• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Novados un pilsētās: Jelgavā, 17.08.2011.. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2011., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234746

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstules

Vēl šajā numurā

19.08.2011., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Novados un pilsētās: Jelgavā, 17.08.2011.

Trešdien, 17.augustā, Valsts prezidents Andris Bērziņš uzturējās darba vizītē Jelgavā, kuras laikā apmeklēja autobūves uzņēmumu "AMO Plant", viesojās Latvijas Lauksaimniecības universitātē un piedalījās svinīgajā brīdī pie pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa. Andris Bērziņš nolika ziedus pieminekļa pakājē un uzrunāja klātesošos Jelgavas iedzīvotājus (attēlā): "[..] Man ir liels gods būt šeit, šā pieminekļa pakājē, jo Jānis Čakste ir bijis izcils valstsvīrs. Viņa pārliecība balstījās idejā par to, ka Latvija var attīstīties tikai caur izglītību. [..] Latvijai ir jāatrod spēks, lai paši varam attīstīties, lai paši varam visu radīt un balstīt citus [..]"

Foto: VPK

 

17.augustā Valsts prezidents Andris Bērziņš darba vizītē apmeklēja Jelgavas pilsētu. Šī ir otrā Valsts prezidenta reģionālā vizīte pēc viņa stāšanās amatā.

Vizītes sākumā Valsts prezidents apmeklēja Jelgavas autobūves uzņēmumu "AMO Plant", kura galvenais darbības virziens ir auto izstrādājumu montāža, un iepazinās ar rūpnīcas darbu un turpmākās attīstības plāniem.

"AMO Plant" izpilddirektors Aleksejs Maslovs uzsvēra, ka, kaut arī notikušas izmaiņas Maskavas vadībā, uzņēmums ir gatavs attīstīt projektus un strādāt Latvijas un Krievijas nākotnei. Viņš informēja Valsts prezidentu, ka jau 2012.gadā plānots sākt autobusu sērijveida ražošanu un ka patlaban finanšu jautājumi ir atrisināti. Uzņēmuma vadītājs norādīja, ka vienīgais jautājums, kas šobrīd vēl nav līdz galam skaidrs, ir Maskavas akcionāru pozīcija, kas nav precīzi noteikta, taču šis apstāklis nekādā gadījumā nedrīkstētu ietekmēt uzņēmuma darbību. A.Maslovs arī informēja, ka nākamgad uzņēmums plāno palielināt darba vietu skaitu par aptuveni simts, kā arī par labo sadarbību ar Jelgavas autobusu parku, kas tiek nodrošināts ar jaunajiem autobusiem, un šobrīd ražotajiem "Belarus" traktoriem, kuriem ir rastas perspektīvas noieta tirgus pozīcijas Āfrikas kontinentā.

Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs sarunas laikā uzsvēra, ka gada laikā, kopš uzņēmums sācis darbību, ir izdarīts ļoti daudz un tieši tādēļ ieinteresētībai no galvenā akcionāra – Maskavas mērijas – ir liela nozīme.

Savukārt Latvijas vēstnieks Krievijā Edgars Skuja, kurš daudz darījis uzņēmuma sadarbības partneru piesaistīšanai Krievijas galvaspilsētā, pauda viedokli, ka "AMO Plant" autobusu modelis, kas izstrādāts speciāli Maskavai, ir veiksmīgi izgājis pirmo izmēģinājumu un ir pamatotas cerības, ka Krievijas partneri vēlēsies tos iegādāties. E.Skuja arī atzina, ka neatkarīgi no lielākā akcionāra lēmuma par tam piederošo daļu privatizāciju "AMO Plant" veiksmīgi meklē noieta tirgus un attīstās.

Arī Baltkrievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Gerasimenko uzsvēra veiksmīgo sadarbību "Belarus" traktoru projektā un pauda nostāju, ka Baltkrievija arī turpmāk ir ieinteresēta sadarbības projektos ar "AMO Plant".

Valsts prezidents A.Bērziņš pēc iepazīšanās ar "AMO Plant" ražotni atzinīgi novērtēja šobrīd paveikto uzņēmumā un uzsvēra, ka tas ir labs pamats attīstībai, īpaši vēršot uzmanību uz noieta tirgiem, kas ikvienam uzņēmumam ir vitāli svarīgi, it īpaši šajā situācijā, kad pasaules ekonomikā ir nestabilitāte un neziņa. Valsts prezidents solīja arī savu atbalstu starpvalstu līmeņa attiecību veicināšanā, lai uzņēmums varētu veiksmīgi strādāt.

