• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Visā Latvijā šodien – Zinību diena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2011., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235275

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniecei Ukrainā

Vēl šajā numurā

01.09.2011., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Visā Latvijā šodien – Zinību diena

Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa ceļavārdi

Godātie skolēni un studenti!

Godātie pedagogi un mācībspēki!

Godātie bērnu vecāki!

1.septembris – Zinību diena – tie ir svētki pirms jauna darba cēliena, tas ir jauns sākums un jaunas apņemšanās. Mācību gads ir kārtējais atskaites posms ne tikai tiem, kas mācās, bet arī tiem, kas dod zināšanas, un tiem, kas gādā, lai mūsu jaunā paaudze skolotos un studētu.

Zināšanas ir atslēga, kas atver arvien jaunas durvis. Zināšanas ir bagātība, kuras krāšana ir labākais no investīciju veidiem esošo un nākamo paaudžu konkurētspējā. Šobrīd Latvijas izglītības spožākās vizītkartes ir mūziķi, mākslinieki un mediķi, par kuru talantu un izcilajām zināšanām ir gatavas maksāt daudzas no pasaules turīgākajām valstīm. Mēs varam būt par to lepni, un vienlaikus tas liek mums apzināties izglītības un izglītošanās vērtību, ja vēlamies savu valsti redzēt attīstītāko un bagātāko vidū.

Tādēļ par vienu no savas prezidentūras galvenajiem uzdevumiem esmu izvirzījis kvalitatīvas pārmaiņas izglītības jomā, pirmkārt, jau panākot to, ka jaunieši 18 gados ir pabeiguši vidusskolu un var uzsākt nākamo izglītošanās posmu. Šis ir ne tikai konkurētspējas, bet arī paaudžu solidaritātes jautājums, ar ko mums jārēķinās, domājot par nākamajiem pensionāriem. Katrs gads, ko zaudējam, var maksāt ļoti dārgi, tādēļ jārīkojas jau šobrīd.

Izcilais Latvijas valstsvīrs Jānis Čakste jau pirms gadsimta ir uzsvēris, ka Latvijas izaugsmes pamats ir izglītība. Šī doma nav zaudējusi savu aktualitāti arī 21.gadsimtā, kad globalizācija ir pavērusi visplašākās iespējas cilvēku pārceļošanai un darbaspēka tirgum. Labākos un izcilākos nopērk bagātākie, un tas mūsu valstij var izrādīties pat ļoti izšķiroši. Tādēļ vislielākā uzmanība ir jāveltī izglītības kvalitātes celšanai, it īpaši attiecinot to uz augstskolām un vairs neatliekot reformas augstākajā izglītībā.

Tiem, kas turpina un uzsāk izglītošanās gaitas, novēlu nenogurstošu zinātkāri un neatlaidību!  

Tiem, kas māca un izglīto, novēlu pacietību un profesionālu gandarījumu šajā patiesi svētīgajā darbā!

Tiem, kas rūpējas par jauno paaudzi, novēlu spēku un izturību jauno cilvēku audzināšanā un atbalstīšanā!

Veiksmīgu un zināšanām bagātu jauno mācību gadu!

 

"Zināšanas, prasmes un talanti ir atslēga uz panākumiem"

Saeimas priekšsēdētāja  Solvita  Āboltiņa:

Visas lielākās pārmaiņas sākas mūsu prātos. Tieši izglītība un zināšanas ir tās, kas atbrīvo mūsu potenciālu un liek lidot idejām.

Izglītība ir kas vairāk par faktiem, datiem un iemaņām. Tā godina cilvēka prātu un gudrību un ideju uzskata par galveno pasaules pārmaiņu sākumu. Izglītība jau nav domāta prāta piepildīšanai – tās virsmērķis ir tukšu prātu aizvietot ar atvērtu prātu. Šis process sākas jau bērnudārzā un skolā un savu augstāko izpausmi sasniedz augstākās izglītības mācību iestādē.

Tādēļ izcilākās mācību iestādes par saviem galvenajiem uzdevumiem uzskata nevis kādus kvantitatīvus un viegli izmērāmus rādītājus, bet gan zināšanu radīšanu, skolēnu un studentu prātu atvēršanu šīm zināšanām un cilvēku padarīšanu par spējīgiem izmantot labākās savas izglītības priekšrocības. Labas izglītības visaugstākā misija ir iedrošināt cienīt savas un citu idejas, cienīt brīvu to paušanu. Atvērt prātu un padarīt to brīvu.

