• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" 20. un 28.panta piemērošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.05.1993., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par papildinājumiem un grozījumiem Latvijas Republikas Valodu likumā un Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā

Vēl šajā numurā

04.05.1993., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Galvenā valsts finansu inspekcija

Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" 20. un 28.panta piemērošanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas 1992.gada 16.jūnija likumu "Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas Republikas 1992.gada 20.decembra likumā "Par peļņas nodokli" jauniem uzņēmumiem, izņemot uzņēmumus, kas gūst likuma 11.pantā paredzētos ieņēmumus, pirmos trīs gadus no brīža, kad uzņēmums reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā ar nodokli apliekamā peļņa, kas aprēķināta saskaņā ar likumu, samazināma par izmaksu summu, kas tiek novirzīta investīcijām ražošanas pamatfondu rekonstrukcijai un ražošanas paplašināšanai savā uzņēmumā, arī procentu maksājumiem par ilgtermiņa kredītiem, ja šīs izmaksas izdarītas no uzņēmuma rīcībā paliekošās peļņas (likuma 20.pants).

Pārējiem uzņēmumiem atvieglojums tiek piemērots 50 procentu apmērā no investīciju summas (likuma 28.pants).

Sakarā ar Latvijas Republikas likuma "Par grāmatvedību" un likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" pieņemšanu, kuri stājas spēkā ar 1993.gada 1.janvāri, un kuru ieviešana finansiāli-saimnieciskajā darbībā un atskaišu sistēmā rada nepieciešamību precizēt nodokļu likumus vai atsevišķu normatīvo aktu pieņemšanu. Galvenā valsts finansu inspekcija paziņo sekojošo.

Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" 20.(28.) panta nosacījumu izpratnē investīciju jēdziens pielietojams faktiskajām izmaksām, kas izdarītas jaunu ražošanas objektu celtniecībai, ražošanas iekārtu un citu ražošanas pamatlīdzekļu iegādei, rekonstrukcijas darbiem, kas saistīti ar ražošanas tehnoloģiju nomaiņu un pilnveidošanu.

Produkcijas sortimenta izmaiņu nodrošināšanai izdarītie izdevumi, kas nav saistīti ar tehnoloģisko līniju (iekārtu) (materiāli, dažādu veidu remonts u.c.) nomaiņu, nav ņemami vērā nosakot peļņas nodokļa atvieglojumus, bet parasti, ir iekļaujami produkcijas pašizmaksā.

Šāda veida izdevumus klasificējot jāvadās pēc Latvijas Republikas likumā "Par peļņas nodokli" noteiktajiem izdevumu posteņiem (citiem atvieglojumiem, piemēram, 29., 30.pants) un "Pamatnolikumu par produkcijas (darbību, pakalpojumu) ražošanas izmaksām Latvijas Republikas uzņēmumos", ievērojot likuma prioritāti.

Ja iegādātie pamatlīdzekļi (piemēram, ražošanas ēkas, būves) ir remontējamas, tad visa veida remonta izdevumi iekļaujami uzņēmējdarbības izdevumos, bet atvieglojumu saskaņā ar 20. vai 28.pantu piemēro tikai to iegādes vērtībai, kā arī iegādāto iekārtu vērtībai, kas papildus tiek uzstādītas.

Ja tiek iegādātas vieglās automašīnas, mikroautobusi, tad atvieglojums piemērojams, ja to iegāde un izmantošana saistīta ar konkrētā uzņēmējdarbības veida attīstību (pasažieru pārvadāšana, speciālu pakalpojumu sniegšana). Citos gadījumos uzņēmējam dokumentāri jāpierāda, ka vieglās automašīnas iegāde ir tieši saistīta ar ražošanas paplašināšanu.

Iegādātiem pamatlīdzekļiem, kas netiek izmantoti uzņēmējdarbībā (neuzstādītas iekārtas, ēkas, būves pagaidu konservācijā u.c.) nodokļu atvieglojums nav piemērojams.

