• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 29. augusta rīkojums Nr. 409 "Par Pasākumu plānu administratīvā sloga samazināšanai, administratīvo procedūru vienkāršošanai un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai uzņēmējiem un iedzīvotājiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2011., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235145

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.276

Par Ģ.V.Kristovska komandējumu

Vēl šajā numurā

31.08.2011., Nr. 136

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 409

Pieņemts: 29.08.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.409

Rīgā 2011.gada 29.augustā (prot. Nr.49 23.§)

Par Pasākumu plānu administratīvā sloga samazināšanai, administratīvo procedūru vienkāršošanai un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai uzņēmējiem un iedzīvotājiem

1. Apstiprināt Pasākumu plānu administratīvā sloga samazināšanai, administratīvo procedūru vienkāršošanai un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai uzņēmējiem un iedzīvotājiem (turpmāk – plāns).

2. Jautājumu par saimnieciskās darbības veicēju reģistrāciju Tieslietu ministrijai risināt koncepcijas "Par vienotu institucionālo vienību un saimnieciskās darbības veicēju reģistrāciju" ietvaros atbilstoši Ministru kabineta protokollēmumiem (2008.gada 1.aprīļa sēdes prot. Nr.21 39.§; 2009.gada 22.decembra sēdes prot. Nr.89 47.§).

3. Jautājumu par iespēju vienveidīgi interpretēt un piemērot normatīvos aktus uzņēmējiem (nodrošinot publiski pieejamas vadlīnijas institūciju mājaslapā) visām ministrijām risināt Pasākumu plāna ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.–2013.gadam (apstiprināts ar Ministru kabineta 2010.gada 26.augusta rīkojumu Nr.513 "Par Pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.–2013.gadam") 29.pasākuma ietvaros.

4. Jautājumu par komersantu ceļu karšu ieviešanu, aktualizāciju un publicēšanu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar Ekonomikas ministriju risināt Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna (apstiprināts ar Ministru kabineta 2011.gada 10.februāra rīkojumu Nr.54 "Par Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu") 10.5.pasākuma ietvaros.

5.  Finanšu ministrijai Ministru kabineta 2010.gada 17.augusta sēdes protokollēmuma (prot. Nr.42 5.§) 3.punktā doto uzdevumu ietvaros un termiņos pārskatīt normatīvajos aktos noteiktos komersanta darbības apjomus, kurus sasniedzot nepieciešams zvērināta revidenta pārbaudīts gada pārskats, un kritērijus obligātai zvērināta revidenta piesaistīšanai.

6. Finanšu ministrijai sadarbībā ar Ekonomikas ministriju (Patērētāju tiesību aizsardzības centru) šā rīkojuma 3.punktā minētā pasākumu plāna 1.pasākuma ietvaros risināt jautājumu par iespēju organizēt ielu tirdzniecību, neizmantojot kases aparātus.

7. Lai atvieglotu būvatļaujas saņemšanu vienkāršajām būvēm, Ekonomikas ministrijai pilnveidot normatīvo regulējumu (veicinot Būvniecības likumprojekta un izrietošo normatīvo aktu izstrādi un apstiprināšanu), paredzot noteikt atšķirīgu būvprojekta dokumentācijas apjomu un saskaņošanas kārtību katrai būvju grupai.

8. Ministrijām un citām atbildīgajām institūcijām atbilstoši tām piešķirtajiem budžeta līdzekļiem nodrošināt plāna uzdevumu izpildi noteiktajos termiņos.

9. Valsts kancelejai nodrošināt plānā iekļauto uzdevumu izpildes kontroli.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs A.Kampars



 

(Ministru kabineta
2011.gada 29.augusta
rīkojums Nr.409)

Pasākumu plāna administratīvā sloga samazināšanai, administratīvo procedūru vienkāršošanai un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai uzņēmējiem un iedzīvotājiem
kopsavilkums

2007.gadā apstiprinātās darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" (saskaņā ar Valsts stratēģiskajā ietvardokumentā noteikto darbības programma "Cilvēkresursi un nodarbinātība" tiek līdzfinansēta no Eiropas Sociālā fonda) papildinājuma (apstiprināts 2007.gadā) 1.5.prioritāte "Administratīvās kapacitātes stiprināšana" ietver 1.5.1.pasākumu "Labāka regulējuma politika", kura mērķis ir publiskās pārvaldes institūciju darbības kvalitātes un efektivitātes paaugstināšana, kā arī iedzīvotājiem sniegto publisko pakalpojumu pieejamības uzlabošana.

