• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bērnu vārdiem "Galileo" programmas satelītiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2011., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/235549

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par humānās palīdzības sniegšanu pasaulē

Vēl šajā numurā

07.09.2011., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par bērnu vārdiem “Galileo” programmas satelītiem

Tā bērna vārdā, kuram būs vislabākais zīmējums par kosmosa vai aeronautikas tēmu, nosauks “Galileo” programmas satelītu. Pirmos divus satelītus, ko palaidīs 20.oktobrī, nosauks uzvarējušo bērnu vārdos – Teiss (no Beļģijas) un Natālija (no Bulgārijas); šajās valstīs konkurss šogad jau ir noticis. Eiropas Komisija 1.septembrī sāka konkursu pārējās 25 dalībvalstīs, lai dotu vārdus satelītiem, ko palaidīs līdz 2019.gadam. Piedalīties var bērni vecumā no deviņiem līdz 11 gadiem.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Antonio Tajāni, kura atbildības joma ir rūpniecība un uzņēmējdarbība, sacīja: “Sakarā ar satelītu navigāciju, kosmosa izpēti un novērošanu kosmosa joma pilsoņiem un ekonomikas attīstībai kļūst aizvien nozīmīgāka. Mēs vēlamies stimulēt bērnu izdomu un jau no mazotnes modināt viņos interesi par kosmosu un tā sniegtajām iespējām. Mēs atalgojam šo radošumu, piedāvājot 27 bērniem vienreizēju iespēju nosaukt satelītu savā vārdā.”

No 1.septembra līdz 15.novembrim bērni, kas dzīvo Eiropas Savienībā un ir dzimuši 2000., 2001. vai 2002.gadā (šais gados tika sākta “Galileo” programma), ir aicināti uzzīmēt zīmējumu par kosmosa un aeronautikas tēmu, to ieskenēt vai digitāli nofotografēt un augšupielādēt konkursam veltītajā tīmekļa vietnē. Katras valsts žūrija izvēlēsies labāko zīmējumu, un uzvarējušā bērna vārdā tiks nosaukts viens no “Galileo” konstelācijas satelītiem. Sākot ar 2012.gadu, satelītu palaišana notiks regulāri, līdz būs pabeigta visa konstelācija (kurā vajadzētu būt 30 satelītiem). Saskaņā ar to dalībvalstu sarakstu, ko sastādīs pēc valstu nosaukumiem to oriģinālvalodā, noteiks, kādā secībā bērnu vārdi tiks doti satelītiem.

Katrā dalībvalstī par konkursu tiek paziņots ar paziņojumiem presei un preses konferenču palīdzību, kā arī nosūtot paziņojumus skolām, skolotāju apvienībām un izglītības jautājumiem veltītiem portāliem. Tas arī radīs lielāku interesi par kosmosa un satelītu navigācijas tematiku, kā arī būs piemērots materiāls skolotājiem, lai nodarbību laikā apspriestu šos jautājumus.

Viss par konkursu ir pieejams šeit: http://www.galileocontest.eu.

Pamatinformācija

“Galileo” programma ir pašas Eiropas projekts satelītu navigācijas jomā. Tajā tiek veidota globāla satelītu navigācijas sistēma, līdzīga GPS. Tā kā satelīta navigācijas lietojumi turpina būtiski pieaugt gan uzņēmējdarbības, gan individuālo patērētāju sfērā, “Galileo” nodrošinās Eiropas neatkarību šajā svarīgajā jomā, nodrošinot minēto lietojumu pieejamību.

Nerēķinot priekšrocības, ko nodrošina neatkarība, paredzams, ka “Galileo” Eiropas ekonomikā 20 gados ienesīs papildu 60 miljardus eiro rūpniecībai un nodrošinās publiskus un sociālus ieguvumus.

2014./2016.gadā “Galileo” sniegs pirmos trīs pakalpojumus, izmantojot sākotnējo 24 satelītu konstelāciju: sākotnējo atklāto pakalpojumu (no 2014.gada), sākotnējo sabiedrisko regulējamo pakalpojumu (no 2016.gada) un sākotnējo meklēšanas un glābšanas pakalpojumu (no 2014.gada). Papildu pakalpojumi, kas tiks sniegti vēlāk, aptvers komerciālos pakalpojumus, kuri apvieno divus kodētus signālus lielākai datu caurplūdei un precīzākiem autentificētajiem datiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!