• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par darba samaksas izmaiņām sabiedriskajā sektorā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2011., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235472

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 1.septembrī

Vēl šajā numurā

06.09.2011., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par darba samaksas izmaiņām sabiedriskajā sektorā

Izanalizējot darba samaksas izmaiņas šā gada pirmajā un otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, var secināt, ka darba samaksa ir pieaugusi gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem darba samaksa sabiedriskajā sektorā šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2010.gada otro ceturksni, pieauga par 6,8%, bet privātajā sektorā – par 5,2%.

Vērtējot darba samaksas izmaiņas sabiedriskajā sektorā, ir jāņem vērā, ka sabiedriskais sektors sastāv no valsts budžeta iestādēm (ministrijas, Valsts policija, vēstniecības, aģentūras u.c.), pašvaldību budžeta iestādēm (pašvaldības, skolas u.c.), valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām (slimnīcas, valsts vai pašvaldību uzņēmumi), biedrībām, nodibinājumiem un sabiedriskām organizācijām.

Valsts budžeta iestādēs nodarbināto skaits saskaņā ar CSP datiem veido 28% no sabiedriskajā sektorā nodarbinātajiem, bet pašvaldību budžeta iestādēs – 37%.

Jāuzsver, ka darba samaksas pieaugums valsts budžeta iestādēs ir noticis saskaņā ar likumā "Par valsts budžetu 2011.gadam" plānotajiem izdevumiem un likumdošanas izmaiņām:

1) ar 2011.gada 1.janvāri pieauga minimālā mēneša darba alga no 180 līdz 200 latiem (pieaugums par 11,1%), kas ietekmēja mazkvalificēto darbinieku darba samaksas pieaugumu, kā arī to darbinieku, kuru darba samaksa ir tuva minimālai algai;

2) ar 2011.gada 1.janvāri Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā tika iekļauti arī tiesneši un prokurori, kā rezultātā būtiski pieauga viņu atalgojums (piemēram, rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešiem – par 43%), kas ietekmē arī vidējo darba samaksu valsts budžeta iestādēs strādājošajiem.

2011.gada otrajā ceturksnī saskaņā ar CSP datiem mēneša vidējā darba samaksa valsts budžeta iestādēs, salīdzinot ar 2010.gada otro ceturksni, ir palielinājusies no 448 līdz 522 latiem – par 7%, bet pašvaldību budžeta iestādēs – no 383 līdz 422 latiem – par 10,2%.

Darba samaksa šā gada otrajā ceturksnī saskaņā ar CSP datiem, salīdzinot ar 2010.gada attiecīgo periodu, ir pieaugusi arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās – pašvaldību kapitālsabiedrībās par 11,9%, tas ir straujāk nekā valsts kapitālsabiedrībās – par 3,1%.

Komentējot šos datus, ir jāievēro arī iepriekšējā periodā notikušās darba samaksas izmaiņas, kas nebija vienādas privātajā sektorā un budžeta iestādēs. Laika periodā no 2008.gada līdz 2010.gadam valsts budžeta iestādēs darba samaksa samazinājās par 22%, pašvaldību budžeta iestādēs – par 20%, savukārt privātajā sektorā – par 2,5%.

Atbilstoši Finanšu ministrijas apkopotajai informācijai nodarbināto skaits valsts budžeta iestādēs 2011.gada otrajā ceturksnī bija 59,9 tūkstoši, kas, salīdzinot ar 2011.gada pirmo ceturksni, ir samazinājies par 0,6%.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!