• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Likumam "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" un Latvijas neatkarības atjaunošanai de facto – 20. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2011., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234852

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu vienmēr rosīgajai un pārmaiņās esošajai Rīgai – 810. Bet Rīga nekad un aizvien vēl "nav gatava"

Vēl šajā numurā

23.08.2011., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Likumam “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”
un Latvijas neatkarības atjaunošanai de facto – 20

Svētdien, 21.augustā, Rīgā ar daudziem emocionāliem pasākumiem, tostarp ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, kurā kopā ar bijušās Augstākās padomes deputātiem, Latvijas iedzīvotājiem, viesiem un Ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvjiem piedalījās arī (attēlā no kreisās) Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, tika atzīmēta Latvijas neatkarības atjaunošanas “de facto” (1991.gada 21.augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma Latvijas Republikas Konstitucionālo likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”) 20.gadiena
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Svētdien, 21.augustā, Latvijas neatkarības “de facto” atjaunošanas 20.gadadienā kopā ar Augstākās padomes deputātiem (augšējā attēlu rindā pa kreisi), Latvijas iedzīvotājiem, viesiem un Ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvjiem ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā nolika arī bijušie atjaunotās Latvijas Valsts prezidenti Valdis Zatlers, Vaira Vīķe-Freiberga (augšējā attēlu rindā pa labi). Pēc ziedu nolikšanas Augstākās padomes deputāti, tostarp bijušais priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, dalījās atmiņās par tā laika notikumiem ar Latvijas ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru (apakšējā attēlu rindā centrā), Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (apakšējā attēlu rindā pa kreisi), Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (apakšējā attēlu rindā pa labi)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš kopā ar mediju pārstāvjiem, kuri piedalījās 1991.gada augusta vēsturisko notikumu atspoguļošanā
Foto: VPK

 

Atzīmējot Latvijas Republikas valstiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadienu, Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji kopā ar Augstākās padomes deputātiem, kuri pirms divdesmit gadiem balsoja par valsts neatkarības atjaunošanu, svētdien, 21.augustā, Jēkaba laukumā pie Saeimas nama stādīja kociņus. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un bijušais Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, piedaloties stādīšanā (attēlā pa kreisi); pēc kopīgi paveiktā darba: (attēlā pa labi) Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Dānijas parlamenta priekšsēdētājs Tors Pēdersens, Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja Ene Ergmā, Somijas parlamenta priekšsēdētājs Ēro Heinaluoma, Islandes parlamenta priekšsēdētāja Austa R. Jouhannesdoutira, Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Irena Degutiene, Norvēģijas parlamenta ģenerālsekretārs Hanss Bratesto, Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs Pērs Vesterbergs
Foto: Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja

 

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa:

“Līdz ar 21.augusta vēsturisko lēmumu, kas atjaunoja Latvijas valstisko neatkarību, pirms 20 gadiem Latvija no jauna kļuva par starptautiski atzītu valsti un atgriezās tās īstajā, vēsturiskajā vietā – Rietumu demokrātisko valstu saimē,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa svētdien, 21.augustā, atklājot konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” 20.gadadienai veltīto svinīgo koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī.

“21.augusta lēmums parādīja visai pasaulei, ka Latvija ir gatava atkal būt patstāvīga valsts, pati lemt par savu likteni. Galvenais – jūs parādījāt visai pasaulei, ka spējat pieņemt lēmumu, kādu vēlējās lielākā daļa mūsu valsts,” atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja un pauda īpašu pateicību Augstākās padomes deputātiem, kuri 1991.gada 21.augustā balsoja par konstitucionālā likuma pieņemšanu. “Pirms 93 gadiem šajā zālē mūsu vecvecāki mums uzdāvināja mūsu valsti. Bet pirms 20 gadiem Jēkaba ielas 111 Augstākās padomes deputāti mums mūsu valsti atdeva no jauna,” teica S.Āboltiņa.

