• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 30.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2011., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 1.septembrī

Vēl šajā numurā

02.09.2011., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 30.augustā

VARAM: Par bezmaksas emisijas kvotu nepiešķiršanu elektroenerģijas ražošanai no 2013. līdz 2020.gadam

30.augustā Ministru kabineta sēdē tika izskatīts jautājums par pagaidu bezmaksas emisijas kvotu piešķiršanu elektroenerģijas ražošanai nākamajā (2013.–2020.gada) emisijas kvotu tirdzniecības periodā. Tas ir saistīts ar direktīvā 2003/87/EK paredzēto iespēju dalībvalstīm izvēlēties pagaidu izņēmumu – piešķirt elektroenerģijas ražotājiem bezmaksas emisijas kvotas elektroenerģijas ražošanai. Valdība pieņēma lēmumu neatbalstīt bezmaksas emisijas kvotu piešķiršanu elektroenerģijas ražošanai no 2013. līdz 2020.gadam.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo jau pašlaik Latvijā elektroenerģija tiek ražota ar modernām koģenerācijas tehnoloģijām, izmantojot dabasgāzi, kas ir kurināmais ar zemām emisijām. Turklāt, piešķirot emisijas kvotas bez maksas, attiecīgi samazināsies tas kvotu daudzums, ko valstij, sākot ar 2013.gadu, būs tiesības pārdot izsolēs. Tādējādi valsts budžets zaudētu vairāku desmitu miljonu latu ieņēmumus, kas pēc likuma paredzēti zema oglekļa tehnoloģiju projektu atbalstam.

Turklāt 2011.gada 4.augustā ar Ministru kabineta rīkojumu operatoriem jau tika piešķirtas papildu emisijas kvotas, ko valsts ieguva, uzvarot tiesvedību par 2008.–2012.gada emisijas kvotu sadales plānu. Tā rezultātā operatori jau saņēma nozīmīgu atbalstu un tiem tika radīta iespēja rast papildu līdzekļus emisiju samazināšanai.

 

 

VARAM: Par Valsts vienotā ģeotelpiskās informācijas portāla noteikumiem

30.augustā Ministru kabinets (MK) akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto MK noteikumu projektu "Valsts vienotā ģeotelpiskās informācijas portāla noteikumi".

Noteikumu projekts nosaka valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā (ģeoportāls) ietvertās ģeotelpiskās informācijas izmantošanas noteikumus, kā arī tajā ietveramās ģeotelpisko datu kopas un metadatus.

Tāpat tas paredz ģeoportāla pārziņa funkcijas un uzdevumus, kā arī datu kopu turētājiem izvirzāmās prasības un pienākumus, lai nodrošinātu metadatu un datu kopu pieejamību ģeoportālā un to izmantošanu.

Noteikumu projektā ietverto normu izpilde nodrošina vienotu piekļuvi metadatiem, ģeotelpisko datu kopām un ģeotelpiskās informācijas pakalpojumiem, kā arī ģeoportāla drošību un tajā ietvertās ģeotelpiskās informācijas drošības apdraudējumu novēršanu.

Saskaņā ar MK sēdē nolemto VARAM ir uzdots izveidot ģeoportāla konsultatīvo padomi, kas pārraudzītu ģeoportāla darbību un sniegtu ģeoportāla pārzinim konsultācijas un priekšlikumus ģeoportāla attīstības jautājumos. Šajā padomē ir paredzēts iekļaut pārstāvjus no dažādām institūcijām, kuras ir ieinteresētas ģeoportālā ietveramās ģeotelpiskās informācijas un pakalpojumu veidošanā, uzturēšanā un izmantošanā.

 

 

VARAM: Par valstij piederošā nekustamā īpašuma nodošanu Ķeguma novada pašvaldībai

30.augustā Ministru kabinets (MK) akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto MK rīkojuma projektu "Par valsts nekustamā īpašuma Ķeguma prospektā 5, Ķegumā, Ķeguma novadā, nodošanu Ķeguma novada pašvaldības īpašumā".

Rīkojuma projekts paredz nodot bez atlīdzības Ķeguma novada pašvaldības īpašumā valstij piederošo nekustamo īpašumu – zemesgabalu, kas atrodas Ķeguma prospektā 5, Ķegumā. Līdz šim pašvaldība šo īpašumu nomāja no valsts.

Tas nepieciešams pašvaldības autonomās funkcijas izpildei – nodrošināt savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, tajā skaitā ielu, ceļu un laukumu būvniecību, rekonstrukciju un uzturēšanu. Uz nekustamā īpašuma atrodas pašvaldībai piederošs būvju nekustamais īpašums – garāža un inženierbūve.

Atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likumam, ja pašvaldībai nodotais nekustamais īpašums vairs netiek izmantots pašvaldības funkciju nodrošināšanai, tas bez atlīdzības ir jānodod atpakaļ valstij.

