• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1.septembrī – Zinību dienā, ar gaidām un cerībām aizsākot un turpinot grūto dzīves ceļu pēc zināšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2011., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.09.2011., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

1.septembrī – Zinību dienā, ar gaidām un cerībām aizsākot un turpinot grūto dzīves ceļu pēc zināšanām

Vakar, 1.septembrī – Zinību dienā, daudzi turpināja aizsākto ceļu pēc zinībām, savukārt citiem tā bija pirmā skolas diena ar uztraukumiem, gaidām un cerībām. Šajā dienā Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš piedalījās Siguldas pilsētas vidusskolas atklāšanā (attēlā), apmeklēja dzimto Siguldas Valsts ģimnāziju, bet pēcpusdienā Rīgā piedalījās 40.vidusskolas atklāšanā. Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis viesojās pie Mālpils profesionālās vidusskolas un internātpamatskolas skolēniem un pedagogiem. Dzidri un aicinoši skanēja skolas zvani…
Foto: VPK; Boriss Koļesņikovs

 

 

Valsts prezidents Andris  Bērziņš:

1.septembrī, Zinību dienā, Valsts prezidents Andris Bērziņš apmeklēja trīs skolas – Siguldas pilsētas vidusskolu un savu dzimto Siguldas Valsts ģimnāziju, kā arī piedalījās renovētās Rīgas 40.vidusskolas atklāšanā.

Zinību dienā, uzrunājot skolēnus, Valsts prezidents atzina: "Izglītība ir galvenais avots cilvēces attīstībā. Ieguldot izglītībā, mēs nodrošinām Latvijas ilgtermiņa attīstību."

Visiem skolēniem Valsts prezidents novēlēja būt mērķtiecīgiem, zinātgribošiem un izvēlēties savā dzīvē augstus mērķus, bet tajā pašā laikā cienīt ikvienas skolas pamatu – savus skolotājus. Savukārt skolotājiem viņš novēlēja izturību, mieru un gandarījumu par padarīto darbu, bet vecākiem – lai viņu nesavtīgās pūles savu bērnu attīstībā vainagotos ar panākumiem gan skolas laikā, gan pēc tās absolvēšanas: "Lai, beidzot skolu, ir sasniegts gribētais, ka vecāki droši var teikt: mani bērni ir gudrāki par mani un dzīvē sasniegs daudz vairāk, nekā es to varēju izdarīt."

Dienas sākumā, piedaloties Siguldas pilsētas vidusskolas atklāšanā, Valsts prezidents apskatīja skolas telpas, tajā skaitā arī savu bijušo klases telpu, jo Siguldas 1.vidusskola agrāk atradusies tieši šajā ēkā. Sarunā ar 5.a klases skolēniem Valsts prezidents stāstīja par savu skolas gadu atmiņām, atbildēja uz jautājumiem par mīļākajiem priekšmetiem, paveiktajām blēņām, pēckara laika bērnu ikdienu un savu pirmo darbu pēc skolas absolvēšanas. Valsts prezidents atklāja, ka viņa mīļākais priekšmets bijusi matemātika, bet vidējā atzīme, beidzot skolu, piecu baļļu vērtējuma sistēmā bijis četrinieks ar nelielu plusiņu.

Valsts prezidents arī parakstījās skolas viesu grāmatā un par piemiņu vidusskolas dārzā kopā ar skolēniem iestādīja ozolu. A.Bērziņš pauda īpašu prieku, ka Siguldas pilsētas vidusskolas apmeklējuma laikā sastapis savus klasesbiedrus no vidusskolas laikiem

Pēc svinīgā pirmā zvana dzimtajā Siguldas Valsts ģimnāzijā, savulaik Siguldas 1.vidusskolā, kurā Valsts prezidents ieguvis vidējo izglītību, viņam bija iespēja iepazīties ar skolas telpām, tikties ar ģimnāzijas skolēniem un pedagogu kolektīvu.

Ar ģimnāzijas skolotājiem tika pārrunāts jautājums par izglītības satura kvalitatīvu izmaiņu nepieciešamību, lai jaunieši vidusskolu pabeigtu 18 gadu vecumā, tādējādi uzsākot mācības gadu agrāk, lai ātrāk iekļautos darba tirgū. Šo Valsts prezidenta ideju ģimnāzijas skolotāji atbalstīja. Sarunas laikā tika skarts jautājums par vispārējās un profesionālās vidējās izglītības proporcijas izmaiņu nepieciešamību, lai tā būtu līdzvērtīga, un tika uzteiktas jau šajā mācību gadā redzamās pozitīvās tendences proporcijas izlīdzināšanā. A. Bērziņš uzsvēra reformu nepieciešamību arī augstākajā izglītībā, kam ir ļoti liela nozīme, pieņemot lēmumu – studēt Latvijā vai ārvalstīs.