Minētā pasākuma ietvaros ir izveidota 1.5.1.2.aktivitāte "Administratīvo šķēršļu samazināšana un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošana" (turpmāk – aktivitāte). Valsts kanceleja aktivitātes ietvaros pašlaik īsteno projektu "Administratīvā sloga samazināšana un administratīvo procedūru vienkāršošana" (līgums Nr.1DP/1.5.1.2.0/08/IPIA/SIF/001) (turpmāk – projekts).

Kārtība, kādā īstenojama darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" aktivitāte, noteikta Ministru kabineta 2008.gada 19.maija noteikumos Nr.333 "Noteikumi par darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma aktivitāti "Administratīvo šķēršļu samazināšana un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošana"" (turpmāk – noteikumi Nr.333).

Noteikumu Nr.333 45.1.7.apakšpunkts definē aktivitātes ietvaros izstrādājamo projektu uzraudzības rādītājus (šie rādītāji ir saskaņoti ar Eiropas Komisiju), un tādējādi ir noteikts, ka par projekta iznākuma rādītāju uzskatāms īstenots pasākumu plāns uzņēmējdarbības administratīvo šķēršļu, kā arī iedzīvotājiem un nevalstiskajām organizācijām radīto administratīvo šķēršļu mazināšanai. Tas nozīmē, ka pasākumu plāna izstrāde ir obligāts priekšnosacījums aktivitātes īstenošanai.

Saskaņā ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska 2009.gada 17.novembra rīkojumu Nr.487 "Par funkciju audita grupu un funkciju audita veikšanu komersantu uzraudzības jomā" tika dots uzdevums izstrādāt funkciju audita ziņojumu un Ministru kabineta rīkojuma projektu par būtiskākajām valsts pārvaldes (valsts un pašvaldību) institūciju īstenotajām komersantu kontroles, uzraudzības, pārbaudes, sertifikācijas un akreditācijas funkcijām, kā arī – administratīvo šķēršļu un barjeru mazināšanai – priekšlikumus, lai noteiktu valsts pārvaldes (valsts un pašvaldību) institūciju īstenoto komersantu kontroles, uzraudzības, pārbaudes, sertifikācijas un akreditācijas funkciju un uzdevumu minimumu.

Pamatojoties uz minēto, funkciju audita darba grupa izstrādāja funkciju audita ziņojumu. Tā izstrādei tika piesaistīta starptautiska auditorsabiedrība – sabiedrība ar ierobežotu atbildību Ernst & Young Baltic, kas sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju veica institūciju un komersantu izpēti, lai nodrošinātu neatkarīgu un autoritatīvu viedokli par administratīvo slogu uzņēmējdarbībā, kā arī priekšlikumiem administratīvā sloga mazināšanai.

Funkciju audita komisija 2010.gada 4.oktobra sēdē apstiprināja gala ziņojumu, un tajā iekļautās rekomendācijas veido pamatu pirmajam no projektā paredzētajiem pasākumu plāniem administratīvo procedūru vienkāršošanai un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai (turpmāk – plāns).

Plāns saistīts arī ar Eiropadomes 2007.gadā pieņemto uzstādījumu – līdz 2013.gadam samazināt administratīvo slogu par 25 %.

Visi plānā paredzētie pasākumi īstenojami piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Plāns paredz īstenot 25 pasākumus – galvenokārt grozījumus tiesību aktos, kontrolējošo institūciju funkciju optimizēšanu, kā arī tā sauktā "mīkstā atbalsta" pasākumus (informācijas sniegšana, izpratnes veicināšana par normatīvo aktu prasībām, e-risinājumu izmantošanas popularizēšana).

Ekonomikas ministrs A.Kampars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!