• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālā statistikas pārvalde: Par gada inflācijas samazināšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2011., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235178

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

31.08.2011., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā statistikas pārvalde: Par gada inflācijas samazināšanos

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes jaunākajiem datiem patēriņa cenas šā gada jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājušās par 0,3%.

“Jāatzīmē, ka šie dati precīzi atbilst Finanšu ministrijas iepriekšējām prognozēm,” uzsver finanšu ministrs Andris Vilks. “Kā jau iepriekš paredzējām, straujākais inflācijas kāpums bija tieši gada sākumā, bet otrajā pusgadā paredzams ievērojami pozitīvāks scenārijs, jo situācija ir mainījusies, ņemot vērā ekonomikas attīstības kopainu. Tas dod iemeslu cerēt, ka arī nākamā gada inflācijas prognoze būs mērenāka.”

Līdz ar jūlijā fiksēto deflāciju gada inflācija Latvijā ir pazeminājusies līdz 4,3%, jau otro mēnesi pēc kārtas uzrādot kritumu. Maijā gada inflācija bija sasniegusi 5%, bet jūnijā tā bija 4,8%. Sagaidāms, ka turpmākajos mēnešos inflācijas līmenis turpinās pazemināties. Tāpat kā iepriekšējo cenu kāpumu, arī sagaidāmo inflācijas pazemināšanos noteiks galvenokārt ārējie faktori un situācija pasaules izejvielu tirgos, kur pēdējā laikā līdz ar pasaules ekonomiskās situācijas pasliktināšanos un finanšu spriedzi krītas naftas un citu biržās tirgoto preču, tostarp pārtikas, cenas. Naftas nākotnes līgumu cenas pēc pagājušajā nedēļā Standard & Poor’s veiktās ASV kredītreitinga pazemināšanas pašlaik ir noslīdējušas tuvu zemākajam līmenim pēdējo astoņu mēnešu laikā, un ir vērojams arī citu izejvielu cenu samazinājums.

Vienlaikus straujāku inflācijas pazemināšanos nākamajos mēnešos Latvijā ierobežos inflācijas otrās kārtas efekti, kad iepriekšējais naftas produktu un dabasgāzes cenu pieaugums atspoguļosies augstākās siltumenerģijas cenās, kā arī sadārdzināsies citu preču un pakalpojumu izmaksas.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!