A.Bērziņš vizītes laikā apliecināja, ka dzimtajai Siguldas skolai nolēmis ziedot savu otro mēnešalgu, turpinot tradīciju Valsts prezidenta algu ziedot skolām.

Pēc Siguldas skolu apmeklējuma Valsts prezidents tikās ar Siguldas novada Domes deputātiem un izglītības jomas pārstāvjiem un pārrunāja novada attīstības prioritātes, akcentējot tieši izglītības nozīmi.

Siguldas pilsētas domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics informēja, ka 41% no novada budžeta tiek tērēts tieši izglītībai un šobrīd Siguldas novadā ir 15 izglītības iestādes. Viņš norādīja arī uz pozitīvu tendenci, ka Sigulda ir viens no novadiem, kur dzimstība pārsniedz mirstību. Tikšanās laikā tika pārrunāta Siguldas nozīme tūrisma un ziemas sporta veidu veicināšanā Latvijā un nepieciešamība renovēt bobsleja un kamaniņu trasi, kas ir viena no 17 pasaulē esošajām šāda veida trasēm un piesaista ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu sportistus. Valsts prezidents izteica atbalstu šādām Siguldas attīstības prioritātēm.

Vizītes noslēgumā Siguldā A.Bērziņš apciemoja savu klases audzinātāju, pensionēto skolotāju Uldi Deisonu, kas Valsts prezidenta atmiņā palicis kā viens no labākajiem vidusskolas skolotājiem.

Savukārt Zinību dienas noslēgumā Valsts prezidents devās uz Rīgas 40.vidusskolu, kur piedalījās pamatskolas klašu renovēto telpu svinīgajā atklāšanas pasākumā. Apsveicot skolēnus un skolotājus ar jaunajām mācību telpām, Valsts prezidents atzina: "Zinot Rīgas 40.vidusskolas ilgo, labo vēsturi un pašreizējo labo slavu izglītībā, esmu pārliecināts, ka šis ieguldījums dos ļoti labus priekšnoteikumus vēl straujākai skolas attīstībai."

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

Ministru prezidents Valdis  Dombrovskis:

Cienījamie Mālpils profesionālās vidusskolas un internātpamatskolas skolēni, cienījamie pedagogi, vecāki! 

Sveicu jūs 1.septembrī – Zinību dienā. Šodien sākas jauns mācību posms, kas nesīs jaunas zināšanas, jaunus mērķus un jaunus sasniegumus. No jums pašiem būs atkarīgs, vai šis mācību gads būs vēl viens pakāpiens augšup – pretim jūsu panākumiem.

Visā Eiropā pašlaik notiek izglītības sistēmas reformas, veidojot ciešāku saikni starp skolām un darba devējiem, it īpaši profesionālajā izglītībā. Ņemot par paraugu Vācijas modeli, kur profesionālās izglītības sistēma ir ļoti spēcīga, šādas izmaiņas notiek arī Latvijā, un esmu gandarīts, ka Mālpils profesionālā vidusskola ir šo pārmaiņu priekšgalā.

Uzņēmēju un nākamo darba devēju iesaistīšana jauno speciālistu sagatavošanā ir viens no svarīgākajiem faktoriem profesionālajā izglītībā. Tā ir arī viena no Mālpils profesionālās vidusskolas prioritātēm, kur izveidota sadarbība ar vairāk nekā 130 nākamajiem skolēnu darba devējiem. Manuprāt, absolūti izcils ir Mālpils profesionālās vidusskolas sasniegums – pēc skolas pabeigšanas jaunie speciālisti gan siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijās, gan ēdināšanas pakalpojumu specialitātē, gan kokizstrādājumu izgatavošanā gandrīz simtprocentīgi jau pirmā gada laikā atrod darbu vai turpina tālāk izglītoties. Tas ir kompliments ne vien skolas vadībai un pasniedzējiem, bet arī jums – audzēkņiem – par jūsu apņēmību un mērķtiecību.

Tieši ražošana un eksports ir galvenie faktori, kas Latviju pašlaik ved ārā no krīzes, un šīm nozarēm ir jābūt mūsu valsts tālākās ekonomiskās attīstības un labklājības pamatā – citas ilgtspējīgas alternatīvas vienkārši nav. Lai to nodrošinātu, būs nepieciešami profesionāli sagatavoti amata pratēji. Tādēļ esmu pārliecināts, ka Latvijas izglītības sistēmā jāliek lielāks uzsvars uz profesionālo izglītību un sadarbību ar nākamajiem darba devējiem, panākot, ka vismaz 50% no skolu beidzējiem savu izglītību turpina tieši profesionālās izglītības iestādēs.

