• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Kaimiņu politiku, miera procesiem Tuvajos Austrumos un situāciju arābu reģiona valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2011., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieeju dzeramajam ūdenim un pamata sanitārijai

Vēl šajā numurā

06.09.2011., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Kaimiņu politiku, miera procesiem Tuvajos Austrumos un situāciju arābu reģiona valstīs

Piektdien un sestdien, 2. un 3.septembrī, Polijas pilsētā Sopotā notika Eiropas Savienības ārlietu ministru neformālā sanāksme, kurā kopā ar ES ārlietu un drošības politikas augsto pārstāvi Ketrinu Eštoni (1.rindā piektā no kreisās), attīstības sadarbības komisāru Andri Piebalgu (1.rindā ceturtais no kreisās) piedalījās dalībvalstu ārlietu ministri, tostarp Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (2.rindā sestais no kreisās)                                                                                     Foto: Polijas prezidentūra ES

 

2. un 3.septembrī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis piedalījās ES ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Sopotā, Polijā. Runājot par Eiropas Kaimiņu politikas nozīmīgumu, Ģ.V.Kristovskis uzsvēra, ka kaimiņvalstu drošība un labklājība ir visa kontinenta, tajā skaitā Latvijas, stabilitātes un izaugsmes interesēs.

"Ir nepieciešama saskaņota un mērķtiecīga ES dalībvalstu rīcība, lai Vidusjūras un Ziemeļāfrikas reģiona vēsturisko pārmaiņu process būtu sekmīgs un novērstu iespējamos riskus. Vienlaikus šo notikumu gaismā Austrumu kaimiņvalstis nedrīkst zaudēt savu līdzšinējo nozīmību," norādīja ministrs.

Ģ.V.Kristovskis uzsvēra, ka gaidāmā Austrumu partnerības valstu vadītāju sanāksme 30.septembrī Varšavā būs īpaši svarīga: tiks vērtēts sasniegtais un iespējas novērst šķēršļus Austrumu partnerības valstu tuvināšanās ES procesā. "ES vērtību sistēma ir nepārprotama prasība un orientieris Austrumu partnerības valstīm un noteikums, lai gūtu un izmantotu ES piedāvātās iespējas, kā arī apliecinātu piederību Eiropas identitātei. Tas ir svarīgs ģeopolitisks izaicinājums," atzīst Ģ.V.Kristovskis. Eiropas Savienība aicina partnervalstis īstenot reformas saskaņā ar Eiropas demokrātiskajām vērtībām un tirgus ekonomikas principiem. "Asociācijas, brīvās tirdzniecības un vīzu atvieglojumu līgumu noslēgšana būs šo valstu centienu un panāktā progresa atbilstošs novērtējumus," uzskata ārlietu ministrs.

Ministru starpā notika spraigas diskusijas par to, kā veicināt Tuvo Austrumu miera procesu un reaģēt uz situācijas attīstību Lībijā, kā arī citās arābu reģiona valstīs. Neformālajā ES valstu ārlietu ministru sanāksmē tika spriests arī par to, kā attīstīt ES attiecības ar stratēģiskajiem partneriem – Brazīliju, Indiju un Dienvidāfriku.

Latvijas vēstniecībā Varšavā Ģ.V.Kristovskis tikās ar Polijas Starptautisko attiecību institūta pētnieci Kingu Dudziņsku, kas interesējas par norisēm Baltijas valstīs. Ārlietu ministrs izklāstīja savu redzējumu par Latvijas iekšpolitisko situāciju pirms 17.septembrī paredzētajām Saeimas vēlēšanām, kā arī Latvijas ārpolitikas prioritātēm. Tika pārrunātas Baltijas valstu un plašāka Baltijas jūras reģiona sadarbības iespējas.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!