• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par augstākās izglītības finansēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2011., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234743

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējuma apgūšanas efektivitāti ES fondu projektos

Vēl šajā numurā

19.08.2011., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par augstākās izglītības finansēšanu

18.augustā Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadībā Reformu vadības grupa konceptuāli vienojās atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumu mainīt augstākās izglītības finansēšanas modeli, sasaistot to ar kvalitātes rādītājiem. IZM piedāvātais modelis tiks tālāk virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā.

Tā kā šī bija pēdējā Reformu vadības grupas tikšanās līdz vēlēšanām, V.Dombrovkis pauda nostāju, ka Reformu vadības grupai darbs jāturpina arī pēc Saeimas vēlēšanām, un aicināja valdības sociālos un sadarbības partnerus piedāvāt savu redzējumu turpmākajam Reformu vadības grupas darbam. "Šis formāts ir bijis lietderīgs un palīdzēja pārvarēt krīzes periodu. Reformu vadības grupas ietvaros notika valsts pārvaldes funkciju izvērtēšana, kas kalpoja par pamatu strukturālām pārmaiņām. Jāturpina iesāktais, mazinot administratīvo slogu un vienkāršojot likumdošanu," uzskata V.Dombrovskis.

Attiecībā uz finansēšanas modeli Ministru prezidents norādīja, ka augstskolu programmu kvalitātes rādītājiem jābūt sasaistītiem ar studiju programmas izvērtējumu. "Ar augstākās izglītības reformām jāpanāk, lai talantīgie studenti paliktu Latvijā, nodrošinot viņiem starptautiski konkurētspējīgu un kvalitatīvu augstāko izglītību. Kvalificēts darbaspēks, kas spēj radīt augstu pievienoto vērtību, ir viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, lai Latvija noturētu ekonomikas izaugsmes tempus."

IZM piedāvājums ir esošajā augstākās izglītības iestāžu finansēšanas modelī ietvert kvalitātes kritērijus, kurus nosaka pēc augstskolas darbības rezultātiem. Kritērijos plānots ietvert vērtējumu piecos virzienos – publikāciju skaits uz profesoru, studējošo mobilitātes rādītājs, ārvalstu finansējuma piesaiste, reģionālais radītājs (augstskolas attālums no Rīgas), kā arī augstskolas absolventu bezdarba līmenis.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks norādīja, ka šos kvalitātes kritērijus iespējams ņemt vērā esošā finansējuma ietvaros, attiecinot to uz noteiktu īpatsvaru no kopējā finansējuma augstskolām. Šobrīd ar ES fondu atbalstu tiek vērtētas studiju programmas, un IZM izvērtējuma secinājumus plāno prezentēt sabiedrībai 2012.gada beigās. Diskusijas laikā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Pašvaldību Savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji pauda konceptuālu atbalstu tam, ka augstākās izglītības finansējumam ir jābūt saistītam ar izglītības kvalitāti, taču nepieciešams pilnveidot IZM izstrādāto modeli un pilnveidot kritērijus, lai tie konkrētāk atspoguļo izglītības kvalitāti.

 

Zanda Šadre, Ministru kabineta preses sekretāre

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!