Mūsu zināšanas, prasmes un talanti ir atslēga uz panākumiem un labklājību gan katram individuāli, gan valstij kopumā, un esmu pārliecināts, ka darbs, ko šodien ieguldīsiet savu zināšanu papildināšanā un savu talantu pilnveidošanā, jums nākotnē atmaksāsies simtkārtīgi.

Apsveicu jūs visus ar jaunā mācību gada sākumu un vēlu, lai tas ir radošs un auglīgs un jūsu darbs nes jums gandarījumu un panākumus!

Paldies!

 

 

Satiksmes ministrs Uldis  Augulis:

1.septembrī satiksmes ministrs Uldis Augulis piedalījās Zinību dienas svinīgajā pasākumā savā dzimtajā skolā Jaunpilī un jaunāko klašu skolēniem novadīja satiksmes drošības stundu.

U.Augulis sveica skolēnus, skolotājus un vecākus ar Jaunā mācību gada sākumu un uzsvēra, ka "skolēnu ceļam uz skolu pēc zināšanām ir jābūt drošam. No rīta, izejot no mājas, un pēc stundām atgriežoties, skolēns kļūs par satiksmes dalībnieku, tāpēc šodien satiksmes drošības stundā atkārtosim pašus svarīgākos ceļu satiksmes noteikumus".

Sākot drošības stundu, skolēniem tika vaicāts, kā viņi 1.septembrī devušies uz skolu. Izrādījās, ka lielākā daļa pirmo klašu skolēnu ir atbraukuši kopā ar mammu vai tēti automašīnā, daži bija atbraukuši ar velosipēdiem, savukārt citi – atnākuši kājām. Satiksmes stundā tika atkārtoti būtiskākie noteikumi, kas obligāti jāatceras un jāievēro. Visi kopā noskatījās Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mācību filmu, kurā bruņnesis Robis bērniem skaidro par drošības jostu obligātu lietošanu automašīnā. Atbildē uz jautājumu, kā kļūt pamanāmam uz ceļa tumšajā laikā, skolēni pārliecinoši atbildēja, ka jālieto atstarotājs. Bērniem tika demonstrēts arī video par to, kāpēc auto notrieca velosipēdistu Jurčiku, kurš bija ģērbies tumšā un autovadītājiem grūti pamanāmā tērpā.

Ministrs atgādināja, ka satiksmes noteikumi ir jāievēro ne tikai uz ceļa un ielām – īpaši uzmanīgiem jābūt pie sliežu ceļiem un dzelzceļa pārbrauktuvēm, jo vilciens nevar tik viegli apstāties vai apbraukt ar līkumu. Aptaujas liecina, ka vecāki un skolotāji par dzelzceļa drošības jautājumiem ar bērniem runā mazāk nekā par drošību uz ceļa.

Ministrs informēja, ka CSDD un VAS "Latvijas dzelzceļš" mācību gada sākumā aicina visas Latvijas skolas iesaistīties dažādos satiksmes drošības izglītības projektos un konkursos. Klašu grupas var pieteikties (pa tālruni 1181) apmeklēt drošības stundas Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā. Savukārt Motormuzejā skolēni aicināti piedalīties mācību nodarbībās, kurās tiks skaidroti satiksmes drošības jautājumi gājējiem, pasažieriem un velosipēdu vadītājiem.

Ināra Pomere, ministra padomniece

 

 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina  Druviete:

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete sveic ikvienu, kas Zinību dienu izjūt kā savus svētkus, – gan skolēnus, arodskolu audzēkņus, gan mazo pirmklasnieku vecākus un vecvecākus, gan studentus un doktorantus.

"Pirmais septembris ir diena, kad ikviens no mums apņemas gūt un sniegt jaunas zināšanas mūsu sabiedrības izaugsmei. Mūsu nācijas izglītotība ir vienīgā iespēja saglabāt savu patību, vienlaikus iekļaujoties plašajā pasaulē. Mums jāspēj gan rast pietiekamus līdzekļus izglītības sistēmas finansēšanai, gan sakārtot mūsu likumus tā, lai tie būtu balsts, nevis šķērslis izglītības iestāžu darbībai, bet pirmkārt un galvenokārt – ar izpratni, dzīvesgudrību un drosmi noteikt, kur saglabājamas mūsu tradicionālās vērtības un kur pienācis laiks ieviest jauninājumus," uzsver komisijas priekšsēdētāja.

"Jaunu darba cēlienu sākot, sveicu visus Latvijas skolotājus un augstskolu mācībspēkus. Lai jums izdodas ne tikai sniegt mūsu jaunatnei zināšanas un radīt to vērtības apziņu, bet arī gūt gandarījumu par savu darbu un tā novērtējumu. Lai mums visiem darbīgs un veiksmīgs jaunais mācību gads!" novēl I.Druviete.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!