietojumam gan izglītībā, gan ikdienā. Šobrīd problēmu rada arī izglītības nošķirtība divās skolu sistēmās. Vienlaikus tikko tapušās pamatnostādnes neparedz kādas radikālas metodes problēmu risināšanai.

Sarunā tika atzīts, ka daudz efektīvāks veids ir pirmsskolas vecuma bērnu integrācija, dodot iespēju un veicinot latviešu valodas apguvi citu tautību bērniem jau bērnudārzā. Tāpat puses vienojās, ka būtisks akcents integrācijā ir kultūrtelpa, kas veicina stabilu piederības izjūtu Latvijas valstij.

Valsts prezidents, novērtējot ministres izklāstīto, atzina, ka personīgi iepazīsies ar pamatnostādnēm un rīcības politiku līdz to publiskošanai, kā arī pauda atbalstu integrācijas jautājumu risināšanai, jo, A.Bērziņa skatījumā, šobrīd tas ir pats būtiskākais uzdevums, kas ir jārisina steidzami. “Tā nav problēma, bet ir neatliekami risināma lieta,” teica Valsts prezidents.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!