• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašapkalpošanās termināļu pieejamību visiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2011., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

02.09.2011., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašapkalpošanās termināļu pieejamību visiem

ES finansē projektu, kura mērķis ir pašapkalpošanās termināļus (piemēram, sabiedriskā transporta biļešu iegādes automātus, informācijas kioskus un bankomātus) padarīt pieejamākus invalīdiem (un tādi ir sestā daļa eiropiešu) vai 87 miljoniem Eiropas iedzīvotāju, kuri ir vecāki par 65 gadiem. ES pētījums liecina, ka tikai 38% bankomātu Eiropas Savienībā ir aprīkoti ar balss funkciju, kas palīdz klientiem ar invaliditāti. Tas ir krietni mazāk nekā ASV (61%) un Kanādā (gandrīz visi bankomāti).

Eiropas Komisija ir piešķīrusi 3,41 miljonu eiro – pusi no projekta kopējā budžeta – projektam "APSIS4All", kura mērķis ir izstrādāt un validēt personalizētas saskarnes, tostarp bezkontakta kartes, kas palīdz novērst pašreizējos piekļuves šķēršļus. Pirmie izmēģinājumi, kas ilgs trīs gadus, sāksies septembrī Spānijas pilsētas Barselonas bankomātos un 2012.gada janvārī Vācijas pilsētas Paderbornas biļešu iegādes automātos.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa, kas ir atbildīga par digitalizācijas programmu, uzskata: "Publiski pašapkalpošanās termināļi ir ienākuši mūsu ikdienā, un to skaits arvien pieaug. Taču ne visi ir piemēroti invalīdiem un vecāka gadagājuma ļaudīm, kuri piekļuves problēmu dēļ nevar izmantot piedāvāto pakalpojumu."

Projektā "APSIS4All" reālos apstākļos tiks izstrādātas un validētas novatoriskas, personalizētas saskarnes, kas ļaus pārvarēt līdzšinējos piekļuves šķēršļus. Projekta pirmajā posmā paredzēts iegūt informāciju no 3000 lietotājiem, kuri testēs dažādus automātus, lai pēc tam saskarnes varētu pielāgot lietotāju vajadzībām un vēlmēm. No 2011.gada 1.septembra tiks testēti 65 "Caixa" bankas bankomāti Barselonā, bet no 2012.gada 1.janvāra – 24 uzņēmuma "Höft & Wessel AG" biļešu iegādes automāti Paderbornā, kas atrodas Vācijā, Ziemeļreinā–Vestfālenē.

Projekta mērķis ir piedāvāt standartizētu struktūru, kas veicinātu e-pieejamības funkciju plašāku izmantošanu bankomātos un pakalpojumu sniedzēju automātos. Rezultātā publiskie digitālie termināļi kļūtu vieglāk pieejami dažādiem lietotājiem – cilvēkiem, kam šī tehnoloģija ir sveša, lasītnepratējiem, tūristiem, kuri neprot vietējo valodu, vai pat klientiem, kuru lasāmbrilles palikušas mājās.

"APSIS4All" uzmanības centrā būs multimodālā mijiedarbība un progresīvas tehnoloģijas, piemēram, tuva darbības lauka sakari (Near Field Communication – NFC) vai neliela darbības rādiusa bezvadu sakari. Piemēram, testos varētu izmantot karti, kur ieprogrammēti lietotāja iestatījumi. Kad lietotājs karti tuvina bankomātam, iekārta pielāgojas lietotāja vajadzībām (piemēram, tiek mainīts fonta lielums vai valodas izvēle). Pie cita veida saskarnēm var minēt mobilos telefonus ar pieejamības funkcijām, kas ļauj klientam nopirkt biļeti tiešsaistē un samaksāt biļešu automātā, izmantojot drošu kodu, kas tiek nosūtīts uz telefonu.

 

Pamatinformācija

Eiropas Savienībā ir simtiem tūkstošu publisko digitālo termināļu, tostarp sabiedriskā transporta biļešu iegādes automāti un vismaz 425 000 bankomātu. Tirgū ir izstrādāti vairāki tehnoloģiskie risinājumi, kas vienkāršo termināļu izmantošanu, piemēram, ratiņkrēslā sēdošajiem sasniedzama klaviatūra, taustiņu apzīmējumi Braila rakstā vai balss funkcija, kas nolasa informāciju redzes invalīdiem. Taču šīs svarīgās funkcijas bieži vien nav pieejamas vai nav aktivizētas, jo aktivizācija ir pārāk sarežģīta. Eiropas Komisija "Eiropas invaliditātes stratēģijā 2010–2020 norāda": lai visi varētu piedalīties sabiedriskajā dzīvē un ekonomikā, ir jānodrošina pieejamība.

"APSIS4All" projekts līdzfinansējumu saņem no Eiropas Savienības Konkurētspējas un jauninājumu programmas.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!