“Šodien mūsu valsts svin svētkus, bet tie, pirmkārt, ir jūsu svētki. Nebūtu bijis jūsu drosmes, nebūtu bijis jūsu pārliecības par to, ko jūs darāt, visdrīzāk mēs šodien nesvinētu to, ka mēs esam tajā Latvijā, kuru šajā zālē 1918.gada 18.novembrī mums uzdāvināja mūsu vecvecāki. Es noliecu galvu jūsu priekšā un saku jums paldies par to,” teica S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka 1990.gada 4.maijā, pieņemot Neatkarības deklarāciju, valdīja prieks, cilvēki Augstākās padomes deputātus sagaidīja ar ziediem un dziesmām. Savukārt 1991.gada 21.augusta lēmuma pieņemšanas laikā ielās bija tanki, virs Doma baznīcas lidoja padomju armijas helikopteri, radio un televīzija nestrādāja. “Jums pietika drosmes, atbildības un pārliecības par šā lēmuma nozīmīgumu, par to, ka tas ir jādara savai valstij un savai tautai,” bijušajiem Augstākās padomes deputātiem teica S.Āboltiņa.

Pateicības vārdus Saeimas priekšsēdētāja veltīja arī Latvijas ārvalstu partneriem. “Ja mums nebūtu bijuši sabiedrotie, visdrīzāk, situācija būtu bijusi citāda. Mēs šodien atceramies Islandes lēmumu atzīt Latviju tūlīt pēc Augstākās padomes balsojuma. Mēs atceramies pirmās ārvalstu vēstniecības, kas šeit tika atvērtas kā simbols tam, ka neatkarīgā valstī ir Rietumvalstu pārstāvniecības. Mēs atceramies tos diplomātus, kuri bez vēstniecībām šeit strādāja un kuru valstis apzinājās, ka šeit nebūt nav droši un pārliecinoši. Paldies jums par to!” teica S.Āboltiņa.

Uzrunā S.Āboltiņa sveica arī Lietuvas un Igaunijas un Ziemeļvalstu parlamentu vadītājus, kas ieradušies, lai kopā ar tautu atzīmētu Latvijai tik būtiskā notikuma gadadienu.

Svinīgās uzrunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja aicināja atgriezties pie Atmodas laika ideāliem un vērtībām, lai veidotu Latviju tādu, par kādu 1918.gadā sapņoja valsts dibinātāji un iestājās Augstākās padomes deputāti, pirms 20 gadiem pieņemot drosmīgu lēmumu par mūsu valsts atjaunošanu. “Mums tas ir jādara – mūsu bērnu, mūsu mazbērnu, mūsu valsts, mūsu Latvijas labā. Es zinu, ka mēs to varam, ka mums tas izdosies,” aicināja S.Āboltiņa.

Koncerta sākumā klātesošos uzrunāja Augstākās padomes deputātu pārstāve Velta Čebotarenoka un Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs Pērs Vesterbergs.

21.augustā Latvijas Nacionālajā teātrī notika svinīgs koncerts, kurā Latvijas mūziķi izpildīja latviešu klasiķu darbus un uz kuru pulcējās Augstākās padomes deputāti un PSRS Tautas deputātu kongresa deputāti, kas 1991.gadā iestājās par Latvijas neatkarības atjaunošanu, valsts augstākās amatpersonas un ārvalstu diplomāti.

Saeimas preses dienests

 

Par Islandes skvēru Rīgā

22.augustā Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Islandes ārlietu ministrs Osurs Skarphedinsons svinīgā ceremonijā atklāja Islandes skvēru Rīgā (attēlā). Jaunais skvērs atrodas Ķīpsalā, starp Krišjāņa Valdemāra, Āzenes un Ķīpsalas ielu – vietā, kur jau atrodas 2004.gadā trīs Baltijas valstu premjeru iestādītas liepas.

