• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par izglītības kvalitātes celšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.2011., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/234919

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par Latvijas eksportu šā gada pirmajā pusē

Vēl šajā numurā

24.08.2011., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par izglītības kvalitātes celšanu

Jau no 1.septembra Latvijas skolās būs pieejami jaunie dabaszinātņu un matemātikas mācību metodiskie līdzekļi, kuri veidoti tā, lai skolēnos attīstītu interesi un vēlmi apgūt šos priekšmetus, kā arī lai pašu mācību procesu padarītu skolēnam interesantu – izmantojot datoru, spēles, interaktīvo mediju vidi. Tādējādi skolēnu un skolotāju rīcībā būs prezentācijas, animācijas, video, interaktīvās tāfeles un laboratorijas darbu piemēri, lai matemātikas, bioloģijas un ķīmijas zināšanas būtu iespējams apgūt atbilstoši jaunākajām mācību metodēm, kuras izmanto kvalitatīvas izglītības veidošanā Eiropas un pasaules inovatīvākie pedagogi. Turklāt sekmīgi ir noslēdzies arī 2.projekts par šādā mācību procesā nepieciešamā tehniskā aprīkojuma iegādi skolām. Abi projekti ir būtisks panākums izglītības satura kvalitātes celšanas procesā, tajā skaitā mūsdienīgas vienotas informatīvās platformas skolas.lv izveidē. 

Šobrīd ir noslēdzies sešus gadus ilgušais darbs, kura laikā tika izstrādātas spēles, prezentācijas, animācijas, video, laboratorijas darbu piemēri un citi elektroniska formāta jaunie mācību materiāli. Tie realizēti ESF atbalstītajā projektā "Dabaszinātnes un matemātika" un pārbaudīti praksē 64 projekta izmēģinājuma skolās Latvijā, kurās mācību process jau sešus gadus risinās moderni – izmantojot mūsdienu tehnoloģijas un pārmaiņām atbilstošu pieeju, kas dabaszinātņu un matemātikas apmācībā notiek visā pasaulē. Kā rāda projekta izmēģinājuma skolu pieredze, jaunā pieeja ir attaisnojusies – tajās auguši gan skolēnu sasniegumi bioloģijā, fizikā, ķīmijā un matemātikā, gan arī viņu motivācija mācīties līdz šim bieži vien par sarežģītiem un neinteresantiem uzskatītajos eksaktos mācību priekšmetus. 8.klases skolēnu aptaujā par pārmaiņām skolā skolēni atzinuši, ka "tagad visu var daudz labāk saprast", "stundas kļuvušas daudz interesantākas", "ir lielāka vēlme mācīties".

Ar jauno 2011./2012.mācību gadu Latvijas skolās nonāks elektroniskie un drukātie mācību līdzekļi 7.–9.klasēm bioloģijā, fizikā, ķīmijā un matemātikā, bet materiāli 10.–12.klasēm ar mūsdienīgu pieeju eksaktajiem mācību priekšmetiem visās Latvijas skolās jau ir pieejami kopš 2008.gada. Gan drukātajos, gan elektroniskajos materiālos iestrādāta mūsdienīga pieeja, lai skolēns apgūtu personīgi nozīmīgu, ar reālo dzīvi saistītu mācību saturu, tādējādi attīstot dzīvei nepieciešamās prasmes. Elektroniskie materiāli pieejami arī interneta vietnē www.dzm.lv.

"Zināšanu tālāknodošanas procesam skolās ir jāmainās, un jāizmanto mūsdienu tehnoloģijām atbilstošas metodes, lai jauniešiem būtu prieks mācīties. Mācību saturā ir jābūt ietvertiem piemēriem no skolēnu ikdienas, bet stundās izmantotajiem mācību līdzekļiem ir jābūt sasaistītiem ar tehnoloģijām, komunikācijas instrumentiem, kurus mūsu bērni šobrīd aktīvi lieto ārpus skolas. Tāpēc man ir liels prieks, apmeklējot skolas klātienē, redzēt skolēnu darbu pie interaktīvajām tāfelēm bioloģijas stundās vai datorā risinām matemātikas testa uzdevumus. Dabaszinātņu un matemātikas projekta veikums ir būtisks pavērsiens izglītības satura kvalitātes paaugstināšanā skolās," uzskata Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks.

Līdzīgi kā ar mācību metodiskajiem materiāliem dabaszinātnēm un matemātikai, kuru saturs ir atbilstošs jaunākajām mācību metodēm Eiropā un pasaulē, aizvadītajos gados ir uzsākta un šogad turpinās vairāku ERAF atbalstītu IT projektu ieviešana, kuru mērķis ir izglītības sistēmas kvalitātes pārvaldības pilnveidošana.

