• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Islandes ārlietu ministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.2011., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234914

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par papildu atļaujām Latvijas un Baltkrievijas pārvadātājiem

Vēl šajā numurā

24.08.2011., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Islandes ārlietu ministra darba vizīti Latvijā

Tiekoties ar Valsts prezidentu

22.augustā Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar Islandes Republikas ārlietu ministru Osuru Skarphedinsonu. Valsts prezidents uzsvēra, ka Islandei ir īpaša loma Latvijas vēsturē, jo tā bija pirmā valsts, kas atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu 1991.gadā. Par godu šim notikumam 22.augustā Rīgā tika atklāts Islandes skvērs.

Islandes ārlietu ministrs uzsvēra Islandes interesi pievienoties Eiropas Savienībai un lūdza Latvijas atbalstu Islandes sarunās ar Eiropas Savienību par iestāšanos šajā organizācijā. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija stingri atbalsta Islandes dalību Eiropas Savienībā un cer, ka drīz būsim partneri šīs organizācijas ietvaros.

Abu valstu amatpersonas pārrunāja arī ekonomikas attīstību Latvijā un Islandē, kā arī dalījās iespaidos par Eiropas Savienības finanšu izaicinājumiem. Valsts prezidents akcentēja, ka jāattīsta abu valstu divpusējās ekonomiskās attiecības, kas cieta pēc pasaules finanšu krīzes, un jāpaplašina Latvijas ražojumu eksports uz Islandi.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

22.augustā Latviju darba vizītē apmeklēja Islandes ārlietu ministrs Osurs Skarphedinsons. Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis sarunā ar islandiešu kolēģi Latvijas tautas vārdā sirsnīgi pateicās par svarīgo lomu, kas Islandei bija Latvijas neatkarības atjaunošanas procesā pirms 20 gadiem.

“Latvijai un Islandei ir ļoti tuvas un īpašas attiecības, ņemot vērā Islandes nenovērtējamo ieguldījumu Latvijas jaunāko laiku vēstures veidošanā. Izšķirošajās 1991.gada augusta dienās, kad de facto tika atjaunota Latvijas neatkarība, bija ārkārtīgi svarīgi ātri saņemt starptautisku atbalstu. Tādēļ Islandes lēmums kā pirmajai atzīt Latviju bija mums visiem ļoti emocionāls un aizkustinošs brīdis. Mēs nekad to neaizmirsīsim,” pauda Latvijas ārlietu ministrs.

O.Skarphedinsons pateicās par silto uzņemšanu Latvijā un uzsvēra, ka Islande bija pagodināta par iespēju pirms 20 gadiem sniegt mūsu valstij būtisku atbalstu. Islandes ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja Latvijas sasniegumus, tostarp dalību Eiropas Savienībā un NATO, kā arī veiksmīgo finanšu krīzes pārvarēšanu.

Latvijas ārlietu ministrs savukārt akcentēja stingru Latvijas atbalstu Islandes dalībai Eiropas Savienībā un izteica gatavību dalīties ar Islandi savā ES integrācijas pieredzē. Islandes diplomātiskā dienesta vadītājs atzinīgi novērtēja Latvijas atbalstu Islandei ES integrācijas procesā. “Šis atbalsts būs svarīgs arī nākotnē,” secināja O.Skarphedinsons. 

Abu valstu ārlietu ministri bija vienisprātis par nepieciešamību vēl vairāk padziļināt sadarbību Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā, kā arī veidot konstruktīvas un prognozējamas attiecības ar Krieviju.

Islandes ārlietu ministrs tikās arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, kā arī piedalījās Islandes skvēra svinīgajā atklāšanas ceremonijā Ķīpsalā. Pēcpusdienā Islandes delegācija apmeklēja Okupācijas muzeju un Mākslas muzeju “Rīgas Birža”.

Latvijas un Islandes divpusējās attiecības tradicionāli ir ļoti labas. Cieša sadarbība izveidojusies izglītības un kultūras jomā, attīstīti ekonomiskie sakari. Abu valstu sadarbība balstās uz reģionālo piederību, kopīgu vērtību izpratni un interesēm Eiropas ekonomiskās un politiskās integrācijas, kā arī drošības jautājumos.

2009.gada 16.jūlijā Islande iesniedza dalības pieteikumu Eiropas Savienībā. 2010.gada 27.jūlijā ar Islandi tika uzsāktas ES pievienošanās sarunas. Latvija kopš sarunu sākšanas konsekventi ir sniegusi Islandei savu atbalstu.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!