“Bija jāpanāk Latvijas atzīšana starptautiskā mērogā, lai 1991.gadā pēc neatkarības atjaunošanas tā varētu atgriezties uz pasaules politiskās skatuves. Bez tā nebija iespējams runāt par reālu neatkarību,” 22.augustā, atklājot Islandes skvēru Ķīpsalā, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis. “Tāpēc mēs īpaši pateicamies Islandes Republikai, kas šajā dienā pirms 20 gadiem kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas atzina mūsu neatkarību”.

“1991.gadā Islande bija iesaistīta sarunās ar Padomju Savienību par svarīgiem ekonomiskajiem jautājumiem, un reālisma politiskās skolas piekritēji aicināja Islandi neatzīt Baltijas valstu neatkarību. Taču toreizējais Islandes ārlietu ministrs Jons Baldvins Hanibalsons lēma citādi. Mēs esam lepni par viņa izdarīto izvēli,” norādīja Islandes ārlietu ministrs.

Islandes skvērā novietota piemiņas zīme ar tekstu “Pateicība Islandei kā pirmajai valstij, kas 1991.gada 22.augustā atzina Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Islandes skvēra piemiņas zīmes autors ir mākslinieks un akmeņkalis Guntis Pandars.

Teksts un foto: ĀM Preses un informācijas nodaļa

 

Ministru prezidents un bijušie valdības vadītāji:

Sestdien, 20.augustā: svētku gaisotnē pie Biržas nama – Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (centrā) kopā ar bijušajiem valdību vadītājiem (no kreisās) Andri Bērziņu, Valdi Birkavu, Einaru Repši, Ivaru Godmani, Guntaru Krastu, Andri Šķēli, Induli Emsi, Māri Gaili un Aigaru Kalvīti
Foto: Boriss Koļesņikovs

 

20.augustā Latvijas neatkarības de facto atzīšanas 20.gadadienai veltīto pasākumu ietvaros Ministru prezidents Valdis Dombrovskis kopā ar bijušajiem valdību vadītājiem tikās ar Latvijā akreditētajiem ārvalstu žurnālistiem un izteica savu novēlējumu Latvijai.

“Baltija 20 gados pasaulei ir spilgti parādījusi, ko spēj trīs mazas valstis ar vienotu mērķi un kopīgu vēsturi. Katra no Baltijas valstīm šajos gados ir centusies nodrošināt savas tautas labklājību un saglabāt nacionālo identitāti, izvēloties kopīgu attīstības ceļu – iestāšanos ES un NATO. Katrai valstij ir arī atšķirīgi izaicinājumi un attīstības temps, taču šajos 20 gados esam kopuši un saglabājuši Baltijas vienotību,” uzsvēra V.Dombrovskis.

“Runājot par Latvijas tālāko izaugsmi, vēlos izcelt trīs galvenos virzienus – Latvijas ekonomiskā izaugsme, tiesiskuma nostiprināšana un starptautiskās reputācijas palielināšana. Analizējot 20 gadu laikā paveikto un salīdzinot ar kaimiņu valstīm, redzams, ka nozīmīga loma ir politiskajai stabilitātei – šobrīd tas nozīmē rēķināties ar sabiedrības prasībām pēc profesionālas un godīgas politikas. Novēlu vienotu labklājībā dzīvojošu Latvijas tautu, kura lepna par savu valsti – nacionālu, tiesisku un starptautiski novērtētu,” uzrunājot klātesošos, sacīja Ministru prezidents.

Pasākumā piedalījās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un deviņi bijušie Latvijas valdību vadītāji – Andris Bērziņš (2000–2002), Einars Repše (2002–2004), Indulis Emsis (2004), Aigars Kalvītis (2004– 2007), Valdis Birkavs (1993–1994), Ivars Godmanis (1990–1993, 2007–2009), Guntars Krasts (1997–1998), Andris Šķēle (1997, 1999–2000), Māris Gailis (1994–1995), klāt neesot Vilim Krištopanam (1998–1999).

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!