Šobrīd tiek īstenoti iepriekšējos gados aizsāktie vērienīgie projekti, lai izveidotu vienotu izglītības sistēmas kvalitātes pārvaldības platformu – informācijas tehnoloģijās balstītu vienotu platformu un risinājumus, kas pieejami gan ministrijai un skolām, gan skolēniem un vecākiem.

Lai paaugstinātu izglītības kvalitāti un efektivitāti, izglītības sistēmas informatizācijas projektu ietvaros gan tiek pilnveidotas pedagogu prasmes strādāt ar mūsdienīgām tehnoloģijām, gan attīstīta visas nozares informācijas tehnoloģiju infrastruktūra. Ar ministriju, izglītības iestādēm, skolotājiem un skolēniem saistītajām atsevišķajām informācijas sistēmām, kā tas ir patlaban, ir jāstrādā uz vienotas informācijas tehnoloģiju platformas, tādējādi maksimāli samazinot birokrātisko papīru darba slogu, palielinot informācijas aprites ātrumu, pārnesot visus iespējamos nozares pakalpojumus uz e-pakalpojumu vidi, elektronizējot mācību materiālus un veicot ikdienas mācību procesa automatizāciju, cik vien to pieļauj mācību priekšmeta specifika. Neatņemama šo modernizācijas pārmaiņu sastāvdaļa ir vienotā informatīvā platforma skolas.lv.

Izglītības un zinātnes ministrs R.Broks uzsver: "Kad ministrija pirms trim gadiem sāka darbu pie nozares vienotās IT platformas, iepirkuma rezultātā tika izvēlēta tajā laikā pasaulē un Eiropā labākā, atzītākā pieeja, kā šādu platformu un IT risinājumu kompleksu ilgtermiņā veidot. Mūsu uzdevums ir to pilnveidot ar tādiem izglītības kvalitātes pārvaldības rīkiem, kas ir piemēroti Latvijas skolēnu interesēm un konkurētspējīgas izglītības veidošanai jau no pirmās skolas dienas. Būtiski ir saprast, ka šāda pieeja ļaus mums nodrošināt vienādu izglītības satura kvalitātes līmeni gan Rīgā, gan reģionos, jo ar vienotas informatīvās platformas skolas.lv palīdzību mēs likvidējam plaisu starp Rīgu, lielajām pilsētām un attāliem lauku reģioniem."

Skolu interaktīvās mācību vides ieviešanas priekšnoteikums ir apgādāt skolas ar nepieciešamo tehnisko aprīkojumu, lai skolēni un skolotāji jau šobrīd apgūtu jaunās tehnoloģijas un kopīgi veidotu jaunu, interaktīvu mācību saturu, ar kuru tuvākajā nākotnē būs iespējams papildināt vienoto informatīvo platformu skolas.lv, tādējādi radot pieejamas jaunās idejas visām Latvijas skolām vienlīdz operatīvi.

23.augustā sekmīgi ir noslēdzies multimediju un datoru tehnikas iepirkums. Septembrī skolām pakāpeniski tiks piegādāts tehniskais aprīkojums izmantošanai ikdienas mācību procesā, piemēram, fizikas stundām (strāvas stipruma, gaismas vārtu, temperatūras, sprieguma, skaņas, magnētiskā lauka sensori utt.), interaktīvās tāfeles, skolotāju portatīvie datori, digitālās datu kameras, stacionārie datori skolēniem u.tml., kā arī nepieciešamais datoru programmnodrošinājums. Tādējādi skolēni, izmantojot datorkomplektus vai datorizētās darba vietas, spēs sagatavot uzdevuma atrisinājumus, prezentācijas un citus materiālus, kurus varēs demonstrēt citiem, izmantojot kabinetos esošās interaktīvās tāfeles.

Aprīkojumam ir 36 mēnešu ražotāja sniegtā garantija. Turklāt piegādātājs veiks arī ievadinstruktāžu skolotājiem par ierīču lietošanu, tehnisko atbalstu skolām gadījumos, ja ar minēto aprīkojumu radīsies tehniskas problēmas. 718 skolas saņems:

• 600 multimediju komplektus: skolotāja portatīvais dators ar demonstrācijas sensoru risinājumu (komplektā esošo mērījumu datu pārsūtīšanai uz datoru, lai ar komplektā esošo datornodrošinājumu apstrādātu un attēlotu mērījumus), interaktīva digitālā datu kamera (objektu demonstrēšanai un fotografēšanai), interaktīvā tāfele ar projektoru un programmnodrošinājums.

• 650 portatīvos datorus skolotājiem.

• 11 000 stacionāro datoru komplektus skolēniem.

Iepirkuma summa: 9 000 000 LVL bez PVN. Projektu 100% apjomā finansē ERAF. Iepirkuma uzvarētājs: SIA "Lattelecom"

Inga Bandeniece, izglītības un zinātnes ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!