• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 11.Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2011., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234821

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

23.08.2011., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 11.Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstiem

11.Saeimas vēlēšanās, kas notiks 17.septembrī, piedalīsies pavisam 13 partijas un partiju apvienības, kuru kandidātu sarakstos kopā pieteikti 1092 deputātu kandidāti.

No 13 kandidātu sarakstiem deviņus kandidātu sarakstus iesniegušas politiskās partijas, bet četrus kandidātu sarakstus – politisko partiju apvienības.

Salīdzinot ar 10.Saeimas vēlēšanām, iesniegto kandidātu sarakstu skaits palicis nemainīgs – 13 saraksti, taču sarakstos pieteikto kandidātu skaits nedaudz samazinājies – 10.Saeimas vēlēšanās piedalījās 1234 deputātu kandidāti. Tādējādi uz vienu no 100 Saeimas deputātu vietām ir 11 kandidāti.

Kopumā Rīgas vēlēšanu apgabalā pieteikts 331 kandidāts, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 259, Latgales vēlēšanu apgabalā – 171, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 166, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 165 deputātu kandidāti.

Pārsvarā novērojama tendence, ka kandidāti ir pieteikti tā vēlēšanu apgabala kandidātu sarakstā, kur atrodas arī kandidāta dzīvesvieta. Tā, no Rīgas vēlēšanu apgabalā un Latgales vēlēšanu apgabalā pieteiktajiem kandidātiem 78 procenti kandidātu dzīvo attiecīgi Rīgas vai Latgales vēlēšanu apgabalā. Vidzemes vēlēšanu apgabalā dzīvo 75 procenti no kandidātiem, kuri balotējas šajā vēlēšanu apgabalā. Savukārt Kurzemes un Zemgales vēlēšanu apgabalos šis rādītājs ir attiecīgi 72 procenti un 63 procenti.

No visiem 11.Saeimas deputātu kandidātiem 70 procenti kandidātu ir vīrieši, bet 30 procenti kandidātu – sievietes. Lielākajai daļai jeb 84 procentiem deputātu kandidātu ir augstākā izglītība, 16 procentiem – vidējā izglītība, bet trijiem deputātu kandidātiem – pamata izglītība.

Visvairāk deputātu kandidātu ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem – 24,1 procents – un vecumā no 51 līdz 60 gadiem – 23,7 procenti. Vidējais 11.Saeimas deputātu kandidātu vecums ir 44,7 gadi. Vecākajam vēlēšanām pieteiktajam kandidātam ir 82 gadi, bet jaunākajam kandidātam – 21 gads.

Starp 11.Saeimas deputātu kandidātiem lielākā daļa jeb 72 procenti kandidātu ir latvieši, 11 procenti kandidātu ir krievu tautības, starp kandidātiem ir arī armēņi, baltkrievi, ebreji, gruzīni, igauņi, karēļi, libānieši, lietuvieši, lībieši, poļi, tatāri, ukraiņi un vācieši. 12 procenti deputātu kandidātu izvēlējušies iespēju tautību nenorādīt.

19.augustā Saeimas nama Sarkanajā zālē notika 11.Saeimas vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuru izloze, kuru rīkoja Centrālā vēlēšanu komisija un kurā kandidātu sarakstu pārstāvji izlozēja numurus, ar kādiem saraksti piedalīsies 11.Saeimas vēlēšanās.

Saskaņā ar izlozes rezultātiem kandidātu sarakstiem 11.Saeimas vēlēšanās būs šādi numuri:

• “Vienotība” – Nr.1,

• Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija – Nr.2,

• "Zatlera Reformu partija" – Nr.3,

• Kristīgi demokrātiskā savienība – Nr.4,

• Šlesera Reformu partija LPP/LC – Nr.5,

• Politisko partiju apvienība “Saskaņas Centrs” – Nr.6,

• "PCTVL – Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” – Nr.7,

• Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” – Nr.8,

• "Par prezidentālu republiku” – Nr.9,

• "Pēdējā partija” – Nr.10,

• Zaļo un Zemnieku savienība – Nr.11,

• "Tautas kontrole" – Nr.12,

• Partija "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām” – Nr.13.

Šoreiz izloze notika divās kārtās. Pirmajā kārtā numurus izlozēja 12 partijas un partiju apvienības, kuru saraksti iesniegti visos piecos Saeimas vēlēšanu apgabalos. Savukārt izlozes otrajā kārtā atlikušo 13.numuru ieguva partija “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”, kuras kandidātu saraksts iesniegts tikai trijos vēlēšanu apgabalos – Rīgā, Kurzemē un Zemgalē.

Saraksta numuru partijas un partiju apvienības parasti izmanto sava saraksta popularizēšanai un atpazīstamībai, kā arī sarakstu numuru secībā tiek grupētas vēlēšanu zīmes, kuras izsniedz vēlētājiem vēlēšanu iecirkņos.

Tādējādi 11.Saeimas vēlēšanu zīmju komplektā, ko saņems vēlētāji, augšējā būs partiju apvienības “Vienotība” vēlēšanu zīme. Savukārt Rīgas, Kurzemes un Zemgales vēlēšanu apgabalos apakšējā būs partijas “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām” vēlēšanu zīme, bet Vidzemes un Latgales vēlēšanu apgabalā – partijas “Tautas kontrole” vēlēšanu zīme.

CVK Informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!