Vienlaicīgi Galvenā Valsts finansu inspekcija atzīmē, ka atvieglojumu piemērošana saskaņā ar minētā likuma 20. un 28.pantu, uzņēmumiem jāatspoguļo ievērojot Latvijas Republikas likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" prasības, ņemot vērā, ka neatkarīgi no pielietotās grāmatvedības kontu shēmas uzņēmumiem jānodrošina piemēroto nodokļu atvieglojumu, kas saistīti ar likuma "Par peļņas nodokli" 20.pantu, uzskaite 4 gadu periodā (28.pants-18 mēnešu periodā).

Lai nodrošinātu atvieglojumu uzskaiti, uzņēmums, novirzot peļņu iepriekšminētajiem mērķiem, vienlaicīgi ar summu atspoguļošanu konta "Pamatlīdzekļi" debetā un konta "Norēķinu konts" (vai citu naudas līdzekļu kontu) kredītā, izdara ierakstu konta "Pārējās rezerves" subkonta "Rezerves investīcijām" kredītā un konta "Peļņa un zaudējumi" debetā. Bez tam uzņēmums attiecīgajai summai aprēķina nosacīto nodokli, kuru atspoguļo subkonta "Rezerve investīcijām" debetā un konta "Uzkrājumi paredzamiem nodokļiem" subkonta "Nodokļa atvieglojumi investīcijām" kredītā.

Ja jaunizveidotais uzņēmums izbeidz savu darbību, pirms apritējuši četri gadi, nodokļa summa pamatojoties uz atvieglojumu uzskaites datiem, tiek aprēķināta pilnā apmērā par visu to darbības laiku t.i. tiek debetēts subkonts "Nodokļu atvieglojumi investīcijām" un kreditēts konts "Norēķini ar budžetu".

Sakarā ar to, ka Latvijas Republikas likumā "Par grāmatvedību" uzņēmumu atskaites periods (arī peļņas pamatsadalei) noteikts 12 mēneši, bet jaunizveidotiem uzņēmumiem - nevar pārsniegt 18 mēnešus, Galvenā valsts finansu inspekcija paziņo, ka gadījumos, ja pamatlīdzekļi vai to daļas, kuru iegādei piemēroti 20. vai 28.panta atvieglojumi, tiek realizēti pirms no to iegādes brīža nav apritējuši 18 mēneši (ja likumdošanā nav noteikts cits periods), nosacīti aprēķinātā peļņas nodokļa atvieglojumu summa ir jāattiecina uz norēķiniem ar budžetu kreditējot kontu "Norēķini ar budžetu" un debetējot subkontu "Nodokļu atvieglojumi investīcijām".

Atvieglojums par attiecīgu summu netiek piemērots arī gadījumos, ja uzņēmums, kas saņēmis atvieglojumu, realizējis citu tāda paša veida pamatlīdzekli, par kuru atvieglojums nav piemērots, taču tā funkcionālā nozīme un nolietojuma pakāpe ir aptuveni līdzvērtīgas.

Ieguldījumu postenim "Koncesijas, patenti, licences, preču zīmes un līdzīgas tiesības" peļņas nodokļa atvieglojumi līdz likumu normu precizēšanai nav piemērojami.

Pamatlīdzekļu izveidošanai izmantoto ilgtermiņa aizņēmumu procenti jāiekļauj objekta pašizmaksā.

Sakarā ar to Galvenā valsts finansu inspekcija nosaka, ka kredītlīgumā paredzēto procentu summa, kas pienākas ekspluatācijā nodoto (iegādāto) pamatlīdzekļu daļai, tiek atspoguļota konta "Pamatlīdzekļi" debetā un konta "Aizņēmumi no kredītiestādēm" kredītā, vienlaicīgi ar šo summu debetējot kontu "Peļņa un zaudējumi" un kreditējot kontu "Rezerves investīcijām". Attiecīgā peļņas nodokļa daļa šīm summām tiek iegrāmatota iepriekšminētajā kārtībā t.i. subkonta "Rezerves investīcijām" debeta un subkonta "Nodokļu atvieglojumi investīcijām" kredīts.

Pēc attiecīgā perioda iestāšanās (4 gadi vai 18 mēneši) nodokļu atvieglojumu summas tiek nogrāmatotas sekojoši: konta "Rezerves investīcijām" kredīts, konta "Nodokļu atvieglojumi investīcijām" debets.

Inspekcijas priekšnieks J.Ostaškovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!