Vēlu skolēniem un studentiem degsmi un prieku, mācību un akadēmisko gadu uzsākot. Izglītība ir visvērtīgākais ieguldījums, ko cilvēks pats savā dzīvē var veikt. Tas ir arī ieguldījums mūsu tautas nākotnē, tās pašlepnumā un kultūrā.

Vēlu skolotājiem un vecākiem pacietību un aizrautību, jo tieši jūs savos bērnos, skolēnos un studentos spējat iedegt prieku par atklājumiem, iemācīt kritisko domāšanu un nostiprināt tiekšanos pēc izcilības.

Sirsnīgi sveicu Latvijas skolēnus, studentus, viņu vecākus un skolotājus 1.septembrī – jaunā mācību un akadēmiskā gada sākumā!

 

Ministru prezidents  Valdis  Dombrovskis:

1.septembrī sākas jauns mācību posms, nesot jaunas zināšanas, jaunus sasniegumus un jaunus mērķus. No Jums pašiem būs atkarīgs tas, vai šis mācību gads būs vēl viens pakāpiens pretim Jūsu panākumiem.

Mēs dzīvojam laikā, kad pasaule kļūst aizvien pieejamāka un iespēju – aizvien vairāk. Mūsdienās valsts vislielākā bagātība ir cilvēki un to talanti. Vislielāko uzplaukumu piedzīvo tās valstis, kuras savus talantus spēj labāk attīstīt un noturēt. Šajā ziņā Latvija ir ļoti bagāta valsts, un daudzās jomās sportā, zinātnē un uzņēmējdarbībā veiksmīgi konkurējam ar pasaules lielvarām visaugstākajā līmenī. Tas ir iespējams, pateicoties zinātkārei, radošumam un vēlmei sevi pilnveidot un sasniegt aizvien augstākus mērķus. Šīs ir vērtības, kas mums jātur godā.

Mūsu zināšanas, prasmes un talanti ir atslēga uz panākumiem un labklājību gan katram individuāli, gan valstij kopumā, un darbs, ko šodien ieguldīsiet savu zināšanu papildināšanā un savu talantu pilnveidošanā, jums nākotnē atmaksāsies simtkārtīgi.

Sveicu visus Latvijas skolēnus un studentus, kā arī pedagogus un vecākus Zinību dienā un vēlu, lai jaunais mācību gads ir radošs, lai pietiek iedvesmas un darbs nes gandarījumu!

 

Izglītības un zinātnes ministrs  Rolands  Broks:

Lai jaunais mācību gads ir veiksmīgs un radošs!

Jauns mācību gads ir jauns posms dzīvē visiem, kas ar to ir saistīti, solot iespējas, kas iepriekš nav bijušas vai izmantotas. Daudziem šis ir pirmais skolas gads, daudziem pirmie soļi jaunā klasē vai kursā, bet galvenais ir ikdienas darbā neaizmirst, ka jūs esat visplašāko iespēju posmā. Izmantojiet to, jo izglītības galamērķis nav tikai zināšanas, bet turpmākā darbība – kā rīkojamies ar to, kas mums pieder.

Skolotājiem kopā ar vecākiem tiek uzticēts visdārgākais – mūsu rītdiena, un šīs komandas darba uzdevums ir izveidot personību, kas spēj patstāvīgi domāt un vienlaikus sadzirdēt citus, kas pieņem godprātīgus lēmumus un spēj izmantot jaunākos sasniegumus. Valsts var dot tikai vadlīnijas, tāpēc patiess gandarījums par visiem izglītības procesā iesaistītajiem, kuri ikvienu ideju spēj attīstīt prasmīgi, radoši un mērķtiecīgi, ņemot vērā bērnu individualitāti un ikdienā tik strauji notiekošos pārmaiņu procesus.

Šim gadam izglītības nozarē raksturīga stabilitāte, kuru izdevies noturēt finanšu jomā, un kvalitāte, kuru palīdz uzturēt mūsdienīgu mācību materiālu un tehnoloģiju izplatība visās skolās. Tāpēc, sākot jauno mācību gadu, novēlu visiem skolēniem, studentiem, pedagogiem un mācībspēkiem interesi par vēl neapgūto, neatlaidību un savstarpēju sapratni. Lai jums ir gandarījums par ceļā apgūto un draudzīgs sacensību gars!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!