 

 

VARAM: Par valsts nodevas apmēru un atvieglojumiem par atļaujas izsniegšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai

30.augustā Ministru kabineta (MK) sēdē tika akceptēts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts "Noteikumi par valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību, kā arī atvieglojumiem par atļaujas izsniegšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai un tās pārskatīšanu".

Noteikumu projekts nosaka valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību par atļaujas pārskatīšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai un valsts nodevas atvieglojumus.

Valsts nodevas atvieglojumus, kad valsts nodeva operatoram nav jāmaksā, piemēros, ja iekārtas operators ir reģistrēts vides pārvaldības un audita sistēmā (EMAS) vai arī ja atļaujā tiek ierosināti un veikti grozījumi, kas nav saistīti ar atļaujas nosacījumu pārskatīšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai. Tāpat valsts nodeva nebūs jāmaksā par nebūtisku izmaiņu veikšanu piesārņojošajā darbībā.

Saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" valsts nodeva ir obligāts maksājums valsts budžetā kā atlīdzība par nodrošinājumu, ko valsts institūcijas devušas saimnieciskajai darbībai, vai par sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī likumos paredzētiem speciāliem mērķiem. Līdz ar to saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" atļauju izsniegšana ir valsts nodevas objekts.

2010.gada 20.decembrī Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par piesārņojumu" uzliek Ministru kabinetam noteikt valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību par atļaujas izsniegšanu A vai B kategorijas piesārņojošai darbībai un tās pārskatīšanu, kā arī atvieglojumiem.

 

 

VARAM: Par valsts nodevas apmēru par apstiprinājuma vai piekrišanas izsniegšanu atkritumu pārrobežu pārvadājumiem

30.augustā Ministru kabineta (MK) sēdē tika akceptēts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts "Noteikumi par valsts nodevu par apstiprinājuma vai piekrišanas izsniegšanu atkritumu pārrobežu pārvadājumiem un valsts nodevas maksāšanas kārtību".

Noteikumu projekts paredz valsts nodevas apmēru – 100 lati – un samaksas kārtību par apstiprinājuma vai piekrišanas izsniegšanu atkritumu pārrobežu pārvadājumiem. Valsts nodeva būs jāmaksā, pirms saņemts apstiprinājums vai piekrišana atkritumu pārrobežu pārvadājumiem.

Saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" valsts nodeva ir obligāts maksājums valsts budžetā kā atlīdzība par nodrošinājumu, ko valsts institūcijas devušas saimnieciskajai darbībai, vai par sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī likumos paredzētiem speciāliem mērķiem.

Pēc to stāšanās spēkā šie noteikumi attieksies uz personām, kuras vēlas saņemt apstiprinājumu vai piekrišanu atkritumu pārrobežu pārvadājumiem.

Vides aizsardzības  un reģionālās attīstības ministrijas  Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

 

ZM: Par izmaiņām atbalsta piešķiršanas kārtībā biogāzes ražošanai

30.augustā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2010.gada 16.marta noteikumos Nr.268 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākuma "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)" apakšpasākumam "Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas"".

Pamatojoties uz pasākuma īstenošanas pieredzi par iesniegtajiem projektiem iepriekšējās projektu iesniegumu iesniegšanas kārtās, noteikumos izdarīti vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Ņemot vērā palielināto pieprasījumu pēc zaļmasas, kas tiek audzēta zemēs, ko iepriekš izmantoja pārtikas ražošanai, izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz, ka atbalsta pretendentam biogāzes ražošanā jāizmanto vismaz 30 procenti no izejvielas apjoma 2. un 3.kategorijas dzīvnieku izcelsmes atlikumproduktiem, tādējādi samazinot ietekmi uz pārtikas ražošanas apjomu.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka vismaz 70 procentus no kopējām izejvielām enerģijas ražošanai atbalsta saņēmējs spēj nodrošināt paša saimniecībā, kā arī to, ka projekta realizācijas vieta sakrīt ar atbalsta saņēmēja īpašumā esošās saimniecības atrašanās vietu, tādējādi nosakot, ka biogāzes ražotnes atrašanās vieta ir tuvu izejvielu atrašanās vietai, nodrošinot pēc iespējas minimālas transportēšanas procesā radušās siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Tāpat izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz, ka 2011.gada 1.janvārī un līdz projekta uzraudzības perioda beigām atbalsta pretendenta īpašumā ir jābūt vismaz 1,4 dzīvnieku vienībām uz plānotās elektroenerģijas jaudas 10 kilovatiem.

Savukārt, lai veicinātu projektu ātrāku realizāciju, atbalsta pretendentam būs jāiesniedz ar būvniecību un iepirkumiem saistīti dokumenti kopā ar iesniegumu un projekta realizācija jāuzsāk ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par projekta atbalstīšanu saņemšanu.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!