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš, Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un Saeimas kancelejas vadītājs Gundars Daudze, svinīgajā brīdī pie pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa; uzņēmuma " AMO Plant" izpilddirektors Aleksejs Maslovs, iepazīstinot Andri Bērziņu ar uzņēmuma inovatīvo produkciju

Foto: VPK

 

Turpinot darba vizīti Jelgavas pilsētā, A.Bērziņš viesojās Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), kur iepazinās ar augstskolas struktūru, darbību un turpmākās attīstības plāniem.

Par centrālo tēmu sarunā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes fakultāšu dekāniem, Jelgavas Izglītības pārvaldes, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra un pilsētas domes vadību izvērtās jautājums par pamatizglītības apguvi līdz 18 gadu vecumam un nepieciešamajām reformām izglītības jomā.

Valsts prezidents uzsvēra, ka viņa virzītais uzstādījums ir saistīts ar nepieciešamību 18 gados jauniešiem iegūt vidējo izglītību un iekļauties augstākās izglītības apguves un darba tirgū.

Komentējot šo Valsts prezidenta rosinājumu, Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza norādīja, ka Jelgavas pilsētā jau šobrīd ir veiksmīgi noslēgusies aprobācijas programma, kas paredz uzsākt mācības skolā no sešu gadu vecuma, arī mācību saturs no 1. līdz 6.klasei ir pārstrādāts un pierādījis savu rezultativitāti. Vienlaikus Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja uzvēra, ka vidējās izglītības saturs ir jāpārskata sadarbībā ar augstskolu mācību spēkiem, vidusskolu un pašvaldību pārstāvjiem.

Gan G.Auza, gan Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš pauda pilnīgu atbalstu Valsts prezidenta iniciētajai idejai par pārmaiņām izglītības sistēmā. Arī augstskolas mācību spēki atzinīgi novērtēja šādu soli, it īpaši ņemot vērā tendenci turpmākajos gados samazināties studentu skaitam.

Vienlaikus Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācībspēki uzsvēra, ka svarīga ir arī profesionālās izglītības īpatsvara paaugstināšana iepretī vispārējās vidējās izglītības īpatsvaram. Pašreizējā proporcija ir 70% vidējai izglītībai pret 30% profesionālai izglītībai, bet vēlamais līmenis būtu vismaz 50% abām izglītības jomām.

LLU apmeklējuma noslēgumā Valsts prezidents parakstījās augstskolas goda viesu grāmatā.

 

Jelgavā 17.augustā pie pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa notika svinīgais brīdis, kura laikā A.Bērziņš nolika ziedus pieminekļa pakājē un uzrunāja klātesošos Jelgavas iedzīvotājus.Valsts prezidents atzina: "Man ir liels gods būt šeit, šā pieminekļa pakājē, jo Jānis Čakste ir bijis izcils valstsvīrs. Viņa pārliecība balstījās idejā par to, ka Latvija var attīstīties tikai caur izglītību."

A.Bērziņš apliecināja, ka raugoties no augstskolas skatpunkta, viņš ir pārliecinājies, ka Latvijai un Jelgavai ir nākotne. Viņš norādīja, ka Jelgavas augstskolā lielākā daļa studentu nāk no laukiem un laukos arī atgriezīsies, sniedzot savu pienesumu to attīstībā.

"Latvijai ir jāatrod spēks, lai paši varam attīstīties, lai paši varam visu radīt un balstīt citus. Tad mūsu tautai, kaut arī mazai, būs nākotne. Katram ir jāuzņemas atbildība, un mums visiem ir jārīkojas kopā. Katrs ir pats savas laimes kalējs un savu nelaimju cēlonis neatkarīgi no tā, kādos laikos dzīvojam," uzrunājot Jelgavas iedzīvotājus, atzina Valsts prezidents.

Runājot par savu prezidentūru, A.Bērziņš uzsvēra, ka viņš iestāsies par to, lai Latvijā nevaldītu vadoņi, bet lai vara būtu tautas rokās, un tuvākā mēneša notikumi, Saeimas vēlēšanas arī pierādīs, ka lēmumi ir atkarīgi tieši no tautas gribas.

 

Darba vizītes noslēgumā Valsts prezidents apmeklēja arī Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornitūrisma informācijas centru, kur apskatīja Latvijas valsts bijušajiem prezidentiem veltīto izstādi un ekspozīciju par Zemgali.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!